Geen gemeentelijke nieuwjaarsreceptie en wéér een lockdown. De donkere dagen in december worden weer donkerder. “We verwachtten dit najaar toch echt van corona en alle maatregelen af te zijn”, zei de burgemeester in een soort kersttoespraak. Hij constateerde in een persoonlijke brief aan alle inwoner en ook in een video (opgenomen in het Oude Dorp) dat veel winkels en de horeca dicht zijn. “We zitten thuis en we kunnen de feestdagen maar met weinig mensen vieren.”

Verder zei hij tot de ‘beste Amstelveners’:

“Veel ondernemers hebben opnieuw een enorme dreun gekregen. (Horeca)ondernemers, leveranciers, winkeliers, directeuren van theaters en podia: ze moesten afgelopen weekend allemaal de deuren weer sluiten, zonder precies te weten wanneer ze weer open mogen.”

“Ook voor veel anderen is weer een onzekere tijd aangebroken. Hoe lang houden medewerkers in de zorg het nog vol? Wanneer kunnen de kinderen weer naar school? Wanneer kunnen we vrienden en familie weer in het echt ontmoeten? En als het weer kan, voor hoelang deze keer? Het eerlijke antwoord is: we weten het niet precies. We zullen met corona moeten leren leven, in de hoop dat we er steeds beter tegen bestand zijn.”

Boosterprijs

“Daar kunnen we ook zelf wat aan doen. Haal een boosterprik als het kan, en laat je vaccineren als je dat nog niet hebt gedaan. Wat ook belangrijk is, maar zeker niet makkelijk: blijf zoveel mogelijk thuis en beperk je contacten om jezelf en anderen te beschermen. Veel mensen hunkeren naar contact: elkaar even zien, praten over wat je bezig houdt, samen een ommetje maken. Dat kan allemaal, als we het verstandig doen. Dus anderhalve meter afstand houden, vaak en grondig de handen wassen, alleen afspreken als we geen klachten hebben, en van tevoren een zelftest doen.”

Feestelijk

“Komende weken is er veel dicht, maar Amstelveen is feestelijk versierd en op mooie winterdagen is het buiten prachtig. Laten we er deze feestdagen toch het beste van proberen te maken. Door te genieten van wat er nog wél kan en door een beetje om te kijken naar elkaar, vooral naar mensen die extra aandacht nodig hebben. Een vriendelijk woord of een luisterend oor: een klein gebaar kan veel betekenen.”

“Beste Amstelveners, het is opnieuw een onzekere tijd voor velen. En tegelijkertijd ben ik onder de indruk van de veerkracht in onze samenleving. Ook deze keer zullen we ons er doorheen slaan. Help elkaar daarbij. Zo zorgen we samen voor licht in deze donkere dagen.

Ik wens u allen, in deze bijzondere tijd, fijne feestdagen en een voorspoedig 2022.”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.