Tenzij de boel achter gesloten deuren is gladgestreken, ontstonden binnen de nauwelijks honderd dagen bestaande Amstelveens coalitie, net als in het kabinet, al wat scheuren. Die coalitie, waaruit het college van B&W voortkomt, bestaat uit VVD, D66, PvdA en gedoogpartner Goed voor Amstelveen (GVA).

VVD en D66 zijn daarin het grootst (samen 15 zetels) en zij hebben de drie zetels van de PvdA en de twee van GVA nodig om een meerderheid te halen in de gemeenteraad.

Samenwonen

Een tijdens de vorige vergadering van de gemeenteraad al door GroenLinks, Burgerbelangen Amstelveen en de PvdA ingediende motie over ‘Proef samenwonen’ door mensen die beiden een bijstandsuitkering hebben, werd toen door wethouder Marijn van Ballegooijen (ook PvdA) nog ‘sympathiek’ genoemd, maar hij zou er een brief over sturen naar de gemeenteraad.

Grootste

De motie werd in afwachting daarvan aangehouden en na die brief aangepast. De VVD en D66 distantieerden zich al eerder er meteen in het openbaar van en de PvdA-wethouder en diens partij werden – waarschijnlijk in een van geregeld gehouden geheime edities van het coalitieoverleg – terug gefloten. Plotseling was de fractie ook tegen de motie die zij mede zelf mede had ingediend. “Wij zijn nu eenmaal groter”, meldde een raadslid van de een der andere fracties. Raadslid Rosalie Bouwman van de PvdA probeerde woensdag het ‘waarom’ van het opnieuw tekenen bij het kruisje uit te leggen. Zij had in de brief van de wethouder voldoende aanknopingspunten gezien om in diens ‘maatwerk’ per geval te geloven. Op dat maatwerk was de PvdA kennelijk niet gekomen bij het eerst ondertekenen van de motie.

Overbodig

De motie was volgens alle tegenstemmers ‘overbodig’ geworden. Die hield in dat, zoals in andere gemeenten, de bijstandsnorm voor samenwonenden verdwijnt gedurende de eerste drie maanden als beide partners een bijstandsuitkering hebben. Het betekent dat beiden € 1100 voor alleenstaanden krijgen (totaal € 2200 dus), in plaats van de € 1575 die een tweepersoonshuishouden van de bijstand ontvangt. Dat scheelt dus € 625 in het begin. Voor de dekking zou volgend jaar de gemeentelijke spaarpot moeten worden aangesproken en verder zouden B&W voor 2024 met een voorstel bij de Perspectiefnota moeten komen.

PvdA-gedachtengoed

BBA-raadslid Kitty Huisman zei van een wethouder van Tilburg te hebben vernomen dat een pilot met het nieuwe systeem inwoners veel rust gaf en voor de ambtenaren veel minder werk betekende. Maar BBA en GroenLinks moeten het met de steun van de kleine fracties van ChristenUnie, CDA en SP doen. Tegenstanders bleken, behalve de complete coalitie, ook de partijen Actief voor Amstelveen, 50 Plus en Belang van Nederland. Huisman verbaasde zich over het zich terugtrekken van de PvdA. Volgens haar paste de motie volledig “in het sociaal democratische gedachtengoed” van die partij. Overigens verwachtte Victor Frequin van de VVD niet dat in Tilburg veel mensen reageren.

In de brief van wethouder Van Ballegooijen stond dat de initiatiefnemers achter de motie beogen dat wanneer er sprake is van samenwonen de toepassing van de bijstandsnorm wordt gesteld voor een periode van zes maanden voor beide samenwonenden de alleenstaandennorm te continueren. Die periode stond in de eerdere motie en werd in de aanpaste versie gehalveerd. Het niet toepassen van de bijstandsnorm in die beginperiode kan dienen om te ‘wennen aan het samenwonen’ en in verband met praktische zaken, zoals opzegging van (huur)contracten, overschrijving BRP en het regelen van een school in geval van kinderen.

2 COMMENTS

 1. https://www.amstelveensnieuwsblad.nl/lokaal/opinie/799085/opiniestuk-de-herstart-in-amstelveen-

  Rosalie Bouwman was zelf uitkeringsgerechtigde en wist zich te herpakken in haar leven. Dat is knap.

  Alleen nu ze in het pluche zit gunt ze anderen niet dat zelfde geluk?

  Rosalie Bouwman is voor verkiezingen aldus net als andere raadsleden een ander mens geworden dan na verkiezingen en het innemen van het pluche

  Als ik het officieel nu goed begrijp gaat het hele verhaal niet door dankzij gebrek aan steun van de PvdA.

 2. Zo lang de PvdA de ruggengraat van een naaktslak heeft , zal het nooit meer wat worden met die partij.
  En waarom AVA tegen stemt is mij ook onduidelijk. Ik zou namelijk blij zijn als meer mensen een huishouding gaan vormen. Dat geeft toch minder druk op de ( starters)markt, maar ja Becker pleast liever zijn vriendjes dan zijn achterban,
  Ook stom trouwens van de coalitie. Zo krijg je wel meer doorstroming voor een relatief weinig geld , waarvan de coalitie zegt dat te willen, maar wat ik in de praktijk ten zeerste betwijfel gezien.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.