Het is bijna niet meer mogelijk als gemeente een bouwplan te realiseren, zonder dat de Raad van State (RVS) in het geweer komt. Dat zei een met bouwen belaste ambtenaar woensdag tijdens een presentatie in een gesprek met raadsleden over de vele bouwprojecten on Amstelveen, die overigens in verschillende stadia verkeren. De omwonenden zijn kennelijk mondiger geworden en gaan veelal met klachten, als zij er met de gemeente en projectontwikkelaars niet uitkomen naar de RvS. De gemeente zegt overigens vroeger participatie te willen, maar heeft die tegelijk aan de projectontwikkelaars opgedragen.

Omwonenden kunnen dus met de bouwers praten, die er op uit zijn zoveel mogelijk woningen neer te zetten voor zoveel mogelijk geld.

Vijfduizend

Er worden op basis op basis van de huidige projectenportfolio ongeveer vijfduizend woningen gebouwd tot 2029, maar dat is inclusief de drieduizend die en op het huidige bedrijventerrein Legmeer komen in het kader van de wijk Nieuw Legmeer (voor werken en wonen).  En exclusief de 2500 studentenkamers en plus 1500 kamers in een studentenhotel (shortstay) in de Kronenburg. Die zijn wel gepland door de gemeente, maar de RVS haalde er voorlopig een streep door, wegens de regelgeving over de nabijheid van Schiphol.

Voorzieningen

Bij de vele op til zijnde bouwprojecten is nog geen rekening gehouden met nieuwe initiatieven die tot een project met een uitvoerbaar programma kunnen komen en ook exclusief wat mogelijk voortvloeit uit de gebiedsontwikkeling rond Zone A9. Overigens vonden sommige raadsleden dat bij de vele woonwijken nog niet is nagedacht over scholen, openbaar vervoer en andere voorzieningen die er bij horen. Dienzijn volgens de gemeente wel een ‘aandachtspunt’. Overigens gaan de bouwprojecten niet alleen over woningen, maar wel voornamelijk. Bij het op uitbreiding van de tennisprogramma gerichte NTC aan de Bovenkerkenweg, wil men bijvoorbeeld ook 87 woningen in de middeldure klasse realiseren. En natuurlijk de Pathé bios aan het Stadsplein met in totaal 1200 stoelen (verdeeld over diverse zalen), waarvoor volgens de planning nog dit jaar een bestemmingsplan kan worden afgeven en de bouw in 2025 start om het jaar daarop klaar te zijn.

De Scheg

In de laatste wijk De Scheg komen ongeveer 1400 woningen, verdeeld in een oost- west- en middengedeelte. In het oostelijke deel komen 172 koopwoningen, verdeeld over diverse segmenten, van vrijstaand tot appartementen. In het midden zijn 438 woningen bedacht, waarvan 255 eengezinswoningen, voornamelijk voor de verkoop. Er zijn 88 koopappartementen gepland. In De Scheg-West komen achthonderd woningen, waarvan van 550 eengezinswoningen (zowel huur als koop). Er wordt voornamelijk in het segment middeldure koop en huur gebouwd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.