“Mij leert dit dat het allemaal moeilijker is dan ik dacht”, zei een vrijwilliger van KBO uit Bovenkerk. Hij was op het symposium dat onder de vlag van Better Together Amstelveen (want het moet een Engelse kreet zijn) als thema had een ‘nieuwe kijk op eenzaamheid’. Wat de nieuwe kijk is, werd niet duidelijk en ‘eenzaamheid’ is blijkbaar een gat in de markt. Meer dan een halve eeuw geleden schreef een koningin, de overgrootmoeder van Koning Willem-Alexander, al een boek dat ‘Eenzaam, maar niet alleen’ heette. Sindsdien lijkt er veel veranderd was de conclusie aan een van de tafels, waaraan representanten van al de aangesloten organisaties zaten, was dat eenzaamheid niet hetzelfde is als alleen zijn.

Het verschil is trouwens flinterdun in deze tijd van voornamelijk digitale communicatie. Men kan de hele wereld bereiken zonder van zijn stoel te komen. Dat leidt tot eenzaamheid, al sprak men anderzijds over de zegen die de computer op communicatief terrein heeft gebracht.

15 organisaties

Bij Better Together, een organisatie die door wethouder Marijn van Ballegooijen van Welzijn en Zorg hogelijk werd gewaardeerd, zijn vijftien organisaties aangesloten. De kans bestaat dat zij zich allemaal op één soort van de eenzaamheid richten. En er zijn er vele, bleek uit de inleiding van Roelie Hommes van de gemeente. In elk geval zijn er trainingen voor vrijwilligers en professionals. En de moderne eenzaamheid is evident een gat in de markt, waarin coaches een nieuw verdienmodel zien. De wethouder was overigens niet persoonlijk aanwezig maar sprak de volle zaal in het Noorddamcentrum via een scherm toe. Daar vertelde hij ingenomen te zijn met gekozen naam Better Together, dat in Amstelveen waarschijnlijk tienduizend mensen eenzaam zijn, tegen allerlei barrières aanlopen en hij een oplossing de oplossing ziet in samenwerking van allerlei organisaties en ontmoeting van degenen die aan het probleem lijden.

Deskundigheid

Van de aanwezigen dachten de meesten bij eenzaamheid aan verdriet, alleen zijn een depressie, meldden zij digitaal met hun telefoons. Vragen daarover vereist deskundigheid. En daarover sprak via een scherm Jeannette Rijks van Factor5, een instelling waarbij men cursussen van een jaar kan volgen voor ‘wetenschappelijk onderbouwde’ kennis voor de aanpak van eenzaamheid. Die cursussen bestaan onder meer uit voorlichter over en ‘specialist’ eenzaamheid. En er zijn meer cursussen in, zoals de site van Factor 5 zegt, ‘deskundigheid waarmee je leert hoe je anderen helpt relaties te krijgen die voldoening en geluk brengen.’ Haar schermlezing over eenzaamheid werd begeleid door natuurgenezeres Marion Gulpers, een spirituele therapeute met een praktijk in het MOC aan de Lindenlaan 75, die vooral in Azië jaar persoonlijke ontwikkeling dankt aan Subud meditatie en Reiki. “Ik heb mijn ontwikkeling voortgezet door verschillende opleidingen, cursussen en workshops te gaan volgen op spiritueel, esotherisch, natuurgeneeskundig en psychologisch en therapeutisch gebied.” Ze richtte haar in 2002 True Insight als “moderne praktijk voor natuurgeneeskunde en psychologische begeleiding”, mede gericht op innerlijke groei en holistische heling van degenen die er komen. “Ik heb sinds 1997 jaarlijks opleidingen en trainingen gevolgd die gericht zijn op het begeleiden van mensen die op zoek zijn naar Zelfverwezenlijking en Heling. Mijn interesse gaat vooral uit naar opleidingen waar de Oosterse Wijsheden verbonden worden met de Westerse”, zegt zij op haar website.

Ondernemers

Rijks zei dat men in de meeste gevallen van eenzaamheid niet naar een psychiater hoeft. Maar aan de andere kant is deskundigheid wel noodzakelijk, was de algemene opvatting. Maar die krijgt men via trainingen. Primair zijn zorg- en welzijnsmedewerkers verantwoordelijk, vindt Van Ballegooijen. “Maar ook vrijwilligers en ondernemers. Een kapper die hoort dat een klant niemand heeft om me te praten, of de bakker die ziet dat iemand altijd brood alleen voor zichzelf koopt.” We willen hen graag betrekken en handvatten bieden om met ons het verschil te maken.” Better Together Amstelveen bestaat uit: Mantelzorg en Meer, TEAM ED, Nationale Vereniging de Zonnebloem – Amstelveen, Stichting Future Face, Gemeente Amstelveen, Participe, Zonnehuisgroep Amstelland, Vrijwilligerscentrale Amstelland / Amstelveenvoorelkaar, Eigen Haard, Prezens onderdeel GGZ in Geest, Stadsdorp Elsrijk, Amstelland Zorg, Bibliotheek, Stadshartkerk / Geloven in Amstelveen, Alzheimer Nederland – Amstelland en Meerlanden en KBO. Zie ook: www.bettertogetheramstelveen.com

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.