Hoewel de gemeente, onder meer via haar ‘energie-loket’, altijd volhield dat zonnepanelen in vijf jaar terug kunnen worden verdiend, vindt wethouder Floor Gordon (D66) van Duurzaamheid dat nu ‘niet realistisch’. Overigens bracht de gemeente in maart nog persbericht uit waarin Gordon een terugverdientijd van vijf tot acht jaar noemde. Zij ziet beperkte mogelijkheden voor zonneparken.

Dat komt ook overeen met een analyse van Grondplatform, een bedrijf dat kavels opkoopt en die als grotere percelen verkoopt aan bijvoorbeeld projectontwikkelaars. Het zegt dat, terwijl allerlei gemeenten niet willen meewerken en daarover klaagt, bij Amstelveen een ‘positieve grondhouding’ is aangetroffen.

Bouwen

Maar voor zonneparken is weinig ruimte. En als men ook nog woningen wil bouwen wordt die nog kleiner, geeft de gemeente toe. Hooguit zouden er volgens haar tijdelijke oplossingen kunnen worden gevonden, in het geval de grond eigenlijk voor andere doeleinden is bestemd. Meer zien burgemeester en wethouders in zonnepanelen op daken. Dat is ook in overeenstemming met de door de gemeenteraad vastgestelde ‘visie’ op zonne-energie, een overigens in ambtelijk verhullende taal geschreven stuk.

Groene bronnen

Floor Gordon zegt in de inleiding dat van de totale energiebehoefte in de stad slechts vier procent op dit moment van ‘groene’ bronnen komt. En de gemeente wil nog steeds in 2040, tien jaar eerder dan het landelijke streven, van het gas en andere fossiele brandstoffen af zijn. Wat niet wegneemt dat de primaire functie van grond veelal een andere is dan de meest duurzame opwekking van stroom. “Zonnepanelen zijn dus altijd ondergeschikt aan de primaire functie en zijn complementair aan de primaire functie. Ze voegen dus wat toe aan de primaire functie zonder de boventoon te voeren in bijvoorbeeld gebruik en/of aanzicht”, staat er in de ‘visie’.

Loket

Volgens het Regionaal Energieloket, waar de gemeente nauw samenwerkt en dat mede in haar opdracht functioneert, kan een zonnepaneel terug worden verdiend in vier tot vijf jaar. Maar de hoge inflatie op materialen, dure arbeid en hoge energiekosten maken die terugverdientijd op dit moment wel veranderlijk, zegt Gordon. “Voor bedrijven is dat veel complexer en is elke businesscase anders.” Zij verwijst verder naar de gemeentelijke ‘visie’ op de energietransitie, waaruit blijkt dat zij het midden wil houden tussen ‘uitnodigen’ en dwang van de bevolking. “Wij hebben een Visie op zonne-energie opgesteld met een uitnodigend karakter (‘ja, mits’) én tegelijk met concrete spelregels, waaraan voldaan moet worden,” meldt de wethouder in haar inleiding tot de Visie.

Zonne-energie

De gemeente richt zich, bij steeds schaarser worden van grond, vooral op zonne-energie die dan via zonnepanelen op daken moet worden geleverd. Zonneweiden gaat zij overigens niet principieel uit de weg, maar “alleen als de aanvraag past binnen de kaders van de visie op zonne-energie zoals die door de gemeenteraad is vastgesteld”, haast Gordon zich te zeggen. Die visie laat, behalve op daken, ruimte voor ‘grondgebonden’ panelen, bijvoorbeeld ‘boven gras of parkeerplaatsen’, afgezien van het feit dat steeds meer het inpandig parkeren bij appartementen door de gemeente wordt voorgeschreven. “Concrete kansen liggen op plekken waar multifunctioneel ruimtegebruik goed inpasbaar is. Vaak is dat kleinschalig”, staat er in de visie. Hoewel grote zonneweides gelet op de beschikbare grond, waarbij bijvoorbeeld de Bovenkerkenpolder vrijwel groen blijft, niet massaal worden gebouwd, ziet de gemeente wel iets in de combinatie van een wandelpark met hier en daar zonnepanelen. En het Amsterdamse Bos wordt ontzien. Het is volgens haar “een recreatiegebied waar grote waarde wordt gehecht aan het aldaar aanwezige groen.” Daar wordt dus niet gezocht naar het grondgebonden zonne-energie opwekken.

Inkoopactie

Hoewel sommige gegadigden enorm teleurgesteld in de afhandeling meldt Gordon dat de nu lopende op zonnepanelen gerichte collectieve inkoopactie ‘succesvol’ was. “Na afloop van de informatieavond op 15 september konden geïnteresseerden zich bij het Energieloket inschrijven voor de actie. Vanwege de drukte bij zonnepaneleninstallateurs was er plaats voor maximaal 500 inschrijvingen en deze waren binnen enkele dagen vol.” Intussen worden de zonnepanelen wel steeds duurder, ook al gelet op de inflatie. “Alles wordt duurder, dus ook zonnepanelen”, zegt de wethouder. Het is intussen de vraag of de grondstoffen op tijd komen bij de leveranciers van de panelen, die veelal uit Azië moeten komen. Voor de A9 moet de aannemer op dit moment wereldwijd kijken om aan spullen te komen, wegens enorme schaarste van grondstoffen. Een inwoner die zonnepanelen bestelde, meldde trouwens dat die ook kleiner zijn dan voorheen.

Stabiel

Gordon is geen voorstander van een sterk wisselend prijsniveau voor ‘groene’ elektrische stroom, die op dit moment naar recordhoogte is gestegen. “Stabiele energieprijzen zouden voor iedereen beter zijn”, vindt ze. Zonnepanelen op daken betekend ook dat die goed geconstrueerd moeten zijn. De brancheorganisatie van aanleggers daarvan dringt aan op subsidie voor constructiewerk. Volgens Floor Gordon speelt dat in Amstelveen nog niet. “Bij de projecten die we tot nu voorgelegd hebben gekregen blijkt, uit constructieberekeningen, dat het versterken van het dak niet nodig is. Er komen inmiddels ook lichtgewicht zonnepanelen op de markt. Als de komende jaren blijkt dat het versterken van de dakconstructie het realiseren van zonnedak projecten vertraagt, kunnen we bekijken of aanvullend beleid nodig is. Maar wat eventueel beleid gaan inhouden, kan nu nog niet gezegd.”

2 REACTIES

  1. Zonneweides ,te idioot voor woorden. Op hoeveel flats liggen nog geen panelen, laat staan gevels zoals bij het Kpmg- gebouw.
    Trouwens hoe zit het stroommeter, is dat al op peil?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.