Nadat wethouder Herbert Raat namens B&W gratis het boek ‘Jaren van verduistering’ van wijlen Tini Visser over de bezittingstijd tijdens WOII in Amstelveen in het Amtelveens Nieuwsblad aanbod, kwamen talloze Amstelveners naar het raadhuis om het op te halen. De tweehonderd door de burgemeester beschikbaar gestelde boeken waren binnen een paar dagen weg.

Veel Amstelveners lieten ook weten rondleidingen te willen meedoen langs locaties die een belangrijke rol hebben gespeeld in de oorlog. De gemeente zegt daaraan graag mee te werken.

Nooit vergeten

De mailbox van wethouder Herbert Raat (Cultuur en Monumenten) stroomde vol na zijn oproep. De bewogen geschiedenis van Amstelveen in bezettingstijd is uitgebreid en indringend beschreven in het boek van Tini Visser. Hiervoor heeft zij in de jaren tachtig van de vorige eeuw in opdracht van de gemeente gesproken met alle ooggetuigen die nog in leven waren. “Wij mogen deze geschiedenis nooit vergeten. Het is juist belangrijk om onze kinderen te leren dat dit nooit meer mag gebeuren”, zegt wethouder Raat. “Dit willen we onder meer doen door bestaande historische locaties te behouden voor de toekomst en waar mogelijk op te nemen in een educatief lesprogramma.”

Sjoel

Hij noemt Randwijcklaan 13, de voormalige ‘kleine sjoel’, als voorbeeld. Dat gebouw kocht de gemeente dit jaar voor bijna een miljoen euro, om te voorkomen dat het werd gesloopt voor een nieuwe villa. In het gebouwtje kregen in de oorlogsjaren Joodse kinderen les die op andere scholen niet meer welkom waren. Een verhaal dat volgens Raat nooit vergeten mag worden.

Als een dergelijke herinneringslocatie ziet hij ook de bunker naast de Pauluskerk aan de Wolfert van Borsselenweg.

Rondleiding

Het college van B&W wil rondleidingen gaan organiseren langs de locaties die worden beschreven in het boek ‘Jaren van verduistering’, zoals de bunker, Randwijcklaan 13 en de Amsterdamseweg 484-488. “De interesse is zo overweldigend, dat we volgend voorjaar de eerste rondleiding willen organiseren”, zegt wethouder Raat. “Amstelveners die geïnteresseerd zijn, kunnen zich vanaf maandag 17 december aanmelden door een mail te sturen naar historie@amstelveen.nl.”

1 REACTIE

  1. Vrijwel alle conflicten hebben wortels in het verleden. Zij wakkeren op doordat mensen het verleden niet kunnen of willen vergeten. Door het verleden voortdurend op te rakelen en teactualiseren wordt herdenking een vorm van voorspellen: Wat is gebeurd, wordt weer onontkoombaar. WOII was daarvan een extreem voorbeeld en Israël bewijst het nog dagelijks.

    Als de bunker straks wordt bezocht door aparte groeperingen en scholen met verschillende achtergronden en religies, dan is er eigenlijk weer niets veranderd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.