Het in Amstelveen gevestigde China Alarm vestigt de aandacht op de ‘Wereldtop over bestrijding en preventie van gedwongen orgaanroof’, een serie webinars, georganiseerd door vijf internationale niet-gouvernementele organisaties, waaronder de artsenorganisatie DAFOH.

Tanja Zondervan van China Alarm zegt dat zij al meer dan twee jaar tegen de orgaanroof vecht, maar dat die tot nu toe weinig politieke en media-aandacht krijgt. De NGO’s zetten zich in voor bestrijding en preventie van de orgaanroof, bevordering van medische ethiek en fundamentele mensenrechten.

Extreem

De organisaties zeggen te zijn gealarmeerd door onafhankelijke onderzoeken die onder andere door het China Tribunaal, deskundigen en rapporteurs van de Verenigde Naties werden uitgevoerd. VN-rapporteurs meldden medio juni dat zij door ontvangen rapporten “extreem gealarmeerd” zijn.

De organisatoren van de wereldtop willen het roven van organen van levende gewetensgevangenen – zoals Falun Gong beoefenaars, Oeigoeren, Tibetanen, moslims en christenen – in China stoppen. Zij lanceerden zondag (26 september) ook een verklaring over de roof van organen in China .

Media

De top brengt 35 deskundigen op het gebied van geneeskunde, recht, overheid en media uit 19 landen bij elkaar om de waarheid over transplantatiemisdrijven te ontmaskeren en te bespreken hoe de wereldgemeenschap die kan stoppen. De eerste sessie werd door 60.000 mensen wereldwijd gevolgd. Het onderwerp van vrijdag was bijzonder interessant voor de media, constateert Zondervan. Die sessie ging over de relatie tussen media en orgaanroof. “Gedwongen orgaanroof is een onethische, illegale maar bijzonder winstgevende praktijk waarbij vitale organen zonder toestemming van gezonde, jonge en onschuldige mensen worden geroofd”, zegt China Alarm. “De organen worden aan patiënten die een transplantatie behoeven, verkocht.”

Beulen

Al langer dan twee decennia mobiliseert de Chinese Communistische Partij (CCP) het hele Chinese staatsapparaat om geld met de lichamen van ongewenste Chinese burgers, gelovigen en dissidenten, te verdienen, zegt de organisatie. “Medische specialisten verworden hierdoor tot beulen. De voornaamste slachtoffers van dit misdrijf zijn gewetensgevangenen die Falun Gong beoefenen. Zij worden op bestelling voor hun organen vermoord.”

In de zes webinars van de wereldtop is te zien, hoe de orgaanroof alle aspecten van de samenleving beïnvloedt. De Eed van Hippocrates, geen kwaad te doen, werd volgens China Alarm opgeofferd voor winst, carrière en politieke doelen. “Nieuwsmedia hebben veelal er in gefaald geregeld en naar waarheid over deze gruweldaad te berichten, zijn gezwicht voor de druk van de CCP en hebben betaalde propaganda gepubliceerd”, vindt Zondervan. “Wereldwijd worden samenlevingen in onwetendheid gehouden om zo medeplichtig te worden. Wij roepen de advocatuur op een einde te maken aan deze ontoelaatbare misdaad tegen de menselijkheid.”

Persvrijheid

De vierde sessie ging in op hoe journalisten met persvrijheid, censuur en onderdrukking van informatie omgaan. Het falen van de reguliere media om verslag uit te brengen over de orgaanroof in China heeft negatieve invloed op de verspreiding van informatie en kennis onder het publiek, vindt China Alarm. De organisatie meent ook dat door de lakte houding van de media de geloofwaardigheid van onderzoek naar deze buitengewoon ernstige schending van de mensenrechten onder druk staat. Tijdens de eerste webinar werd bekend dat slechts 5 tot 10 procent van alle burgers bekend is met deze massamoord.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.