Eigenlijk was het meest emotionele moment van het vrijdag in het Hermann Wesselink College (HWC) gehouden sportgala toen directeur Heleen Ketwich Verschuur van AmstelveenSport stil stond bij de vorig overleden leidster van het schoonmaakteam Marjan van der Neut. Winst kun je delen, verlies niet, zei de bewogen directeur, die ook presentatrice was, samen met Mathijs Groeneveld van de lokale tv-zender 1Amstelveen. “Haar werk was haar leven”, zei Ketwich Verschuur tegen de ruim 450 aanwezigen. Sporter van het jaar werd paralympisch kampioen wielrennen Daniel Abraham Gebru.Op het gala werden verder prijzen door burgemeester Tjapko Poppens en de wethouders Herbert Raat (sport) en Adam Elzakalai (Financiën) uitgereikt voor het talent, de sporter, de vrijwilliger, de coach en vereniging ’van het jaar’. Daarna werden alle kampioenen der diverse sportverenigingen gehuldigd, in een ver verleden heette wat nu gala is dan ook de ‘kampioenshuldiging’.

Teamspeler

Oud sportwethouder Peter Bot deed reikte Peter Post Oeuvreprijs uit, althans hij las het juryrapport voor en de judoleraar Karel Gietelink, die hem vorig jaar kreeg, deed de overhandiging aan de in Amstelveen wonende oud-hockey-international Carole Thate, die naar het oordeel van de jury veel voor de topsport deed en daarom voor deze vierde uitreiking va b de oeuvreprijs – die bestaat uit beeld van wijlen wielrenner Peter Post – aan aanmerking kwam. Juryvoorzitter Peter Bot dankte Thate voor alles wat ze betekent voor de amateur- en topsport. “Carole, is een echte teamspeler en laat graag anderen schitteren. Ze treed liever niet op de voorgrond en heeft geen moeite om zich weg te cijferen voor het algemeen belang,” las uit het juryverslag voor.

168 interlands

Thate speelde 168 interlands voor Oranje, deed mee aan drie Olympische Spelen en bleef zich na haar actieve carrière inzetten voor de sport. Ze trad toe tot de atletencommissie van het NOC*NSF, werkte samen met Johan Cruijff en was zestienjaar lang de internationale directeur van de Johan Cruyff foundation. Nu is ze algemeen directeur van de World of Johan Cruyff en daarnaast voorzitter van het sportgezelschap De 144. Thate os ook actief in de lokale politiek en lid van de Amstelveense Club van Sportambassadeurs. Via een videoboodschap feliciteerden haar vrouw (en Australische hockeycoach) Alyson Annan en dochter Susila van Johan Cruijff haar.

Talent

Voor entertainment zorgden o.a. de The Magic Brothers (Roy en Justin) met goocheltrucs en het Break Dance Team Monsoon en de DJ Jordy zorgde voor de muziek. Burgemeester Tjapko Poppens met het serveren van de gouden bal het Amstelveen Sportgala. Hij reikte ook de prijs uit voor talent van het jaar Marit van Buul, keepster in een hockey team bij de club Pinoké en in het Nederlands O18. Meer dan 5000 stemmen waren op de genomineerden uitgebracht, die voor de helft meetelden in de verkiezing en er kwam voor de andere helft ook een jury aan de pas. ‘Op basis daarvan zijn er drie talenten genomineerd”, zegt AmstelveenSport. De Rabobank draagt bij aan de sporttalenten met cheques van € 350 voor Van Buul en  € 150 voor de andere genomineerden (runner-ups rugbyspeler Enzo Fontein en tennisser Bartu Karaye).

Coach

Met een goocheltruc door Roy en Justin, The Magic Brothers, samen met  Elzakalai werd Serge Boyd van Basketbalvereniging MBCA bekend gemaakt als Coach van het Jaar 2023. “Hij is de beste jeugdbasketbal coach en talentopleider van Nederland”, hadden de de jongens van zijn team jongens M16 gezegd. “De kampioenen die worden gehuldigd, sporter en talent die worden gekozen, zouden er niet gestaan hebben zonder hun coach. Daarom verdienen juist coaches het om in het zonnetje gezet te worden”, zei Elzakalai.

Vrijwilliger

Verenigingen kunnen niet bestaan zonder de inzet van vrijwilligers. Veel inzendingen zijn dan ook in deze categorie ingestuurd. Sportwethouder Herbert Raat deed een oproep het aantal volgend jaar minstens te verdubbelen, dit omdat vrijwilligers van onschatbare waarde zijn voor sportverenigingen en een prijs als deze verdienen. “Als verenigingen subsidie krijgen, kan het mogelijk consequenties daarvoor hebben”, grapte hij. Vrijwilliger van het jaar 2023 werd Corrie van Hugten, voorzitter van de stichting Rolstoeldansen Amstelveen. Zij zet zich volgens de jury  -al vele jaren in om zo veel mogelijk mensen het plezier van sporten te laten beleven en ervoor te zorgen dat haar organisatie meedoet aan veel activiteiten in Amstelveen. Daarbij ziet zij  geen beperkingen, maar denkt juist in uitdagingen en oplossingen. Raat vond haar een strijdster voor de goede zaak, die veel voor elkaar krijt, o.a.de gemeente. “Als verenigingen misschien moeite hebben daarmee, vraag haar als vrijwilligster”, zei hij.

Vereniging

De Amstelveense Rugby Club (ARC) is uitgeroepen tot Vereniging van het Jaar 2023. Bij de club groeide een klein en eenvoudig initiatief uit tot iets waar velen in de club naar uitzien: Met elkaar eten op de wekelijkse trainingsavonden. De cheque van 2.500 euro namen zij graan in ontvangst van Herbert Raat.

Sporter

Sporter van het Jaar van de Amstelveen is dus paralympisch kampioen wielrennen Daniel Abraham Gebru. Zelf was hij in Namibië voor training, maar via een video zei hij dat Amstelveners niet moeten blijven zitten. De burgemeester moest de prijs aan dus aan zijn dochter geven, die overigens desgevraagd liet weten dat zij heel vaak prijzen voor hen in ontvangst neemt. “Hij heeft daar meer ruimte voor de training””, zei ze verder. Daniël is van oorsprong een Eritrese wielrenner. Hij won goud tijdens de Paralympische Olympische Spelen in Rio de Janeiro in 2016 en in Tokio in 2021 goud op het onderdeel tijdrit en brons op wegrit. In 2022 behaalde hij een gouden medaille op het WK tijdrit. In de zomer van 2023 won hij twee keer goud – op de scratch en de tijdrit op de weg – tijdens het WK Wielersport in Glasgow, Schotland. De jury is niet alleen onder de indruk van zijn uitzonderlijke sportprestaties, maar ook van het enthousiasme waarmee hij anderen stimuleert te gaan sporten. Blijf lekker actief en niet te veel zitten”, is zijn advies.

5 REACTIES

  1. Wat eigenlijk vreemd is in dit bericht dat paralympisch kampioen wielrennen Daniel Abraham Gebru was op het gala niet aanwezig. Hij staat niet op de foto’s, alleen zijn dochter. Er is geen enkele woord uitleg in het artikel, waarom is hij niet kwam opdagen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.