Oud-hoofd van de recherche Klaas Langendoen heeft een klacht bij de medische tuchtraad ingediend tegen de schouwarts die de natuurlijke dood Hans van de Ven (69) vorig jaar vaststelde. Hij twijfelt over de verklaring van de arts en vraagt hoe die daartoe kwam.

Op grond van  de verklaring werd een politieonderzoek stil gelegd, maar dat is opnieuw begonnen door wat journalist Koen Voskuil van het AD over de kwestie schreef. In eerste instantie was de oorzaak van het onderzoek dat Van de Ven dood in de badkuip van een woning in Waardhuizen dood werd gevonden.

Foute conclusie

Klaas Langendoen diende zijn klacht vorige week woensdag in bij het Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg in Amsterdam. Van de Ven was voormalig medewerker van de militaire inlichtingendienst. Klaas Langendoen is vereffenaar van de erfenis van de overleden man, die bij Annique Botermans (63) woonde, en wil opheldering erover hoe de schouwarts destijds tot de conclusie kwam dat een gescheurde buikslagader oorzaak van het overlijden was. Zijn diagnose klopte naar later in het AMC bleek namelijk niet.

Botermans trachtte te vluchten, nadat zij de deur voor omwonenden had open gedaan. In haar agenda was 29 januari aangemerkt als ‘de zwarte dag voor Hans’. Maar de schouwarts meldde 4 februari als sterdag. Botermans was fiscalist bij onder meer accountantskantoren Arthur Andersen en Deloitte & Touche. Zij begon later vastgoedonderneming Atrecht, maar die ging in 2004 failliet. Met de overleden gestrafte Andries Plantinga woonde zij eerder in een kasteel in Wimmertingen, met Porsches en Bentleys voor de deur.

Podcast

Behalve Langendoen hebben ook nabestaanden twijfels over de conclusie van de schouwarts. Zij startten een eigen onderzoek, dat tot de podcastserie ‘De zwarte dag van Hans’ en heropening van de zaak door het OM leidde. Een autopsie, aangevraagd door nabestaanden, wees ui dat Hans van de Ven helemaal geen gescheurde buikslagader had. Forensisch patholoog Frank van de Goot zegt dat ook vergiftiging en andere doodsoorzaken mogelijk zijn.

Canada

Een vriendin van de overledene in Canada drong er bij de politie op aan eens in de flat te gaan kijken, nadat zij hem telefonisch dagenlang niet kon bereiken. Aan ongerust geworden bekenden van de overledene vertelde Botermans dat Van de Ven zich op een plaats bevind waar hij ‘heel gelukkig’ was. Zij is overigens veroordeeld voor faillissementsfraude en oplichting. In België, waar zij die misdrijven ook pleegde, heeft zij nog een gevangenisstraf van vijf jaar tegoed wegens oplichting  voor een bedrag van € acht miljoen.  De politie arresteerde haar toen zij via een achtertuin trachtte te vluchten en bij aanhouding meldde dat Van de Ven dood in het bad lag.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.