Halverwege januari krijgen noodlijdende ondernemers in het MKB de miljoen uitbetaald, die de gemeenteraad beschikbaar stelde voor de 1,5 metermaatregelen die zij moesten nemen, zoals route aangeven en spatschermen. Die subsidiëring is uniek, zegt wethouder Floor Gordon van EZ.

De oorzaak dat de gemeente koos voor subsidie van de 1,5 metermaatregelen is dat andere financiële steun aan het MKB werd verrekend met de wat het rijk voor het MKB doet.

Terugbetalen

Elke gemeentelijke financiële steun zou als omzet verrekend worden met Rijkssteunmaatregelen (NOW en TVL). “Daardoor zou meer dan 80% van de lokale middelen indirect terugvloeien naar Den Haag”, zegt Gordon. “Zodra de rijksmaatregelen worden versoberd, willen wij in Amstelveen alsnog klaar staan om bedrijven extra financieel te steunen.”

Tom Poes

Die aanpak is trouwens al eerder door B&W aan de gemeenteraad meegedeeld. Volgens Gordon was ‘Tom Poes verzin een list’ de laatste weken een veelgehoorde uitspraak op het raadhuis. “We werken nu een subsidieregeling uit voor het MKB tot 50 werknemers (in loondienst) voor gemaakte kosten die niet bedrijfsgerelateerd zijn met betrekking anderhalvemetersamenleving.” Volgens haar loopt Amstelveen met die wijze van lokale subsidie voorop. “Hopelijk lukt het ons deze regeling in de lucht te krijgen en kunnen andere gemeenten ook hun voordeel hiermee doen.”

Steekproef

Belangrijk uitgangspunt voor de subsidieregeling is dat de gemeente niet alle bonnetjes vooraf ter bewijsvoering opvraagt en controleert, maar de verantwoordelijkheid voor een correcte aanvraag bij de ondernemer legt, zegt Gordon. De gemeente kan achteraf wel steekproefsgewijs onderzoek doen naar onderbouwing en de bonnen.

Voorzitter Daan Kroone van Kon. Horeca Nederland, afdeling Amstelland, en Miriam Geerlings van die landelijke brancheorganisatie hopen dat het college de regeling snel kan vaststellen, zodat zij nog in januari tot uitbetaling kunnen overgaan, opdat de horeca rekeningen kan betalen.

Manager Public Affars Petra Tiel van VNO-NCW in Metropoolregio Amsterdam) vindt het een goede gemeentelijke regeling. “Wij hopen dat zij bij andere gemeentes ook navolging vindt.”

Noodlening

Voor gezonde ondernemingen, zonder toegang tot een lening bij een bank, riep Amstelveen al eerder een MBK-noodlening in het leven. Waardoor diverse lokale bedrijven het einde van het jaar haalden.

Behalve de Noodlening en uitstel betalingen lokale belasting heeft de gemeente een ondernemersloket, verruiming regelgeving en gedogen (winkelopening / laden en lossen / ruime terrassen/afhaal etc.), werk naar werk en naar verwachting binnenkort dus de MKB 1,5 m maatregelen subsidie.

Foto: wethouder EZ (links) met voorzitter Bedrijfsinvesteringszone Kostverlorenhof (foto genomen voor mondkapjesplicht)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.