In het clubhuis van de hockeyclub MHC Amstelveen (foto) blijkt donderdagavond een bijeenkomst te zijn gehouden over het thema dat iedereen welkom moet zijn in de sport. De media werden daarbij zorgvuldig geweerd, in elk geval amstelveenblog.nl, zodat de vraag is wat onder ‘iedereen’ wordt verstaan. Verslaggevers mag men blijkbaar buitensluiten. De bijeenkomst was overigens vooral gericht op mensen uit de LHBTI+-gemeenschap en de zogeheten ‘inspiratiesessie’ was georganiseerd door de Gelijk Alliantiespelen en AmstelveenSport.

In een persbericht achteraf zeggen de organisatoren dat het ‘niet zo vanzelfsprekend’ is dat iedereen welkom is in de sport. Dat werd dan ook jegens media gedemonstreerd.

Raadsleden

Wel genodigd waren raadsleden, vertegenwoordigers van sportverenigingen en wethouder Marijn van Ballegooijen van Diversiteit, die er overigens nooit een geheim van maakt homoseksueel en met een man te getrouwd te zijn. Tijdens de Inspiratiesessie “Iedereen welkom in de sport” deelden sporters volgens het persbericht hun persoonlijke verhaal, waaruit bleek dat men zich zo buitengesloten kan voelen dat men stopt met sporten. Doel van de inspiratiessessie was met elkaar van gedachten wisselen over hoe door sportverenigingen kan worden ingezet op ‘meer inclusie en een positief en veilig sportklimaat voor iedereen’.

Gelijk
De Alliantie Gelijkspelen is een samenwerkingsverband van verschillende organisaties dat zich inzet om LHBTI+-acceptatie in de sport te bevorderen. MHC Amstelveen is één van de vijf verenigingen van Sportpark West die deelneemt aan de Pilot ‘Inclusief Sporten’. De andere zijn: honk- en softbal vereniging De Vliegende Hollander, rugbyclub ARC, Voetbalvereniging NFC en handboogvereniging Amstelschutters. De pilot is mogelijk gemaakt door samenwerking van gemeente, Amstelveen Sport en Alliantie Gelijkspelen 4.0.

Voormalig tophockeyer Pepijn Keppel vertelde tijdens de sessie waarom hij na tien jaar plotseling de topsportwereld verliet en welke rol zijn seksuele geaardheid daarbij heeft gespeeld, melden de organisatoren. Britt Vonk en Dyanne Bito vroegen aandacht voor een veilige en inclusieve sportomgeving. Namens het NOC*NSF was programma manager inclusieve sport Sam de Vor er.

Gelukkiger

Wie regelmatig sport en beweegt, voelt zich gelukkiger en geniet meer van het leven, vindt AmstelveenSport. Naar de mening van die organisatie verbindt sport, haalt mensen uit hun isolement en verbindt grote groepen. Want sport bevordert volgens de organisatie een actieve gezonde leefstijl voor mensen mét en zonder beperking of chronische ziekte. ‘Daarom moet het een plek zijn waar ook bijvoorbeeld ouderen, mensen met een laag inkomen, de LHBTI+ community en mensen met verschillende culturele achtergronden zich thuis kunnen voelen’, benadrukte ook wethouder Van Ballegooijen.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.