“Gebed voor Amstelveen is hard nodig”, zei iemand aan het einde van de avond. Op initiatief van de ChristenUnie (CU) waren velen donderdag naar De Kegel gekomen om te praten over christenen in de samenleving. Van Amstelveense raadsleden was Sandra van Engelen van het CDA er, die benadrukte dat het in de politiek en de rest van de maatschappij vooral om omzien naar elkaar gaat.

Zij was het enige Amstelveense raadslid van buiten de CU overigens. Tegenstanders zien er een bedreiging in van de scheiding tussen kerk een staat, die alleen kennelijk is toegestaan als het de politiek correcte ‘linkse kerk’ betreft. Van alle idealismen lijkt alleen het christelijke verdacht.

Agapè

Ron de Rover, die de avond als regiocoördinator van de CU leidde, bleek zich eigenlijk op het kruispunt van politiek en kerk te bevinden. Hij is ook verbonden aan City Movements Nederland, onderdeel van Agapè, wereldwijd bekend als de in 1951 door wijlen Bill Bright gestichte organisatie Campus Crusade for Christ. De Europese naam daarvan werd later veranderd in Agapè, waarvan de nadruk ligt op evangelisatie. De laatste tien jaar ontwikkelde City Movements zich internationaal sterk, vooral onder invloed van de New Yorkse predikant Tim Keller. In 2019 ontstond de beweging ook in Nederland, op initiatief van Agapè, maar in samenwerking met stichting Opwekking, Missie Nederland, Urban Life en andere organisaties.

Geen fuik

“Dit is geen fuik van de ChristenUnie”, zei De Rover. “Het gaat ons er om hoe wij het Koninkrijk van God in Amstelveen kunnen tonen.” Daartoe had hij een video meegenomen uit Haarlem waar diverse denominaties zich als de Kerk van Christus manifesteren. De ChristenUnie kan daar wel een rol in spelen, zei De Rover, maar ook christenen in andere partijen. “De hele kerk is nodig om de hele stad te bereiken met het hele evangelie”, citeerde hij een theoloog.

“Je hoeft het niet overal met elkaar eens te zijn om wel één te zijn”, zei hij. De beweging die hij voorstaat is een christelijke, die wordt gedragen door een kleine kerngroep. Maar intussen begint het vaak bij maatschappelijke problemen. Christenen moeten in zijn visie de overheid niet overvragen, want er is veel dat men zelf veel beter kan. “Soms moet je niet willen dat het via de politiek gaat.” Naar zijn mening is Haarlem (‘wij zijn de Kerk”) in hoge mate vergelijkbaar met Amstelveen, maar zijn hier plaatselijke christenen nog te weinig met elkaar verbonden.

Professie

Intussen gaat het wel om professionals in allerlei disciplines in netwerken van individuen, bleek uit wat hij ook zei. En dat was weer lichtelijk in strijd met wat burgerraadslid Henk Stoffels ter inleiding had voorgelezen uit Exodus, dat Mozes ten tonele voert, die als leider van een volk werd geroepen, terwijl hij niet eens goed van de tongriem was gesneden, maar tegen God zei: Zonder U gaan wij niet op weg.

De Rover: “Ik heb liever een bloeiende beweging zonder CU, waarin de kerken van Amstelveen elkaar vinden, dan een stad waarin christenen langs elkaar lopen met de CU.” In die zin kan men het politiek met het CDA oneens zijn maar qua geloof toch behorend tot de éne kerk, was zijn mening. Maar een lid van de evangelische CAMA-gemeente maakte zich primair zorgen over de politiek va land en stad. “Ik heb zorgen over de koers van het beleid.”

Lokale politiek

Overigens vergt lokale politiek soms andere besluiten dan die in Den Haag, legde De Rover uit. “Er zijn dingen waarin met plaatselijk diametraal staat tegenover wat de partij in de Tweede Kamer denkt.” De politiek is naar zijn overtuiging niet meer dan een middel op een weg naar een hoger doel. “En overal vind je hobbels. Satan doet iets liever dan zand in de raderen gooien, als hier iets tot stand komt.”

Maar intussen kampt de lokale CU er mee dat raadslid Bert de Pijper niet voor een nieuwe termijn blijft en een nieuwe lijsttrekker moet worden gekozen, meldde een CU-lid. “Als we het christelijke geluid in de raad willen laten horen, moeten we wel een opvolger voor Bert hebben.”

In de pauze en na afloop praatte men onderling over hoe het verder moet met christelijk Amstelveen, dat weinig christelijk lijkt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.