Wat klein begon is groot geworden

De baby, Hij werd eens een Man

Die leed en stierf, als Christus opstond

Profeten spraken daar al van

Klein Bethlehem was de vervulling

Van wat al eeuwen was voorzegd

Het Broodhuis leidde naar de waarheid

Die kon bij Juda niet terecht

 

De wereld heeft het niet begrepen

Het volk dacht aan Jeruzalem

Het buitenland slechts liet zich leiden

Door een Licht naar een klein Bethlehem

Het Broodhuis vindt men nu bij vreemden

Bij Juda en de wereld niet

Die schrijven beide ons een wet voor

Niet de genade die God biedt

 

Van verre komt eens de Messias

Wat klein was, dat ligt achter Hem

Maar het zal gaan als toentertijd ook

In Efrata en Bethlehem

De Koning wordt in deze wereld

Noch door Juda, als toen, verwacht

Maar dan komt Hij met al de Zijnen

Vrede met God wordt dan gebracht

 

Johan Th. Bos

36 REACTIES

  1. ‘Eens’? Waarom dan pas? Nou ja, ‘het zal gaan als toentertijd ook’, dus veel verschil zal het niet maken. En daarna dan maar weer wachten op de vólgende Messias. Het enige wat zeker is, is hier en nu.

  2. Niet weten is geen geloof maar een feit.

    Johan Bos schrijft niet dat hij gelóóft dat er weer een Messias zal komen maar hij presnteert het met de pretentie van een journalistieke waarheidsvinder als een vaststaand feit op een openbaar forum voor publiek debat.

    JB gelooft dat een hogere macht ooit/eens orde op zaken in de wereld zal stellen. Een soort wereldheerschappij, dus. Ik ben te veel democraat om fiducie te hebben in zo’n Dictator en Zijn Bruinhemden. Brrr.

    Ik houd niet van onbewezen beweringen waarmee mensen zich boven andere mensen proberen te verheffen. Dat Hij met al de Zijnen (waaronder natuurlijk Johan Bos) eens zal komen, daar hebben wij nu niets aan.

  3. ‘ Dat Hij met al de Zijnen (waaronder natuurlijk Johan Bos) eens zal komen, daar hebben wij nu niets aan.’

    Wij? U misschien niet maar anderen wel. En over onbewezen beweringen die u zowat elke 5 minuten hier neerzet moeten anderen zich wel iets aantrekken?

  4. Maar wat hebben ‘wij’ (dus inclusief ongelovigen, hindoe’s, moslims, joden, etc etc) dan aan een wereldheerser die orde op zaken komt stellen en aan wie iedereen dus zal moeten gehoorzamen?

    • @BS, wat hebben wij (incl jij en ik) nú aan de komst van zo’n werelddictator? En waaraan moeten wij dan denken? Orbán, KimJong Il, Stalin, Mussolini, Franco, of erger?

      Wat mijn onbewezen beweringen betreft: Je kunt mij altijd tegenspreken, graag zonder steeds persoonlijk te worden.

  5. @JB, u verwacht eerst een politiek correcte dictator waarvoor iedereen moet buigen en u verlangt naar de religieus correcte dictator (die daarna komt) voor wie óók iedereen moet buigen. Voor democratie zist u kennelijk geen toekomst. Ik ben blij dat ik het niet allemaal hoef mee te maken. Niemand trouwens en dat is maar goed ook.

    • Daar kiest u zelf voor. En nee, theocratie is geen democratie. Mensen die er meer verstand van hebben dan ik, zeggen dat democratie de minst slechte bestuursvorm is. Maar nog altijd slecht, kennelijk. Op dit moment weer ik ook niets beters. Verschil tussen u en mij is dat ik de Bijbel als waarheid aanvaardt en u niet.

  6. Ook mensen die de Bijbel als mensenwerk beschouwen zullen straks moeten buigen voor de wereldheerschappij van uw Dictator. Dat is een gruwelijke gedachte. Ik aanvaard alleen iets als waarheid als het bewezen is of op zijn minst aannemelijk gemaakt.

  7. “Theocratie is geen democratie,” schrijft Johan Bos, waakhond van onze lokale democratie. Hij gebruikt theocratie als mooi woord voor een wereldheerschappij (en dus een totalitaire dictatuur) van Hem en al de Zijnen.

    Volgens Bos vormt de Gemeente van Christus (waartoe hij zelf behoort) straks één geheel met Hem, ‘als zijn lichaam’. Goed om te weten, vind je ook niet, Frank?

  8. Na een heleboel woorden bijelkaar gescrabbelt te hebben, gaat u weer uw overtuiging wereldkundig maken. Prima hoor. Daar hebben we de VVMU voor, ondanks dat niet altijd mag van u.

