Met de stem van de eenmansfractie van Belang voor Nederland (BVNL) tegen nam de gemeenteraad woensdag de Perspectiefnota aan. Daarin worden de contouren van de volgende begroting zichtbaar, hoewel nog niet bekend is hoeveel er precies van het Rijk komt. De zogenoemde meicirculaire van de regering is nog niet meegenomen, omdat die te laat kwam.

In wezen was dat ook een van de bezwaren van fractievoorzitter Yaron van Koningsveld (foto) van BVNL.

Aannames

In de Perspectiefnota wordt in zekere zin een beleid uitgestippeld dat is gebaseerd op alle mogelijke aannames. Maar niet op harde feiten, was de overtuiging van Koningsveld. Hij was ook de enige die voor zijn motie stemde waarin hij het college van Burgemeester en Wethouders werd opgeroepen ‘met de kennis van nu’ er alles aan te doen om een lockdown wegens corona te voorkomen en zeker in Amstelveen niet te handhaven. Er waren raadsleden die het eigenlijk wel een sympathieke motie vonden, maar toch tegenstemden.

Lockdown

Koningsveld betoogde dat de vorige lockdown niets als ellende heeft gebracht, onder meer voor ondernemers. Volgens hem zinspeelt het ministerie van VWS op nieuwe lockdowns omdat de besmettingen weer stijgen, terwijl volgens Koningsveld

diverse wetenschappelijke studies aantonen dat lockdowns meer gezonde levensjaren vernietigen dan ze opleveren. Plus dat wetenschappelijke studies aantonen dat het virus ook door gevaccineerden kan worden doorgegeven. Verder hadden de lockdowns volgens Koningsveld geen aantoonbaar effect op de verspreiding van het coronavirus.

Kabinet

Maar burgemeester zei dat een eventueel kabinetsbesluit door de gezamenlijke Veilheidsregio’s wordt uitgevoerd en hij geen kans zag daarin een afwijkend geluid te laten horen. “Daar besluit het kabinet over”, zei hij. Volgens hem hoort handhaven daarbij. Over het handhaven tijdens een lockdown gaat overigens de gemeenteraad niet, zei Jacqueline Höcker van Goed voor Amstelveen. Zowel diverse gemeenteraadsleden als de burgemeester vonden dat de vrijheid van een burger slechts begrensd wordt door die van de ander. Die opvatting hadden onder meer de coalitiepartijen VVD. D66, PvdA en Goed voor Amstelveen.

Intentie

Actief voor Amstelveen zei de motie van BVNL heel serieus te nemen. “Op zich kunnen wij ons wel vinden in de intentie van de motie”, zei fractievoorzitter Michel Becker. Naar zijn mening ondervinden ook in Amstelveen jongeren, ondernemers, cultuur en sportinstellingen nog steeds de grote gevolgen van een Lockdown en kostte die de gemeente ook nog eens miljoenen aan coronasteun. “De gemeente moet dan ook alles in het werk stellen om de gevolgen van een nieuwe lockdown zo dragelijk mogelijk te maken en zou dit o.a. door minimale handhaving kunnen realiseren”, betoogde hij. Dat hij toch tegenstemde had onder meer met het gevraagde niet handhaven te maken. “Hier gaat het over gezondheidsrisico’s waar de beslissingsbevoegdheid boven het niveau van de gemeente uitstijgt. Zeer waarschijnlijk moeten wij hier landelijk beleid volgen.”

1 REACTIE

  1. Becker heeft nu eens 100% gelijk dat dit niet ligt bij het gemeentelijke bestuur, maar bij het landelijke.
    Trouwens bij een lockdown wordt wel degelijke een economische overweging meegenomen. Ik denk zelfs dat de horeca een harde lockdown zou prefereren , als dat zij maanden en maanden te maken heeft met halfzachte maatregelen, waarin de helft van de klanten toch niet op komen opdagen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.