Diverse kerken in Amstelveen willen een werkgroep samenstellen om een plaatselijk SchulHulpMaatje te starten. Dat wil helpen om alle inkomsten, uitgaven en onbetaalde rekeningen op een rij te zetten. Er wordt binnenkort een informatieavond in de Augustinuskerk gehouden voor potentiële leden van de werkgroep.Zonder meer geld geven, is niet de oplossing, meldt bijvoorbeeld de Stadshartkerk. “Mensen met schulden hebben een ander nodig om vervolgens
samen hun schuldenprobleem effectief aan te pakken. Iemand die een
luisterend oor biedt en zonder verwijten praktisch helpt.”

Post

Veel mensen kunnen door geldzorgen niet helder meer denken en verliezen het overzicht over geldzaken, zeggen de initiatiefnemers. “Zelfs iets eenvoudigs als
het openmaken van de post kan emotioneel te belastend worden. En zo raken ze
steeds verder in de problemen. Geld geven heeft dan net zo weinig zin als een
opgeheven vingertje.”

De kerken zien meer in een goed opgeleide vrijwilliger. “Een Maatje dat helpt om alle inkomsten, uitgaven en onbetaalde rekeningen op een rij te zetten. Wie weer overzicht heeft en een plan om de schulden af te betalen, heeft veel minder stress.”

Ruimte

Dan komt er volgens hen ruimte om te leren hoe men dat overzicht houdt en om samen na te denken over het eigen financiële gedrag. “Mensen die niet sparen, impulsief met geld omgaan en hun administratie niet goed bijhouden lopen namelijk veel meer kans op (nieuwe) betalingsproblemen dan mensen met
een laag inkomen.” Een luisterend oor bieden, is een bijkomende activiteit van het ‘Maatje’.

De kerken willen onderzoeken of zij een organisatie SchuldHulpMaatje in Amstelveen kunnen starten, die ook in andere plaatsen al een rol speelt.
“We zoeken werkgroep leden, bestuurders en coördinatoren. Op een later moment zullen we Maatjes werven.” De kerken denken zien er een taak in voor hun diaconie. “Ik huilde van geluk toen ik John als Maatje kreeg”, zegt een ervarings gehilpene elders. “Het is fantastisch dat hij me wil helpen bij mijn administratie. Hij is mijn steun en toeverlaat. Echt een kanjer.”
Informatie over de werkgroep: 06 19 87 91 47 of via email
relatiebeheer@schuldhulpmaatje.nl.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.