Er komt een nieuwe verdeling van sociale huurwoningen per 16 januari, waarbij jongeren, mits zij echt zoeken, meer kans maken op een huis. De voorbereidingen daarvoor zijn in volle gang, zegt de gemeente.

De websites van WoningNet en Woonmatch worden aangepast naar een puntensysteem en er komt een digitaal loket voor de aanvraag van situatiepunten.

Zoeken

Wethouder Adam Elzakalai (Wonen): “Het nieuwe systeem houdt rekening met inschrijfduur, de omstandigheden van de woningzoekende en het zoekgedrag. Daarnaast blijft het systeem van toewijzing bij urgentie bestaan.” Een flink deel van de woningen blijft volgens hem beschikbaar voor huishoudens die geen dringende omstandigheden of urgentie hebben. “In het nieuwe systeem komen mensen met een dringende huisvestingsvraag beter aan bod.”

Criterium
Met dit nieuwe systeem is wachttijd (inschrijfduur) niet meer het enige criterium, maar gaan ook situatiepunten en zoekpunten een rol spelen. Door meer te zoeken kunnen extra punten worden opgebouwd. Door deze aanpassing gaan de woningen volgens de gemeente naar de mensen die ze het hardst nodig hebben en maken ook jongeren, als ze actief zoeken, meer kans.

Situatiepunten
Bepaalde groepen huishoudens in dringende omstandigheden kunnen naast actief zoeken ook nog situatiepunten krijgen. Zoals gezinnen met kinderen die bij anderen inwonen, mensen die net een relatie hebben beëindigd en kinderen hebben en jongeren in een problematische situatie. Deze categorieën komen voort uit een groot onderzoek naar de mening van de bewoners uit de regio over de woonruimteverdeling. Uiteindelijk bepaalt het totaal aantal punten welke woningzoekende de sociale huurwoning mag gaan huren. Met ingang van het nieuwe systeem worden de opgebouwde jaren overgenomen in het nieuwe puntensysteem. Alle informatie over het nieuwe systeem is te vinden op www.socialehuurwoningzoeken.nl.

3 REACTIES

  1. Enkel lapmiddelen.
    Laten ze eerst maar eens soc woningen en in de goedkope vrije sector bouwen voor ouderen. Dan heb je pas kans op echte doorstroming, zodat er plaats vrij komt voor starters.
    Daarna kun je dit nieuwe systeem nog altijd toepassen.
    Ook ben ik van mening dat men beter een x percentage van het inkomen moet verwonen en dat men een soort soc sector plus dient in te stellen ( bijvoorbeeld Max huur €1000,—. In deze groep zitten bijvoorbeeld heel veel scheefwoners. Te klein voor de huidige vrije sector, maar te groot voor de huidige sociale) maar dat zijn zaken die in Den Haag geregeld moeten worden.

  2. plannen maken is blijkbaar genoeg in Amstelveen, het woord of schrift stilt de honger. Waarom staan jongen en senioren niet op, laat je stem horen, er word alleen maar gesproken over wonen, waarom voegt toch niemand daad bij woord!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.