Wethouder Floor Gordon beleefde dinsdag in café The Pub aan de Lindenlaan een van haar finest hours. Als voor duurzaamheid en milieu verantwoordelijke bestuurder in het college van B&W kon zij haar vreugde er uitspreken over het eerste afgeronde project in Amstelveen van energiecoöperatie Ecostroom. Op een flatgebouw aan de Johannes Calvijnlaan, schuin tegenover het café, waren 188 zonnepanelen neergelegd. “Een initiatief van de bewoners zelf”,  zei Gordon.

Die bewoners zijn huurders van de flats boven winkels. Het pand is eigendom van het bedrijf Orange Capital Partners. Dat heeft de panelen door de Ecostroom laten een daarvoor een dak beschikbaar gested, legde Dharmin Harangi van die onderneming uit. “Sommige huurders hebben zelf panelen gekocht”, zegt hij. “Maar in feite profiteren zij allemaal van de lagere elektrische stroomkosten.”

Het collectieve project kwam mede tot stand met gemeentelijke subsidie uit het Duurzaamheidsfonds.

Smeerolie

Gordon is blij met de collectieve instapacties die door bewoners worden geïnitieerd. Zij wijst ook op de geregelde gezamenlijke inkoop van zonnepanelen en isolaties, door de gemeente gecoördineerd. “Wij zijn eigenlijk voortdurend op zoek naar daken”, zegt zij. “Daarbij ben ik eigenlijk en oliemannetje. Ik zorg voor de smeerolie tussen de diverse partijen.” En even later: “Nou ja, olie is natuurlijk qua duurzaamheid niet zo’n goed voorbeeld.”

8000 panelen

Vorig jaar zijn er ongeveer 8000 zonnepanelen geplaatst in Amstelveen. Als het aan Gordon ligt, worden het er dit jaar meer. Voorzitter Roos Erkelens van de coöperatie Ecostroom, die in Amsterdam tal van projecten realiseerde, wil graag in Amstelveen verder aan de slag. “Wij zoeken naar nieuwe daken”, zegt ze. De coöperatie wil dat ondernemers de daken van hun vastgoed beschikbaar stellen voor zonnepanelen. “Het is een goede businesscase voor bewoners”, vindt Gordon. Zij wijst er op dat  de zonnepanelen aan de Johannes Calvijnlaan de stroom leveren voor twintig huishouders. Het betekent dat de huurders goedkoper uit zijn met de inkoop van stroom.

Heft in handen

Gordon: “Een energiecoöperatie is een samenwerking van bewoners en bevordert duurzame energievoorziening. Het is goed als bewoners collectief het heft in handen nemen en met een klein beetje hulp van de overheid hun energiegebruik verduurzamen. Energiecoöperaties passen goed in het beleid van de gemeente. Daarom stimuleren wij die initiatieven ook via het Duurzaamheidsfonds. De gebruikers en het milieu profiteren daarvan. Lokaal opwekken van energie verduurzaamt de energievoorziening en is goed voor de portemonnee van de leden.”

Men kan een subsidie of lening krijgen uit het fonds, om zijn initiatief te realiseren. Meer informatie: www.amstelveen.nl/duurzaam

 

7 REACTIES

  1. Ik kijk er toch nog altijd wat argwanend tegen aan. Als het nou echt winstgevend was geweest , hadden zich wel commerciële jongens op gestort.

  2. Elke keer dat hier Gordon los staat moet ik aan de zanger denken!
    Wisten jullie dat Floor Gordon eigenlijk zo helemaal niet heet?
    Ze heet eigenlijk Floortje Gordon-De Bruijn en heeft sinds ze wethouder is, deze naam aangenomen.

    Ze is geboren als Floortje De Bruijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.