Dat Amstelveen een in financieel opzicht rijke gemeente is, bleek weer uit het rapportcijfer 10 dat het (ook in de stad gevestigde) accountantskantoor BDO gaf. Van de 56 middelgrote gemeenten (50.000 tot 100.000 inwoners) staat Amstelveen daarmee op de vierde plaats. Het cijfer sloeg er op dat Amstelveen uit de Benchmark Nederlandse gemeenten 2023, die BDO jaarlijks uitvoert (nu voor de vijfde keer), kwam als financieel gezonde gemeente.

Ondanks de gevolgen van de coronacrisis en de stijging van de prijzen, onder meer voor energie, die grote impact hebben op de overheid, meldt de gemeente. Want veel plaatselijke overheden worstelen met financiële problemen en grote onzekerheden over de financiën voor de komende jaren.

Gemiddeld 8,1

De categorie middelgrote gemeenten heeft in totaal 3.809.799 inwoners (22% van de totale Nederlandse bevolking). Gemiddeld scoren die in deze ranking een 8,1, meldt BDO, iets lager dan het landelijke gemiddelde van 8,3. De hoogst scorende gemeente in deze categorie is Capelle aan den IJssel met een 10. De laagst scorende gemeente is Barneveld met een 5,1

Turbulente tijd

Hoewel wethouder Adam Elzakalai (foto onder) van Financiën niet ontkent dat ook hier, net als bij andere gemeenten, de financiën onder druk staan. “Maar we staan er door onze gezonde financiële positie toch relatief goed voor.” Van de middelgrote gemeenten staat Amstelveen op de vierde plaats, wat financiële gezondheid betreft. Elzakalai: “We blijven doen wat nodig is, zoals investeren in goede voorzieningen en houden ons sociale beleid overeind. Daarvoor gebruiken we onze reserves. Van het kabinet verwachten we de komende tijd duidelijkheid over onze financiële toekomst. Een helder langetermijnperspectief op de bekostiging van grote opgave als woningnood, klimaatverandering, tekorten op de arbeidsmarkt en energietransitie is nodig. Dan kan de gemeente de goede keuzes voor de toekomst maken.”

Over het algemeen is Rob Bouman, voorzitter van branchegroep Overheid van BDO van mening dat de gemeenten geen duidelijke langetermijnperspectief op de bekostiging van de grote maatschappelijke opgaven hebben.

“In deze toch turbulente tijd heeft gemeente Amstelveen haar financieel gezonde positie behouden”, juicht het college van Burgemeester en Wethouders. “Amstelveen is financieel een van de gezondste gemeenten van alle middelgrote gemeenten (50.000-100.000 inwoners) in Nederland.”

Voldoende financiële reserve.

De Gemeenteraad heeft met het vaststellen van de begroting 2023 een pakket van voorstellen van € 5,7 miljoen structurele (jaarlijkse) lasten en € 38,7 miljoen incidentele uitgaven goedgekeurd voor de komende jaren. Overigens stemde de SP tegen de begroting, omdat die niet haar beleid weergeeft. Door grien licht van de meerderheid in de raad kan het College direct met een groot aantal punten uit het nieuwe coalitieakkoord aan de slag. Zoals investering in het Stadshart en een fonds voor ‘groen, water en recreatie’. Ook voor preventie en dementie en handhaven op leegstand van woningen zijn middelen beschikbaar gekomen en de gemeente zegt ook te blijven investeren in sport, cultuur en duurzaamheid.

BDO-benchmark
In het rapport brengt BDO de financiële gezondheid van gemeenten objectief in kaart op basis van de jaarrekening 2021 en de begroting 2023. Het rapportcijfer 10 kreeg Amstelveen trouwens ook vorig jaar, volgens BDO inhoudend dat de gemeente het minste risico loopt om in financiële problemen te komen. BDO toetst de financiële positie via een zogeheten ‘financiële stresstest’ op vijf verschillende punten. Dit zijn dezelfde punten die de provincie Noord-Holland als toezichthouder op de gemeentelijke financiën hanteert. Zij zeggen iets over de vermogenspositie (schulden en bezittingen), grondexploitaties en het huishoudboekje (de lopende uitgaven en lokale lasten).

Volgens BDO is bij Amstelveen de verhouding tussen schulden en eigen reserves goed. Amstelveen heeft geen groot bedrag aan openstaande schulden of leningen en is in staat op langere termijn aan haar verplichtingen te voldoen. Amstelveen kent een structureel sluitende begroting en heeft in vergelijking met andere gemeenten de woonlasten (ozb, riool- en reinigingsheffing) laag weten te houden. Hierdoor kan de gemeente financiële tegenvallers (als het nodig is) opvangen door belastingen te verhogen, zegt de gemeente.

1 REACTIE

  1. Goh , dat is fijn voor de gemeente.
    De zelffelicitatiedienst van de afdeling voorlichting(=propaganda) kan weer aan de slag. 😂😂

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.