Amstelveen is volgend jaar gastgemeente voor de jaarlijkse landelijke Boomfeestdag. Dat wordt bekend gemaakt tijdens de boomfeestdag van dit jaar in Zundert, op 16 november. Amstelveen is daarvoor uitgenodigd. De gemeente moet om gastgemeente te zijn een subsidie van € 50.000 betalen voor de nationale viering. Plus de voorzieningen voor de feestdag.

De organiserende stichting heeft volgens burgemeester en wethouders veel waardering voor de wijze waarop Amstelveen al geruime tijd invulling geeft aan het concept Boomfeestdag en de recent ontwikkelde Bomenschool.

Bomen voor A9

Wethouder Floor Gordon (groenbeheer) wijst erop dat de gemeente al jarenlang deelneemt aan de landelijke viering van de Boomfeestdag. “We zijn zeer vereerd ook landelijk nu gastgemeente te zijn.”

Amstelveen gaat tijdens de Boomfeestdag 2022 enkele honderden jonge bomen planten op de Bomenschool die inmiddels twee locaties heeft: aan Langs de Akker en bij schooltuin Bankrasflora. De bomen die kinderen kweken, plaatst de gemeente tussen 2024 en 2026 langs de verbrede A9 en op andere plekken. Op de twee Bomenschoollocaties kweken basisschoolkinderen inmiddels al circa 1100 boompjes. In november 2023 komen daar nog eens enkele honderden boompjes bij, zegt de gemeente. Het totaal aantal kweekbomen voor de A9 komt daarmee volgens de gemeente boven de tweeduizend uit, hoewel er langs de weg zesduizend werden gekapt.

Boomfeestseizoen

Gastgemeente zijn betekent dat Amstelveen die dag kan rekenen op landelijke belangstelling. De gemeente wil leerlingen van belangstellende basisscholen vooraf een leertraject bieden over bomen en bossen. De leerkrachten ontvangen dan educatieve materialen om lessen voor te bereiden en er worden gastlessen en excursies aangeboden. Naast de eenmalige subsidie betaalt Amstelveen ook de benodigde voorzieningen tijdens de dag.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.