Zowel raadslid Saloua Chaara als onderwijswethouder Frank Berkhout, beiden van D66, constateerden woensdag in de gemeenteraad dat Amstelveen kampt met een steeds groter tekort aan leraren. D66 zegt schooldirecteuren maximaal te willen helpen bij het oplossen van dit probleem.

De partij constateert dat Amstelveense kinderen steeds vaker geen vaste leraar voor de klas heen en klassen naar huis worden gestuurd. Schooldirecteuren zijn vaak gedwongen tegen torenhoge tarieven externe inhuurkrachten voor de klas te zetten. Hoewel het lerarentekort in Amstelveen kleiner is dan in veel andere gemeenten, krijgt het steeds sneller een grotere omvang, constateerde Berkhout woensdag. Volgens hem en de fractie is op een aantal scholen dit een bedreiging van de kwaliteit van het onderwijs.

Beste onderwijsstad

Natuurlijk is D66 over de landelijke maatregelen van het kabinet om het lerarentekort tegen te gaan positief. De partij behoort ook landelijk tot de coalitie. De plaatselijke fractie juicht toe dat leraren, schoolleiders en andere personeelsleden van basisscholen meer gaan verdienen, leraren meer tijd krijgen voor scholing en ontwikkeling en er wordt ingezet op het verlagen van de werkdruk. Maat er moet méér gebeuren, vindt D66 Amstelveen. “D66 heeft de ambitie neergelegd om van Amstelveen de beste onderwijsstad van Nederland te maken”, zegt Chaara. Elke ambitie in het onderwijs valt of staat met genoeg goede leraren voor de klas, zei ze woensdag. “Hoewel er landelijk goede stappen worden gezet om het lerarentekort tegen te gaan, zullen de resultaten over een paar jaar pas zichtbaar zijn en wordt het tekort in Amstelveen eerst groter, voordat de situatie beter wordt”.

Daarom moet de gemeente – aanvullend op de landelijke maatregelen –  schooldirecteuren op alle mogelijke manieren bijstaan bij het oplossen van het probleem, vindt D66. Door bijvoorbeeld het woon-werkklimaat in Amstelveen aantrekkelijker te maken en te helpen met de werving en begeleiding van zij-instromers, zegt de partij, die ook pleit voor het op de scholen aanbieden van sport, kunst en cultuur. In de raadsvergadering vroeg Chaara aan B&W samen met het onderwijs en de kinderopvang tot een ambitieus actieplan te komen met daarin oplossingen die de pijn op de korte termijn op zijn minst verzachten. En natuurlijk antwoordde Berkhout D66 op jaar wenken te bedienen. Het was naar men mag aannemen allang besproken in een fractiemeeting. En D66 behoort niet voor niets tot de coalitie.

Foto: D66-fractie; in rode pak Saloua Chaara

2 REACTIES

  1. D66 het gaat niet eens om hoger salaris, maar eerdere om redelijke huisvesting tegen redelijke huur, want dat is voor startende leerkrachten haast niet op te hoesten, als je ongeveer 60% van je netto loon kwijt bent voor 40m2. Op deze manier houd je je leerkrachten niet vast. Zo gauw zich de gelegenheid dan voordoet, zullen zij vertrekken naar elders.
    Dan maar eens niet marktconforme prijzen zoals Gordon altijd beweert, maar maatschappij-conforme prijzen. Een onderwijzer behoort wel tot de cruciale beroepen.
    D66 wil alles , dat kan niet. Het is het één of het ander, anders klets je uit je nek.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.