Ook de kantoorpanden van de gemeente Amstelveen moeten sinds 1 januari energielabel C hebben. Bijna 30% voldoet daar nog niet aan. Wethouder Floor Gordon van vastgoed en duurzaamheid zegt graag het goede voorbeeld te geven, omdat de eis nu eenmaal voor alle kantoorpanden geldt. Het gaat volgens haar ‘om de bescherming van onze aarde’. Overigens willen B&W dat al in 2030 gemeentelijk vastgoed geen CO2, of koolstofdioxide, meer uitstoot. Tien jaar eerder dan landelijk dus.

De afgelopen tien jaar is de CO2 uitstoot van het gemeentelijk vastgoed, volgens haar al aanzienlijk verminderd. Onder andere door zo’n 65.000 m2 eigen vastgoed te vervangen of te slopen.

Goed op weg

Volgens Floor Gordon is de gemeente ‘goed op weg’. De gemeente zo’n 75 gebouwen in bezit. “Daarvan heeft 71% een C-label of hoger, 51% daarvan heeft zelfs al een A-label. Dan blijft er 29% van onze vastgoedportefeuille over dat nog niet aan het energielabel C voldoet. Een deel daarvan wordt slechts zeer beperkt gebruikt, bijvoorbeeld de gebouwen van scoutingclubs. En een ander deel van de energetisch minder goede panden wordt op korte termijn vervangen of gesloopt.”

Naar 0% CO2 uitstoot

De gemeente gaat gefaseerd te werk om te zorgen dat in 2030 het gemeentelijk vastgoed uitstoot vrij is. Op dit moment wordt in kaart gebracht wat nodig is om de 15 meest energie verbruikende panden uitstoot vrij te krijgen. Op basis daarvan worden uitvoeringsplannen gemaakt die dit jaar aan de gemeenteraad worden voorgelegd. Na goedkeuring kunnen deze 15 panden uitstootvrij te gemaakt worden voor 2026. De overige panden volgen daarna, zodat in 2030 de CO2 uitstoot tot 0% is gedaald.

Meer duurzame maatregelen

De gemeente neemt meer duurzame maatregelen als het om haar vastgoed gaat. Zo is men in 2022 gestart met het installeren van ongeveer 3.500 zonnepanelen op de daken van het gemeentelijk vastgoed. De verwachting is dat dit jaarlijks zo’n 400 ton CO2 besparing en 1 miljoen kWh oplevert. Dat staat gelijk aan de energiebehoefte van 350 huishoudens. Naast het verduurzamen van eigen panden en het aanbrengen van zonnepanelen, kijkt de gemeente naar het eigen energieverbruik. Zo zijn er per pand energiebesparende maatregelen getroffen die al voor een besparing van 10,2% hebben gezorgd. Verder is in het raadhuis en in 7 andere grote gemeentelijke gebouwen de verwarming lager gezet en zijn de gebruikstijden verkort.

FOTOBIJSCHRIFT: Gordon bij een gemeentelijk pand dat wordt verduurzaamd en nog dit jaar het energielabel B krijgt. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.