Steeds meer organisaties kiezen er, in navolging van de gemeente voor, media zoveel mogelijk buiten de deur te houden en die achteraf te voorzien van reclameachtige persberichten achteraf. Zo proberen zij alleen naar buiten te brengen wat zij willen en voor de broodnodige publiciteit alleen de eigen kanalen te gebruiken. Maandag werd, getrouw aan die gewoonte, in Ziekenhuis Amstelland, ooit als Tulp Ziekenhuis gebouwd dankzij een actie van Amstelveners, de reizende expositie ‘Joodse artsen en de Holocaust’ geopend in aanwezigheid van wethouder Herbert Raat van kunst en cultuur. Die is in het ziekenhuis tot 29 april te zien.

Hoe men daar een zo geheim mogelijke happening van maakt, zou men aan de gemeente kunnen vragen, want de afdeling communicatie (die uitsluitend reclame maakt voor B&W) weet hoe men dat aanpakt.

Tien panelen

In de openbare agenda van Raat stond dan ook niks over zijn bezoek aan de expositie, want bij de gemeente heerst de doldrieste opvatting dat men dat niet vermeld als andere organisaties bestuursleden uitnodigen, zonder overigens die derde partijen er op te wijzen dat het vragen van die overheidsbestuurders nu eenmaal publicitaire consequenties heeft. De expositie in het ziekenhuis vertelt in tien panelen over het lot van Joodse dokters en geneeskundestudenten in de Tweede Wereldoorlog; plus ook de persoonlijke verhalen van de slachtoffers. Na de tentoonstelling in Ziekenhuis Amstelland reizen de tien panelen verder naar andere zorginstellingen.

Namen

Op het in 2021 onthulde Holocaust Namenmonument in Amsterdam staan honderden namen van Joodse artsen en geneeskundestudenten die in de Tweede Wereldoorlog vermoord zijn. Overigens is er ook in Anstelveen een Namenmonument ter herinnering aan hen die ‘nooit terug kwamen’. Er staan ruim 160 namen op. In Amsterdam zijn het er meer, maar dat is ook een grotere stad. Om deze namen een verhaal en een gezicht te geven ontwikkelde de KNMG samen met vakblad Medisch Contact een reizende tentoonstelling die sinds september al op enkele andere locaties te zien is geweest.

Bijzondere functie

“Wegens de bijzondere functie die ons ziekenhuis heeft voor de Joodse gemeenschap ontvangen wij de tentoonstelling hier graag”, schijnt voorzitter van de Raad van bestuur van Ziekenhuis Amstelland, Sophia de Rooij, te hebben gezegd. “In aanloop naar Dodenherdenking en Bevrijdingsdag leeft de herinnering aan de oorlog sterk. Het hele jaar door wordt op een vaste plaats de rijke historie van ons ziekenhuis en de in en in trieste pagina van die historie herdacht. Daarnaast is ook de afgelopen maanden door vrijwilligers onderzoek gedaan naar medewerkers van óns ziekenhuis die in de oorlog zijn weggevoerd. Hen willen we ook op een speciale manier gaan herdenken. Ook staat komende week ons ziekenhuis in het teken van voorbereidingen voor Pesach, het Joods Pasen, waarbij wordt gevierd dat het Joodse volk werd bevrijd uit Egypte. Het ziekenhuis in Amstelveen werd destijds gesticht onder de naam Nicolaas Tulp Ziekenhuis, dat later fuseerde met de Centrale Israëlitische Ziekenverpleging (CIZ) uit Amsterdam. Sindsdien heeft het een volledig Joodse afdeling.

In bijzijn van tientallen geïnteresseerde genodigden, waarbij de media dus niet waren, opende KNMG-voorzitter René Héman de tentoonstelling en ging hierbij in op het belang daarvan de tentoonstelling, waarna hij iedereen meenam langs de indrukwekkende verhalen. De panelen zijn tot stand gekomen onder redactie van prof. Mart van Lieburg, Emeritus Hoogleraar Medische Geschiedenis.

5 REACTIES

  1. Het is begrijpelijk dat Raats bezoek aan deze niet vermeld stond in de openbare agenda van dewethouder, want dit is een exclusieve gebeurtenis. Zijn aanwezigheid zou kunnen leiden tot vragen over evenredige besteding van aandacht en tijd van Amstelveense gemeentebestuurders aan de diverse bevolkingsgroepen.

    • Ik ben heus geen Raat-fan, verre van dat , maar hij kan er ook niets aan doen dat deze bevolkingsgroep terecht veel aandacht vraagt voor haar treurige geschiedenis. Hij is tenslotte de wethouder met cultuur in zijn portefeuille.
      Ik ben trouwens wel benieuwd of er al vorderingen zijn met dat vervallen monument in Overamstel of dat het alleen op papier staat.
      Ook zijn der diverse vervallen monumenten in onze gemeente ( oud banpalen, en 1 in het Broersepark) . Komen die nog voor restauratie in aanmerking?

  2. Heb je enig idee hoeveel volken een treurige geschiedenis hebben en hoeveel leden daarvan in Amstelveen wonen? Daar komen nu de Oekraïners en de slaven van de ABN bij.

    Behalve Cultuur heeft deze wethouder van Hobby’s en Lobby’s nog een groot aantal andere taken. Die moeten wel lijden onder zijn selectieve aandacht voor één bepaald onderwerp.

  3. Je hoort steeds vaker dat de journalistieke vrijheid onder druk staat. West-Europa kopieert dat van China omdat zij zien dat het uitstekend werkt. Leve het liberalisme!

    Amstelveen heeft de mond vol van vrijheid dit, vrijheid dat. Vooral wethouder Raat kakelt er wat dat betreft lekker op los. Allemaal nep.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.