Omdat rotondes nu vaak gevaarlijk zijn voor alle verkeersdeelnemers, wil de lokale politieke partij Actief voor Amstelveen (AVA) dat fietsers in het vervolg er van één kant opkomen en niet van links en rechts. Connie van Rietschoten van die partij gaat er aanstaande donderdag vragen over stellen aan B&W in de raadscommissie Ruimte Wonen en Natuur (RWN).

Volgens AVA zorgt de rotonde op de Sportlaan/Beneluxbaan nog steeds voor problemen. Diverse fietsers en scootergebruikers ervaren vaak (bijna) aanrijdingen, zegt de partij. “Omdat er geen eenrichtingsverkeer is op de rotonde-fietspaden. Dit zorgt vaak voor onveilige situaties.”

Hoe vaak nog

Zeker nu het vroeger donker wordt, ziet AVA het verkeer op de rotondes somber in. De bestuurders van auto’s, busjes, vrachtwagens en overige voertuigen raken de draad kwijt… vindt de fractie. “Want bij de ene rotonde komen fietspadgebruikers alléén van rechts en bij de andere weer van alle kanten.” AVA stelde al eerder vragen over het gevaar van de glazen platen, die nog stééds niet zijn vervangen, waardoor de situatie nog onoverzichtelijker en gevaarlijk is. “Hoeveel (bijna) ongelukken moeten er nog gebeuren?”, vraagt zij zich af.

Gevaarlijke situatie

De partij wil van B&W weten waarom er destijds is gekozen voor tweezijdig gebruik van de fietspaden op de rotonde bij de Sportlaan en waarom alle andere rotondes op de Beneluxbaan inmiddels wel zijn aangepast. Zij wil dat wethouder Rob Ellermeijer (verkeer) deze ‘gevaarlijk situatie’ verandert door ook deze rotonde eenrichting te maken en de glazen platen ter plaatse te vervangen door traliewerk. Overigens moeten volgens Van Rietschoten alle rotondes in Amstelveen een universele rijrichting krijgen, zodat het voor elke verkeersdeelnemer eenduidig is waar andere gebruikers vandaan komen.

“Aan de zuidzijde van de Sportlaan, nabij de rotonde, is het fietspad tweezijdig, maar aan de noordzijde niet. Nu moeten gebruikers van het fietspad komende uit de Maarten Lutherweg, indien ze richting Stadshart willen, eerst oversteken en dan weer terug, om vervolgens aan de westzijde van de Beneluxbaan richting stadshart te gaan. Waarom is dit stukje, net als de overzijde, niet tweezijdig?” vraagt zij de wethouder

2 COMMENTS

  1. Terechte bezorgdheid en vragen van AVA. Waarschijnlijk stelt het gemeentebestuur zich op het standpunt dat er niets aan de hand is zolang er geen echte ongelukken gebeuren. Net als bij de scooters in het voetgangersgebied van het Stadshart is het wachten dus daarop.

  2. Worden er ook aanmerkingen gemaakt over fietsers die zich als gekken gedragen? Zo zie ik nog steeds een heleboel fietsers die rustig op hun mobiel zitten te kijken en geen verlichting voeren in het donker. Ik zou gewoon wel eens willen weten of het aantal uitgedeelde boetes in deze donkere dagen aan het toenemen is en zo ja met hoeveel en zo niet waarom niet. Ook het gedrag van sommige ouders die hun linden per auto komen ophalen/brengen bij scholen laat nog zeer veel te wensen over. Misschien moet die mevrouw van AVA ook daar eens wat vragen over stellen. Over het laatste zou ik zelfs zeggen ; schriftelijke, want dit probleem speelt al jaren.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.