“De gemeenteraad is het hoogste bestuursorgaan van de gemeente”, benadrukt de gemeente met het oog op de verkiezingen op 16 maart daarvoor nog maar eens. In de praktijk blijkt dat volgens sommigen puur theorie en maken B&W, gesteund door een coalitie en vooral ambtenaren, in  wezen de dienst uit.

Maar de gemeente zorgt via extra maatregelen neemt bij deze verkiezing dat alle stembureaus volgens de coronarichtlijnen zijn ingericht en voor iedereen toegankelijk.

 ‘Belangrijk’

Burgemeester Tjapko Poppens zegt gemeenteraadsverkiezingen belangrijk te vinden. Volgens hem neemt de gemeenteraad besluiten over de directe woon- en leefomgeving van inwoners. “Ook dit jaar is onze inzet erop gericht dat de verkiezingen verantwoord en goed verlopen, zodat alle Amstelveners veilig hun stem kunnen uitbrengen”, zegt hij. En de burgemeester roept op vooral op 16 maart te  gaan stemmen. “Elke stem telt.”   

Veilig stemmen

De stemlokalen moeten op de verkiezingsdag volgens de gemeente veilig zijn voor kiezers en de leden van de stembureaus. ‘Alle stembureaus worden zo ingericht dat zij voldoen aan de richtlijnen van het RIVM. De stemhokjes worden schoongehouden, na iedere kiezer worden het rode potlood gereinigd en alle locaties voldoende geventileerd. Het is verplicht op de stembureaus een mondkapje te dragen.’

Net als vorig jaar is het mogelijk vervroegd te stemmen op maandag 14 en dinsdag 15 maart. Dan zijn daartoe acht stembureaus in Amstelveen open. Kiezers hebben dus de mogelijkheid op een rustig moment en gespreid te gaan stemmen.

 Volmacht

Voor kiezers die om een of andere reden niet naar een stemlocatie kunnen komen (bijvoorbeeld omdat zij besmet zijn of in quarantaine zitten) os het mogelijk iemand te machtigen. De achterkant van de stempas is te gebruiken als volmacht.

 Stembureau op loopafstand

De gemeente vindt het belangrijk dat er voor iedere kiezer een stembureau op loopafstand is en dat de wachttijden op de stembureaus beperkt zijn. Er worden op 16 maart 37 stembureaus ingericht in Amstelveen. Een aantal stembureaus zit op een andere locatie dan kiezers gewend zijn. Op de website van de gemeente en in de envelop bij de stempas, die inwoners eind februari ontvangen, zit een overzicht van de stembureaus. Alle stembureaus zijn voor iedereen toegankelijk.

Op wie stemmen

In Amstelveen doen de volgende partijen mee aan de verkiezingen: VVD, D66, GroenLinks, bbA, PvdA, SP, CDA, AVA, ChristenUnie, Goed voor Amstelveen, BVNL en 50plus. Er zijn diverse verkiezingsactiviteiten. Politieke partijen zijn op 8 en 11 maart aanwezig op de markt in het Stadshart en op 11 maart om 20.00 uur vindt een lijsttrekkersdebat plaats dat live is te volgen via de website van de gemeente Amstelveen. Daarnaast is per 17 februari een Kieskompas beschikbaar op: www.amstelveen.nl/verkiezingen. Dat helpt kiezers de partij te vinden die het beste bij hun standpunten past

1 COMMENT

  1. Hoeveel besluiten worden er ook weer als hamerstuk komende vergadering genomen die soms echt wel discussieplaatsen zijn?

    Juist 16! De gemeenteraad praat niet eens over de hamerstukken als integriteit, woningbouw, media, verstedelijking, ouderkerkerlaanbebouwing. Ze zijn het allemaal altijd eens. Dus burgemeester alàni alles als hamerstukken afdoet en men unaniem is wat maakt het dan uit als men stemt?? Kan me niet voorstellen dat het representatief is als 100% het met zulke voorstellen eens is.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.