    En Frank kent maar 1 oppermachtige en dat is de Grote Roerganger.

  9. @BS, Johan Bos schreef hier een gedicht met zijn geloofsovertuiging, verwijzend naar de ‘waarheid’ van de Bijbel. Daarin kan men lezen hoe de God van de joden en christenen zijn (hun) tegenstanders behandelt: “veroveren, beroven, verdrijven en verdelgen’. Doodeng.

  10. We leven in de Bijbelse eindtijden. Zelfs ‘de kerk’ ziet het niet, ook dat staat in het boek openbaringen. We zijn nog maar net begonnen met de eindtijd ellende, mede veroorzaakt door onze zogenaamde democratie. Zogenaamde Democratie, want kijk naar onze regering die stomme maatregelen neemt rond een corona ‘crisis’, gebaseerd op wat? De elite gaat zich gedragen als de organisatie die een anti christ op een wereld troon zal plaatsen. Onze democratie is dan een wereld dictatuur geworden. China is ons voorbeeld. Iedereen zal mee moeten doen en moeten buigen voor de elite. De elite gaat dan spelletjes spelen zoals ’the hungergames’ etc. Want de elite vindt dat de wereld te vol is met mensen. We moeten kiezen, ga je voor een wereld waarin de elite heerst of ga je voor een wereld waar wij als vrije mensen samen de problemen oplossen? Als er een Messias komt, volgens mij komt hij, maar dan anders als jullie denken, dan zal hij de mensheid helpen te leven als vrije mensen, hij zal geen dictator zijn. De elite zijn nu al onze dictators die hun agenda’s aan het uitrollen zijn, die moeten we kwijt raken willen we vrij zijn, dat zal een stevig gevecht worden!

    • Ah weer een profeet, die de eindtijden aankondigt en die er natuurlijk de Openbaringen bijsleept. Een geschrift wat nog niemand menselijk begrijpbaar heeft uit kunnen leggen, maar profeet Henk wel!

  11. “Verschil tussen u en mij is dat ik de Bijbel als waarheid aanvaard en u niet,” schreef Johan Bos hierboven. Tegenstanders van zijn God of van de elite van Henk Jurriaan hoeven zich geen illusies te maken over de ‘Hemelse Vrede’ die hun te wachten staat:

    “Maar de Here, onze God, gaf hem aan ons over, zodat wij [de koning van Hesbon] versloegen met zijn zonen en al zijn volk. Wij namen toentertijd al zijn steden in en sloegen elke stad met den ban, mannen, vrouwen en kinderen; wij lieten niemand ontkomen; alleen het vee roofden wij voor ons evenals den buit uit de steden die wij ingenomen hadden.” (Deut, 2:33-35.)

    Mocht iemand twijfelen aan de historische juistheid van deze en andere beschrijvingen in de Bijbel, dan weten zij dat soortgelijke gebeurtenissen in dezelfde regio in 1948 en daarna maar al te waar zijn.

    • 1. U kent het verschil net tussen het Oude en het Nieuwe Verbond.
      2. Inderdaad was toen Israel (alleen) Gods oogappel. Ooit zal dat volk overigens de wereld regeren.
      3. Ik behoor niet tot de elite, maar tot de dienstknechten.
      4. Er is wel een elite op aarde, die meent alles beter dan de Schepper te weten. Alleen het lukt niet op de wereld volgens haar regels te runnen.
      5. De elite buigt straks voor de antichrist.

  12. @Henk, hoe goed geschreven jouw verhaal ook is, mij overtuig je er niet mee. In feite is iedere democratie een ‘zogenaamde democratie’. Ook democratisch gekozen volksvertegenwoordigingen en regeringen kunnen het niet iedereen naar de zin maken. Ondertussen moeten zij op grond van hun mandaat wel leiding geven aan de samenleving, wetten maken en politieke en noodzakelijke beleidsbeslissingen nemen.

    De keuze tussen een wereld waarin de elite heerst of één waarin wij als vrije mensen samen de problemen oplossen, is helaas een keuze tussen twee kwaden. Een dilemma, dus, zonder voorspelbare uitkomst. Er bestaan immers vriendelijke heersers en kwaadaardige (meestal misleide) meerderheden. Mijn keuze is altijd voor de mogelijkheid waarin tegenspraak mogelijk blijft tenzij een noodtoestand dit onwenselijk maakt. In dat laatste geval moet je maar hopen op het beste.

