De gemeente is van plan 180 omgekapte bomen in de wijken te vervangen. Dat gebeurt in het kader van een bomenrevisie, die jaarlijks het aanplanten van bomen op locaties waar die wegens noodkap zijn verwijderd (na een storm of besmettelijke (iep)ziekte) voorschrijft.

De gekapte bomen worden zoveel mogelijk één op één vervangen door een nieuwe.

Ruimtegebrek

Soms is het niet mogelijk een boom terug te plaatsen, bijvoorbeeld wegens ruimtegebrek waardoor een boom te weinig groeikansen heeft of omdat kabels en leidingen in de weg zitten, zegt de gemeente. Zij kijkt in dat geval of er op een andere plaats in de stad een kan worden geplant. Wethouder Floor Gordon (Groen) zegt het groene karakter van de stad te willen behouden en versterken. “We lopen met deze bomenrevisie ook een achterstand in om bomen te planten op locaties waar al even geleden er een in de wijk is gekapt. We willen sowieso sneller na (nood) kap in de wijken het groen herstellen in het plantseizoen”.

Herinrichting Westwijk

In Westwijk is het nodig een aantal straten opnieuw in te richten, vindt de gemeente. “De ondergrondse omstandigheden voor de huidige bomen zijn niet goed. Hierdoor groeien ze slecht en drukken de wortels de tegels omhoog. Door een nieuwe indeling van hetzelfde aantal parkeervakken ontstaat ruimte voor het creëren van plantvakken waarin nieuwe bomen worden geplant met meer groeiruimte.” Daardoor kan volgens de gemeente een boom zich beter ontwikkelen. Rondom de bomen wordt beplanting aangebracht ‘voor een groen straatbeeld’. Omwonenden worden vooraf per brief geïnformeerd, meldt de gemeente

 Werk van start

De werkzaamheden voert de gemeente stapsgewijs en per straat of buurt uit. “Van het verwijderen van stronken, het verbeteren van de grond en groeiplaats van de nieuwe boom, de bestrating waar nodig aanpassen tot het planten van een nieuwe boom. Medio maart zijn de werkzaamheden afgerond. Dan eindigt namelijk het plantseizoen en start het broedseizoen.”

Bewoners die vragen hebben, kunnen een mail sturen naar gemeente@amstelveen.nl met als onderwerp: bomenrenovatie. Informatie over de locaties van de te planten bomen staat op amstelveen.nl/boombeheer.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.