Al vond VVD-wethouder Rob Ellermeijer nog niet zo lang geleden dat het met de deelscooters, geleverd door twee bedrijven en in een behoefte voorziend, wel goed ging, raadslid Arjan Gerritsen van zijn partij constateert nu een chaos. Hij heeft de wethouder gevraagd te onderzoeken of meer gemeentelijke sturing op dat gebied mogelijk is.

“Het straatbeeld en de voetganger, al dan niet slecht ter been, ondervindt steeds vaker hinder van zogenaamde deelscooterdroppings.”. zegt hij.

Lukraak

Die droppings zijn volgens hem de links en rechts achter gelaten scooters, wachtend op een volgende gebruiker.  Het bedrijf dat ze aanbiedt maakt er volgens hem ook een potje van. Het lost soms meer dan tien scooters tegelijk uit een kleine vrachtwagen en zet die op straat neer. De hinder die dit oplevert is de VVD een doorn in het oog. “De scooters worden lukraak op de stoep gekwakt, de voetganger kan ze niet of met moeite passeren en het levert een rommelig straatbeeld op”, zegt Gerritsen.

Locaties

Van deelconcepten wordt in Amstelveen goed gebruik gemaakt, ook voor scooters, wat de VVD zegt toe te juichen. ‘Verschillende publicaties laten tot nu toe ook zien dat er enthousiast gebruik van wordt gemaakt.’ Maar volgens het raadslid bereiken de partij regelmatig klachten over de deelscooters. “Die richten zich hoofdzakelijk op de praktijk dat de deelscooters na gebruik overal en nergens worden neergezet. Er komen ook steeds meer klachten over deelscooterdroppings”, zegt Arjan Gerritsen. Volgens hem is de achilleshiel van de aanbieders dat sturing ontbreekt op het claimen van de openbare ruimte door de bedrijven. “De deelscooters kunnen door zowel aanbieder als gebruiker praktisch overal neergezet worden.” De VVD heeft wethouder Ellermeijer gevraagd de overlast van de deelscooters zoveel mogelijk te beperken. “De VVD pleit voor het aanwijzen van geschikte locaties voor het plaatsen van deelscooters, ook voor grotere aantallen’, zegt Arjan Gerritsen.

8 COMMENTS

    • Het heeft in dit geval naar mijn idee meer te maken met wie er ‘last’ van heeft dat er allemaal scooters voor zijn deur staan. Zie mijn eerste commentaar hierboven.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.