  13. @JB,
    1. U schreef dat u de Bijbel als waarheid aanvaardt, zonder onderscheid tussen oud en nieuw Verbond (voor geen van beide bestaat trouwens bewijs).
    2. Bevoorrechting van een groep op grond van hun afkomst is racisme, goddelijk of niet. Volgens u zullen de Joden over de wereld regeren. Hoe (on)wenselijk dat zal zijn, is al ruim 70 jaar in (de restanten van) Palestina te zien.
    3. U bent inderdaad een dienstknecht van wethouder Raat (VVD).
    4. De elite in de ‘vrije’ liberaal-kapitalistische wereld is ontstaan door toedoen en nalaten van gewone mensen.
    5. Eerst had u het over een Dictator die over de wereld zal gaan heersen en nu respectievelijk over de Joden en de Antichrist die dat zullen gaan doen. Het wordt dringen aan de top van de wereldhiërarchie.

    • Hoewel ik de discussie eigenlijk zinloos vind met iemand die per se ongelovig wil blijven, toch nog een laatste antwoord.
      1. Er is een volgorde gegeven in de Bijbel (ook antwoord op 5). Nieuwe en Oude Verbond komen daarin (vooral in de brieven) letterlijk aan de orde. Maar u eist bewijzen in deze wereld, die de Bijbel duister en ijdel noemt.
      2. U denkt het beter te weten dan de Schepper Zelf. Hebt u trouwens gemeen met velen. Ik kan er ook niks aan doen dat God anders heeft beslist dan u.
      3. Dat ik dienstknecht ben van de wethouder wiens naam u weer noemt (omdat die uw obsessie is), is een ridicule opvatting, die ik ken en voor uw rekening laat. Overigens was de Here Jezus een dienstknecht van deze wereld, maar die heeft hem niet geaccepteerd.
      4. De elite lijkt mij de politiek correct denkende meute in deze wereld, die alles beter weet dan de Schepper.

  14. Hoe zinvol is het om alleen met gelijkgelovigen te willen discussiëren?

    De Schepper is per definitie oppermachtig en alwetend. Het is dus onmogelijk om méér te weten dan Hij. Het is dus maar goed dat Hij niet bestaat, want anders was discussie (en dus democratie) zinloos.

    Als de Schepper volgens uw geloof en verwachting zijn wereldheerschappij vestigt, zal dat het einde betekenen van democratie. Daarvoor in de plaats komt dan de totalitaire dictatuur die door u eufemistisch theocratie wordt genoemd.

    Dat u dienstknecht van de veelgenoemde wethouder bent, blijkt uit het feit dat u nooit kritiek op heeft. Dat is ongeloofwaardig, want de wethouder is de Schepper niet. Toch?

    Een dienstknecht die niet wordt geaccepteerd, is geen dienstknecht maar een werkloze.

    • Verschil is dat wij een andere opvatting over de waarheid hebben. Voor u is dat het woord van het schepsel, voor mij dat van de Schepper. die overigens zegt dat de leugen in deze wereld regeert, wat niet wegneemt dat zij die als de waarheid ziet. Democratie bestaat inderdaad niet meer als de Messias weerkomt, al zien vooral degenen die Zijn bestaan volledig ontkennen die bestuursvorm als het hoogste goed.

  15. Waarheid is niet hetzelfde als een mening, opvatting of geloof. U aanvaardt de Bijbel als waarheid. Ettelijke miljarden mensen denken daar anders over. Bovendien blijkt u het niet eens met citaten uit de Bijbel. Wat u waarheid noemt, is wat in uw straatje past. Ook u vindt dus dat de Bijbel veel onwaarheden bevat.

    Dat de leugen regeert, is een opvatting die u deelt met uw Schepper en voormalig koningin Beatrix. Volgens mij regeert de willekeur. Dat is al erg genoeg in een land dat pretendeert een democratische rechtsstaat wil zijn.

    Volgens uw opvatting zal de Messias een dictator zijn. Daarvan heeft de mensheid al een groot aantal te verduren gehad. Gelukkig liep het uiteindelijk slecht met ze allemaal af.

    • Tot nu toe bent u de enige die het steeds negatief over Joden heeft. Wat is dat toch met die Jodenhaat die u continue laat zien. Ik hoor u nooit over die koppen snellende aanhang van Allah of over uw verering van Hamas. Het is allemaal behoorlijk selectief.

      • @BS, Daar gaan we weer. Over obsessie gesproken.. Geef eens een voorbeeld van ‘steeds negatief over Joden’.

        Johan Bos schreef: “Inderdaad was toen Israel (alleen) Gods oogappel. Ooit zal dat volk overigens de wereld regeren.”

        Ik reageerde daarop met een verwijzing naar de manier waarop Joden regeren over het voormalige land Palestina dat door hen van de kaart werd geveegd. De niet-Joodse bewoners werden beroofd en verdreven en worden nog steeds gediscrimineerd, onderdrukt en van hun land worden beroofd. Bedoelde je dat? Daar hoef ik mij niet voor te schamen want dat gaat over racisme en over schendingen van volken-, mensen-, – burger en oorlogsrechten.

