Het woensdag voor de gemeenteraad gehouden zogenaamde Raadsgesprek was goeddeels een herhaling van wat bewoners van de Zeestratenbuurt maandag al hadden gehoord over het buurtuitvoeringsplan (BUP). Ook woensdag, terwijl vier organisaties presentaties hielden, kwam er geen antwoord op de belangrijkste vraag: Wat gaat het de bewoners kosten. Fractievoorzitter Ruud Kootker van Burgerbelangen Amstelveen (bbA), de grootste oppositiepartij, trok het allemaal wat breder en vroeg naar een haalbaarheidsanalyse, waar in wezen méér in zit dan de kosten voor de bewoners.

Wethouder Floor Gordon van Duurzaamheid (D66) suggereerde dat die er te zijner tijd wel komt, maar Kootker vreest dat men op een rijdende trein is gesprongen. De energietransitie was het onderwerp van de bijeenkomst, maar Kootker vreest gedwongen winkelnering. Er is bijvoorbeeld maar één eigenaar van het warmtenet (Eneco), zoals er ook maar één door de gemeente gekozen aanbieder van de glasvezel is: KPN.

Van gas af

De coalitie wil zo snel mogelijk naar elektriciteit en van het gas af, zeker nu daarvan de prijs stijgt. Maar de bedrijven die dan in beeld komen zijn beperkt, vindt Kootker. “De vraag is of de coalitie de inwoners de gang naar één bedrijf niet door de strot duwt, omdat er gewoon niets anders is. Dat is een principieel punt en allerminst liberaal.”

Tijdens de informatieavond voor de gemeenteraad waren er vier presentaties, namelijk van de gemeente, elektriciteit leverancier Liander, het lokale Energieloket en de Omgevingsdienst Noordzeekanaal Gebied, die voornamelijk toezicht houdt. Gemeentelijk energiecoördinator Rogier van der Laan zei dat er veel mensen uit de buurt maandag naar Panta Rhei waren gekomen. Het waren er enkele tientallen van de 689 woningen die in de buurt staan en velen bleken teleurgesteld omdat concrete informatie ontbrak en volgens sommigen er alleen een verkooppraatje voor Eneco en het Energieloket – een bedrijf (met energiecouches als vrijwilligers) dat in tachtig gemeenten actief is – in zagen. “Eneco is een monopolist wat warmtenet betreft”, gaf Van der Laan toe. Intussen dreigen wel steeds meer mensen slechtoffer van energiearmoede te worden. Gemeente en Rijk stellen subsidies beschikbaar, maar of die voldoende zijn om het euvel te bestrijden werd niet duidelijk. Volgens Van der Laan moeten 13.000 slechte woningen in Amstelveen nodig worden verduurzaamd. Of daarvoor de biomassacentrale die in Diemen komt wordt gebruikt, wilde raadslid Jet Smit van de VVD weten, die meer in kernenergie ziet dan in de voor C02-uitstoot en ontbossing zorgende biomassa.

Traag

Intussen werkt de gemeente met collectie inkoopacties voor bijvoorbeeld zonnepanelen, maar die zijn volgens Gonnie van Rietschoten (AVA) te traag, waardoor wie nu aanvraagt tegen het einde van het jaar weet hoeveel het gaat kosten, waarna men alsnog af kan haken. Bert Ros van Liander vertelde dat zijn bedrijf eigenlijk alleen distributeur en geen producent van elektriciteit is. De stroom wordt betrokken van Tennet, die aan een lokaal netwerk overdraagt, in dit geval dus Amstelveen.

Bij Liander zijn 134 gemeenten aangesloten voor 5.7 miljoen aansluitingen, via 92.000 kilometer kabel. De groei van de vraag naar elektriciteit – en überhaupt naar energie – is enorm, zei Ros. De samenwerking tussen gemeente en Liander is volgens hem noodzakelijk om de ondergrondse en bovengrondse faciliteiten mogelijk te maken. “Liander moet snel met de gemeente praten.” Intussen heeft de gemeente wel recent de visie aangepast en dient zelfs de begin mei verzonden brief van B&W net meer als uitgangspunt, omdat het maximale bereik van 2034 naar 2031 is verplaatst. Ook het elektrische vervoer in Amstelveen groeit snel, wat extra druk op het netwerkstation zou kunnen leggen. Liander loopt een jaar achter, zei Gonnie van Rietschoten, maar Liander is doende dat op te lossen, antwoordde Ros. Hij kon overigens om de personeelskrapte, die in alle sectoren geldt, niet heen. Bij Liander alleen zijn al driehonderd vacatures en telt men de onderaannemers me, dan komt men ongeveer op drieduizend. “We zijn nu aan alle kanten mensen aan het opleiden.”

Intussen blijft de realiteit dat mensen met een laag inkomen niet kunnen investeren in verduurzaming. En daar kwam ook voor de gemeenteraad nauwelijks een antwoord op. Overigens zijn bedrijven verplicht energie besparende maatregelen te nemen als zij die binnen vijf jaar terug kunnen verdienen, meldde Co de Smalen van de toezicht houdende Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied. Voor kantoren geldt dat die inmiddels verplicht zijn hun panden gereed te maken voor energiekabel C, maar daaraan voldoet veertig procent niet.

3 REACTIES

  1. Helaas trapt mevr. Gordon enkel wat open deuren in, maar blijkt nergens iets van een concreet plan. Daarom zeer terechte vragen van bewoners, bbA en AVA.

    De constatering dat er een monopoliepositie in de huidige constructie ontstaat is geheel terecht. Maw liberaal op dit punt is een farce, maar eigenlijk wisten we dat al lang. Dat geldt m.n. voor de VVD die men eerder conservatief kan noemen.

  2. https://www.liander.nl/metertekort

    Liander en de andere netbeheerders hebben een gigantisch probleem met tekorten aan slimme meters voor driefase aansluitingen.

    Gevolg? Je kan helemaal niet van het gas af! Dit is nodig om bijvoorbeeld inductie kookplaten te gebruiken, in normale huizen afdoende capaciteit te hebben als je geen gas meer hebt maar ook om als je een rijtjeshuis hebt aansluiting voor rectrice auto te realiseren of om met zonnepanelen goed aan de slag te gaan etc.

    Kortom…ook dit is problematisch! Politiek heeft het hier niet over

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.