Over het wijkcentrum Alleman in Bankras wordt al jarenlang gepraat, maar eindelijk hebben B&W nu een concept startnotitie klaar, die voorziet in de omgeving van een nieuw te bouwen combinatiegebouw aan de overkant van het huidige wijkgebouw aan Den Bloeyenden Wijngaerdt. In de startnotitie, die nog aan inwoners wordt voorgelegd alvorens in de gemeenteraad te komen, wordt het gebied ‘Alleman Kwartier’ genoemd. Daar komen 120 huur- en koopwoningen in het middensegment en dertig sociale huurwoningen.

Floortje Gordon

Die maken ten dele deel uit van een combinatiegebouw op de plek van de gesloopte Bankrashal. Het oude wijkcentrum werd voor een slordige vier ton opgeknapt, met al het plan dat er op termijn een nieuw zou komen, dat een vloeroppervlak van 800 voerkante meter krijgt. In het nu ernaast gevestigde nieuwe Medisch Centrum Bankras (MCB) met een oppervlakte van 2000 vierkante meter op de nieuwe locatie, wordt ook de Bankras Apotheek gevestigd. Verder komen er in het multifunctionele gebouw zestig koopappartementen á raison van € 363.000. Op de plek waar nu het MCB en Alleman zitten, denkt men aan dertig sociale huurappartementen (huur tot 720,42 euro) en aan zestig huurappartementen in, met maximaal 915,48 euro uur huur maand. In beide gevallen is het een prijspeil van 2019.

Woonmix

Volgens de gemeente betekent het Alleman Kwartier een nieuwe gebiedsimpuls voor de

Marijn van Ballegooijen

wijk Bankras. De geplande koopwoningen zorgen volgens haar voor een goede ‘woonmix’.  Voor koopappartementen in het middensegment geldt, op basis van een onlangs vastgestelde woonverordening, dat de koper er minimaal drie jaar zelf moet gaan wonen.

De gemeente zegt vroegtijdig overleg te hebben gevoerd met Participe, Eigen Haard en de zorgverleners. Participe beheert en exploiteert het bestaande wijkcentrum, dat overigens op grond van de gemeente staat. Niet is dat zo met het MCB er naast, waarvan de grond aan Eigen Haard behoort. Overigens is ook de toekomstige grond van het multifunctionele gebouw (voormalige Bankrashal) van de gemeente.

Inspraak

Hoe het Alleman Kwartier er precies uit gaat zien, volgens de nu bestaande concept notitie, is te zien op www.amstelveen.nl/allemankwartier. Op 3 december houdt de gemeente een inloopavond in Alleman tussen 19 en 21 uur. Na afloop van de participatieperiode bieden B en W de startnotitie, inclusief te suggesties van burgers en de ambtelijke commentaren daarop, aan de gemeenteraad aan. Reageren op het plan kan dan alsnog tot 20 december.

Volgens wethouder Floor Gordon van Ruimtelijke Ordening brengt het plan meet balans in het woningaanbod van de wijk Bankras / Kostverloren en komen er meer betaalbare woningen. Zij blijft, net als de rest van de coalitie, geloven in doorstroming uit de sociale huur. Ook zouden er door het plan meer woonruimten voor starters en kwetsbare inwoners met een zorgvraag komen. “De ambitie van zorgverleners voor ruimere huisvesting en een breder zorgaanbod, een sterk verouderd wijkcentrum en vraag naar gevarieerd woningaanbod komen samen in stadsvernieuwing in het hart van deze wijk”, zegt ze.

Goede zorg

Wethouder Marijn van Ballegooijen (Welzijn) wijst er op dat het bestaande wijkcentrum Alleman bijna 42 jaar oud is en hoognodig aan vervanging toe. “Het medisch centrum Bankras wil dringend uitbreiden om meer gevarieerde en kwalitatief goede zorg te kunnen bieden. Voor het wijkcentrum hebben we een online enquête gehouden. Daaruit blijkt dat het centrum van grote betekenis is voor de wijk. Modernisering is hard nodig en de ligging vinden buurtbewoners mooi centraal in het groen. We zetten in op een nieuw wijkcentrum met dezelfde omvang als het oude”. Eigen Haard kan een appartementencomplex met de dertig sociale huurwoningen realiseren op de plek van het oude medisch centrum Bankras.

De gemeente wil grond van het oude wijkcentrum verkopen om ongeveer  de zestig huurappartementen te laten bouwen. Het nieuwe hart van de wijk kan in 2025 kloppen, zegt de gemeente.

1 REACTIE

  1. Dertig woningen in de soc sector. De tranen van ontroering springen in mijn broek, zeg! Eindelijk !En dat op een bestand van zo’n 11.000 soc huurwoningen, maar ja , laten we maar zeggen Parijs en Rome zijn ook niet in één dag gebouwd. Een heel klein miezerig beginnetje is er . Ben benieuwd wat volgt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.