        Ik vereer Hamas niet en ook dat kan jij dus niet bewijzen.

        • “Joden regeren over het voormalige land Palestina dat door hen van de kaart werd geveegd. De niet-Joodse bewoners werden beroofd en verdreven en worden nog steeds gediscrimineerd, onderdrukt en van hun land worden beroofd”

          Dat stukje geschiedvervalsing van uw hand ben ik al vaker alhier tegengekomen.

          Ik hoor nog steeds niets over de haatbaard volgelingen van Allah oftewel de volgelingen van Hamas en PLO waar u graag achteraanloopt met uw vrienden Gretta en Dries.

          • Terreurdaden gebeuren over en weer. Ik denk dat de meeste Israëli’s en Palestijnen dat spuugzat zijn . Alleen extremisten van beide kanten provoceren de andere kant constant weer ,zodat de spiraal van geweld niet wordt doorbroken. Geen enkele Israëli zit te wachten op een diensttijd van 3 jaar, elk jaar een x aantal dagen op herhaling tot zijn 40e en geen enkele Palestijn zit te wachten op soldaten die willekeurig hun woningen binnenvallen, land onteigenen, hun eigen gebied in een economische wurggreep houden etc. Toch wordt deze situatie maar steeds aangemoedigd door buitenlandse krachten in de regio of andere mogendheden die zo hier hun eigen belangen denken te behartigen.

  16. “Vrijwel elke nacht is het raak: het Israëlische leger valt Palestijnse huizen binnen, met of zonder goede reden.
    ‘Om één uur ’s nachts stonden er ineens dertig soldaten in onze woonkamer”, zegt Adnan. „Mijn dochter van zeventien was daar in slaap gevallen boven haar studieboeken. Ze dacht dat ze droomde.” De Israëlische soldaten zeiden op zoek te zijn naar geld afkomstig van wapenhandel en gooiden het huis overhoop. „Potten met linzen en bonen, olijfolie, onze hele wintervoorraad ging over de vloer”, vertelt Adnan telefonisch vanuit zijn dorp op de Westelijke Jordaanoever.
    Voor Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever is dit niet uitzonderlijk. Vrijwel elke nacht vallen Israëlische troepen Palestijnse huizen binnen – voor huiszoekingen, arrestaties, of zomaar, om de omgeving in kaart te brengen. Hiermee schendt Israël internationale rechtsprincipes als proportionaliteit en noodzaak. Mensen voelen zich door de routineuze inbreuk op hun privéleven onveilig in hun eigen huis en ontwikkelen psychische klachten, blijkt uit een eerder deze maand gepubliceerd rapport van drie Israëlische mensenrechtenorganisaties .”
    (Bron: NRC, 21.12.2020)

    Johan Bos schrijft dat Joden over de hele wereld zullen regeren. Verheug je daar maar niet op, want behalve democratie zullen ook mensen- en burgerrechten dan het loodje leggen.

    • Het spijt me dat u geenszins de boodschap van de Bijbel kent en alles refereert aan deze (duistere) wereld, de hedendaagse wetenschap en bestuurssystemen en intussen niet door hebt dat het laatste hoofdstuk zich zal afspelen in het Midden-Oosten. Terwijl alom in de wereld mensenrechten worden veronachtzaamd richt u (en ook de VN) zich op het kleine landje Israel.

      • Natuurlijk is het uw goede recht dat te vinden of te geloven, maar tot aan die tijd hebben we ons toch ook te houden aan algehele omschreven morele wetten, waarvan de Bijbel in het NT gewag van maakt. Dit geldt natuurlijk voor beide partijen. Helaas hebben de fanaten aan beide kanten de overhand.
        Daarnaast is Israël klein, maar heeft tot nu toe in deze streken een militaire overmacht en als ultieme wapen een atoombom.

    • Natuurlijk refereer ik aan deze wereld en in het algemeen aan dingen die kenbaar zijn. Alleen op basis van feiten kan waarheid worden vastgesteld en overeengekomen.

      ‘Het kleine landje Israël’ is een (illegale) atoommacht die beschikt over de modernste en sterkste krijgsmacht van de regio en die structureel het internationale recht schendt, mensen onderdrukt en liquidaties u tvoert in andere landen.

      U vergelijkt Israël met misdadige regimes in de wereld. Dit zou u terechte gram moeten opleveren. De landen waarnaar u verwijst, doen niet mee aan het Eurovisie Songfestival en zijn geen bevoorrechte handelspartners van Nederland.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.