Van de woningbezitters sloot dit jaar 64% een nieuwe hypotheek af, tegen een lagere rente. Voor verbetering van de woning steeg het aantal hypotheken ten opzichte van 2019 met 48%. Dat blijkt uit cijfers van de Hypotheker.

Door de sterk stijgende huizenprijzen en de krapte op de huizenmarkt besluiten veel huizenbezitters niet te verhuizen, maar te investeren in de eigen woning, zegt het bedrijf. “Doordat veel Nederlanders door corona thuiswerken, kiezen zij vaker voor een aanpassing van hun huis, bijvoorbeeld door met een extra (werk)kamer of uitbouw ruimte te creëren.”

 Oversluiten

Hoewel de Hypotheker daling van het aantal hypotheekaanvragen door de coronacrisis verwachtte, was juist het tegendeel het geval. Het aantal aanvragen in het tweede kwartaal nam met bijna de helft toe in vergelijking met dezelfde periode een jaar geleden. Bijna een kwart der hypotheekaanvragen in 2020 was volgens De Hypotheker afkomstig van oversluiters.

In juli zette de daling opnieuw in waardoor er ook in het derde kwartaal aanzienlijk meer oversluiters (+32 procent) actief waren in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Vooral 55-plussers (41 procent) en huizenbezitters in de leeftijd van 45 tot 55 (28 procent) kozen daarvoor. Doordat zij al langere tijd in hun koophuis wonen, profiteren zij van een lagere hypotheekrente als het einde van hun rentevaste periode in zicht komt, wat lagere maandlasten oplevert.

Verbouwen en verduurzamen

Een andere belangrijke oorzaak van de sterke groei van het aantal hypotheekaanvragen is dat veel huizenbezitters hun woning wilden verbouwen of verduurzamen. Vooral in de leeftijdscategorie 35 tot 45 jaar (32 procent) en 25 tot 35 jaar (24 procent) besloten zij daarin te investeren. Wegens de krapte op de woningmarkt en de sterk stijgende huizenprijzen kiezen niet voor verhuizen.

In het derde kwartaal steeg de gemiddelde huizenprijs met ruim 11 procent tot 344.000 euro. “Door de steeds grotere schaarste aan betaalbare woningen en de almaar stijgende huizenprijzen gingen veel huizenbezittets investeren in de eigen woning om het wooncomfort te verhogen of hun huis te verduurzamen”, zegt Chris der Salm, franchisenemer van De Hypotheker in Amstelveen. “Naar verwachting zal deze ontwikkeling zich in 2021 voortzetten, aangezien de krapte op de huizenmarkt alsmaar toeneemt.” Huizenbezitters kunnen hier berekenen of het loont om hun hypotheek over te sluiten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.