In de laatste vier jaar is het aantal rokers met bijna een derde gedaald. Van zeventien naar twaalf procent. Dat kon wethouder Marijn van Ballegooijen (Welzijn en Zorg)  meedelen toen hij op de markt vrijdag het startsein voor de lokale actie ‘Stoptober’ gaf.

Hij had het gedaalde percentage overigens net gehoord van Femke Hoekstra, de gemeentelijke medewerkster Gezondheid.

Gezond

Amstelveen is hard op weg tot de gezondste gemeenten van Nederland te gaan behoren. Landelijk is het gemiddelde nog 17 procent van de bevolking. “Over een paar jaar rookt hier niemand meer”, zei Van Ballegooijen optimistisch. De gemeente doet enthousiast mee aan de campagne ‘Stoptober’, waarin bekende en onbekende Nederlanders gezamenlijk binnen 28 dagen stoppen met roken. Eigenlijk is oktober de daarvoor uitgekozen maand, maar aan de vooravond daarvan bezocht de wethouder al vast de aan de campagne gewijde bus.

Een team begaf zich op de markt om mensen daar tot stoppen te verleiden, als zij dat nog niet gedaan hebben. Essentie van de campagne is dat samen stoppen met roken de kans van slagen groter maakt. De gemeente wil op allerlei manieren Amstelveen naar een rookvrije generatie leiden.

Voorstelling

Onderdeel van de lokale campagne is de gratis voorstelling ‘De Stoppers’ op maandag 11 oktober (20.00 uur) in cultuurcentrum Griffioen op Uilenstede. Men kan zich met naam en telefoonnummer daarvoor opgever via stoppers@amstelveen.nl. Bij de aanmelding moet men ook opgeven met hoeveel mensen men van plan is te komen. Na afloop is er informatie over hulp bij stoppen met roken.

Foto vlnr: Lieke Ligthart (Brijder), wethouder Van Ballegooijen en Femke Hoekstra (gemeente).

Het is overigens maar een van de gewoonten waaraan men verslaafd kan raken, wist Lieke Ligthart van de organisatie Brijder te vertellen. Het aantal verslavingen neemt toe, verzuchtte Van Ballegooijen. Men combineert roken vaak met gebruik van alcohol. Maar ook gamen en überhaupt op schermen kijken hoort bij de verslavingen, vertelde Ligthart.

“Wij voeren al een paar jaar een verwoede strijd tegen roken”, zei de wethouder. Hij vertelde dat ook scholen en maatschappelijke organisaties daarbij worden betrokken. “Ik ben voorlopig blij dat er in Amstelveen steeds minder wordt gerookt.”

Landelijk houdt 70% van de Stoptober-deelnemers het vol niet meer te roken. Dit percentage is vijf keer zo hoog als een ‘gewone’ stoppoging.

Cursus

Inwoners met een laag inkomen of een schuldhulpverleningstraject kunnen meedoen met een cursus in De Bolder (Groenhof 140). Samen stoppen en de begeleiding van een coach helpt bij het stoppen met roken, zegt de gemeente.  Er zijn tien bijeenkomsten waar over diverse onderwerpen wordt gesproken, zoals de reden om te stoppen met roken, omgaan met stress, advies over eten van een diëtist. De eerste is op maandag 25 oktober van 16.00 uur tot 17.30 uur. Vragen stellen en aanmelden kan via stoppenmetroken@amstelveen.nl.

Via www.ikstopnu.nl kan iedereen informatie vinden over stoppen met roken. Ook kan men via zijn huisarts informatie vragen. Wie al eens tevergeefs heeft geprobeerd te stoppen, moet de moed niet laten zakken, vindt de gemeente.

Foto vlnr: Lieke Ligthart (Brijder), wethouder Van Ballegooijen en Femke Hoekstra (gemeente).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.