De zwemles voor de diploma’s A, B en C is in Amstelveen en omstreken onbetaalbaar. Dat vindt de SP, die al eerder klaagde over sluiting van een bad in Uithoorn, waardoor nog meer kinderen op De Meerkamp in Amstelveen aangewezen zouden zijn. De fractie heeft vooral bezwaar er tegen dat de nieuwe eigenaar van Special Sports aan de Escapade, die ook een zwembad biedt, waar men behalve het lidmaatschap á € 175 de zwemlessen voor de kinderen moet betalen. De ondernemer moet maar wat minder winst maken en vraagt B en W daarover in gesprek te gaan.

“Het al een tijdlang kommer en kwel als kinderen willen leren zwemmen”, zegt SP-raadslid Nora Fakirni, die schriftelijke vragen aan B en W heeft gesteld.

300 tot 400 kinderen

Zij constateert dat er bij De Meerkamp aan de Sportlaan al een wachttijd geldt van een half jaar tot een jaar. “Daarnaast is vorig jaar ook nog zwembad De Otter in Uithoorn gesloten.” In de waterrijke regio Amstelland moeten kinderen goed leren zwemmen, zegt de SP. Volgens de fractie wordt er weinig gedaan om de zwemlessen betaalbaar te houden. ‘Uit eigen onderzoek is gebleken dat 300 tot 400 kinderen de dupe dreigen te worden van onbetaalbare zwemlessen’, zegt zij.

Minder winst

“Per 1 maart zal de nieuwe eigenaar deze zwemlessen zelf gaan verzorgen, maar helaas blijken deze zwemlessen alleen binnen het bereik te zijn van vermogende ouders”, zegt raadslid Fakirni, die wijst op het verplichte lidmaatschap van de sportschool, waaraan de ondernemer vasthoudt. “Daar bovenop komen dan ook nog de kosten voor de zwemlessen. De SP vindt dit onacceptabel.” Fikirna vindt dat de ondernemer een tweedeling creëert, waarbij kinderen van ouders die vermogend zijn kunnen zwemmen en armere kinderen maandenlang op de wachtlijst staan. “Zwemonderwijs zou een betaalbare basisvoorziening moeten zijn voor alle Amstelveners,” zegt ze. De SP vindt dat zwemonderwijs moet worden aangeboden in het reguliere basisonderwijs.

Verantwoordelijkheid

Fakirni wil weten of het college van B en W de mening van de SP deelt over de prijsverhoging per 1 maart aan Escapade. Ook vraagt zij naar wat uit de gesprekken is gekomen die de gemeente met de eigenaar van de Sportschool heeft gehad. De SP vindt dat ondernemers ook een maatschappelijke verantwoordelijkheid hebben wat betreft de zwemveiligheid voor kinderen en vraagt of het college die mening  deelt. En ook of het vindt dat de ondernemer maar met een lage winstmarge genoegen moet nemen en bij voorkeur zwemlessen tegen kostprijs aan moet bieden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.