Belevingscentrum Amstelveen InZicht is op zoek naar het kindje dat op een historische foto, gemaakt door wijlen fotograaf Erwin Verheijen, te zien is op het bekende Zwijntje in het Stadshart van Amstelveen. Op de foto uit 1975 zit een kindje bovenop het beeld van Karel Pelgrom een ijsje te eten.

Het nu volwassen geworden kind van toen kan een mail sturen naar inzicht@amstelveen.nl.

Verhaal achter de foto

“We hopen het verhaal achter de foto te ontdekken:, zegt wethouder Kunst en Cultuur Herbert Raat. De gemeente vraagt zich af met wie dat kind er was. “En kwam hij of zij uit Amstelveen, woont diegene er nu nog steeds?”, vraagt de wethouder zich af.  “Door de antwoorden op die vragen, hebben we nog meer informatie voor ons gemeentelijk archief.”

Historische fototentoonstelling

In belevingscentrum Amstelveen InZicht is tot 1 augustus een historische fototentoonstelling van het oude Amstelveen te zien. De tentoonstelling geeft aan de hand van oude archiefbeelden een inkijkje in de aanleg van de Rijksweg A9 en de ontwikkelingen in het Stadshart van Amstelveen. Kijk voor meer informatie en openingstijden op www.amstelveeninzicht.nl.

Beeldbank

Amstelveen heeft sinds 2017 een online beeldbank. Hierop staan inmiddels ruim  12.000 foto’s en video’s. Deze zijn afkomstig uit het gemeentelijk archief, maar worden ook aangeleverd of gedoneerd door Amstelveners. De beeldbank was onderdeel van het collegeprogramma Historisch Besef met als streven het lokale erfgoed te behouden en het historisch besef onder inwoners te vergroten. Alle beelden zijn te zien op beeldbank.amstelveen.nl.

Knuffelkunstwerken

De foto is uit de jaren 70, maar het Zwijntje is nog steeds actueel. Recent gaf de gemeente opdracht voor drie ‘knuffelkunstwerken’ die de komende jaren een plek krijgen in verschillende Amstelveense wijken. Doel van de kindvriendelijke kunst is om kinderen herinneringen te laten opbouwen met kunst, zoals veel Amstelveners herinneringen hebben aan het Zwijntje in het Stadshart. Door in meer wijken zo’n kunstwerk te plaatsen, komen meer kinderen hiermee in aanraking.

1 REACTIE

  1. “De tentoonstelling geeft aan de hand van oude archiefbeelden een inkijkje in de aanleg van de Rijksweg A9 en de ontwikkelingen in het Stadshart van Amstelveen”

    Dat is inderdaad interessant, want toen zijn veel foute beslissingen genomen. Huidige politici en bestuurders kunnen daaruit wijze lessen leren. Burgers kunnen leren om beter op te letten en tijdig bezwaar te maken.

    Onlangs is op het Stadsplein weer een oerlelijk kunstwerk met een zeer laag knuffelgehalte geplaatst. Dat de wethouder van Hobby & Lobby zichzelf nu beloond heeft met een pretpakket betekent niet dat Amstelveen nu verder gevrijwaard zal zijn van zijn knulligheden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.