De woonzorgvisie voor ouderen houdt meer in dan een dak boven het hoofd van senioren. Dat benadrukten woensdag zowel diverse fracties in de gemeenteraad als B&W bij monde van wethouder Marijn van Ballegooijen. De raad keurde visie en de motie van GroenLinks, waarin een ouderenmakelaar werd voorgesteld, unaniem goed.

Raadslid Arnout van den Bosch van de PvdA noemde de visie een prachtig document en legde nog eens uit waarom de linkse fractie van zijn partij aan de coalitie (met VVD en D66) meedoet. Hij vond dat de PvdA er een rode rabd aan had gegeven.

Vergrijzing

De raad stelde dus de woonzorgvisie ouderen vast. De Amstelveense bevolking vergrijst en senioren blijven langer zelfstandig wonen. Dat vraagt om op hen gericht beleid. Het huidige woningaanbod is onvoldoende voor de toenemende vraag van ouderen en het aanbod sluit ook niet genoeg aan bij hun behoeften. De woonzorgvisie voor ouderen voorziet onder meer in het bijbouwen van woningen speciaal voor hen en daarmee kunnen ook woningcorporaties, beleggers, zorgaanbieders en inwoners aan de slag. Ook is de visie voor de gemeente een beleidsstuk. Naast het bouwen van woningen, wil die inwoners ook op tijd gaan voorlichten over wat ouder worden betekent voor hun woon- en zorgbehoefte.

Stenen

Wethouder Marijn van Ballegooijen zei, evenals als raadslid Sandra van Engelen (CDA), dat het bij wonen voor senioren niet alleen gaat om een dak boven het hoofd, maar ook om de leefomgeving. “Niet alleen om stenen”, zei hij. Masar dat was nu juist wat SP-raadslid Patrick Adriaans in de visie miste. Ook de motie ging teveel van de woonruimte sec uit, zeiden sommige raadsleden. GroenLinks ging zei daarop bij monde van raadslid Aouni dat de makelaar integraal op ook andere zorg is gericht. Wat dat betreft zag Aouni ook wel wat in de door AVA in een verkiezingsprogramma genoemde ouderencoach, die bredere interpretatie heeft dan wonen alleen. Zowel GroenLinks als de wethouder vond die wel adequaat.

1 REACTIE

  1. Is dit niet oude wijn in nieuwe zakken?. Twaalf jaar geleden kwam al zo iemand bij mijn vader, die allerlei mogelijkheden met hem doornam. Zoals maaltijd aan huis, vrijwilligersbezoek om weer eens iemand anders te zien, zorgvragen enz.
    Ik ben wel van mening dat het gat tussen een verpleegtehuis en “zelfstandig” wonen eerder eerder een diepe kloof is. Op dit moment zijn er veel te veel schrijnende gevallen. Ik bepleit dan ook een verzorgingstehuis 2.0. Dan kan men de zorg ook efficiënter regelen en het ontlast de verpleegtehuizen en zelfs ziekenhuizen enigszins.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.