Hoewel volgens haar partij (D66) de helft van hen moet stoppen wegens de uitstoot van stikstof, was wethouder Floor Gordon van o.a. Dierenwelzijn en Duurzaamheid toch onder de indruk toen zij donderdag getuige was van de geboorte van een kalventweeling bij een van de deelnemers in de coöperatie Boeren van Amstel.

In het kader van het dierenwelzijn in Amstelveen bezocht zij vier van daarmee te maken hebbende bedrijven om te horen wat belangrijk is op dit gebied: een trimsalon, de Boeren van Amstel, een plaagdierenbestrijder en blindengeleidehonden organisatie KNGF.

Participatie

Op Werelddierendag, 4 oktober, is er een gemeentelijke participatiebijeenkomst over dierenwelzijn in Amstelveen. Volgens Gordon worden daar de mogelijkheden voor de versterking van samenwerking, het vergroten van de groep dierenwelzijn-vrijwilligers en de rol van de gemeente daarbij.

Zij bezocht die middag onder meer Dierentrimsalon ‘Het Kammetje’, een vachtspecialist voor honden, katten, konijnen en cavia’s. Eigenares Mariëtte Plokhaar is blind, was voorheen werkzaam in de sport, maar begon toen haar handicap haar overviel zes jaar geleden een trimsalon en later ook een opleiding in trimmen voor mensen met een gebrek. “De trimbranche is niet rolstoelvriendelijk”, heeft zij ervaren. Zij is zelf door een gebrek aan een  rolstoel gekluisterd, had altijd al poedels en dat bracht haar bij haar nieuwe vak. “Dieren voelen dat ik gehandicapt ben”, zegt de van een opvallend positieve uitstraling voorziene Plokhaar. Ze krijgt steeds meer klanten, eigenlijk uit heel het land.

Geholpen

“Ik ben geweldig geholpen door de gemeente,” zegt ze. Maar tegenwerking kwam van de sector zelf, die niets wilde weten van haar opleiding voor gehandicapten, waarvoor zij nu overigens wel een keurmerk kreeg. “Dat heeft een van de brancheorganisaties overigens zichzelf aangemeten,” zegt ze.

Gordon: “Bewonderingswaardig hoe zij met een visuele handicap en fysieke beperking dit erkende leerbedrijf heeft weten op te zetten. Ze leidt jongeren met een beperking op tot trimmer en heeft oog voor verwaarlozing van dieren en samenwerking met ketenpartners.”

Plokhaar zelf vindt dat er een koppeling moet zijn tussen een trimmer en een dierenarts. Volgens haar begrijpt tachtig procent van de dierenhouders niets van het dier dat zij hebben, wat blijkt uit gebrek aan verzorging en verkeerd eten. Dat is ook de reden dat zij foto’s neemt van alle dieren die bij haar konen, zowel voor als na de behandeling en een dossier daarvan aanlegt. “Sommige dieren komen zwaar getraumatiseerd op de trimtafel.” Corona heeft het niet beter gemaakt, weet ze. Velen namen uit het asiel maar een dier, terwijl zij niet beseften daarmee over een levend wezen te beschikken.

Boeren

Gordon ging dus ook bij een van de leden van de coöperatie Boeren van Amstel langs. Van de daar verzamelde boeren, bij wie overigens tijdens haar bezoek twee kalven werden geboren, hoorde zij hoe in Amstelland nog de grutto, kievit en tureluur leven op de weilanden. Van iedere liter zuivel die zij verkopen, wordt er twee eurocent op basis van natuurprestaties, verdeeld onder de deelnemende boeren. Die leveren maximaal dertig procent van hun melkopbrengst aan de lokale fabriek in Ouderkerk, waarvan zij via de coöperatie eigenaar zijn, en de rest aan Campina. Maar het liefst leveren zij als Boeren van Amstel melk zoals die bedoeld is, dus niet gestandaardiseerd.

En zij houden terdege rekening met de weidevogels, onder meer door verlaat maaien, extensieve beweiding en biodiversiteit aan te brengen in de weilanden. Deze maatregelen zijn door de Vogelbescherming Nederland samengesteld en worden jaarlijks gevalideerd door de plaatselijke natuurbeschermers. De boeren maaien bijvoorbeeld grote delen van hun land pas na het broedseizoen. Op andere delen lopen zo weinig koeien dat er voldoende gras blijft staan om de kuikens een schuilplaats te bieden. Maar het blijft een strijd tussen natuur en commercie, zei een boer. “Je kunt er ook geen reservaat van maken.”

Ongedierte

Ook plaagdieren kwamen aan de beurt. Van der Velde ongediertebestrijding is specialist in preventie, wering en ongediertebestrijding in Groot-Amsterdam. Het bedrijf bestrijdt onder meer kleine knaagdieren, wespen, houtworm, zwammen en schimmels, maar is ook actief in het plaatsen van duivenwering of vliegenvangers. Eigenaar Richard Piké: “Ik wil wel meedenken met de gemeente. Preventie is steeds belangrijker. Door een andere inrichting van het groen en betere afdichting van huizen is overlast te voorkomen. Inwoners kunnen zelf ook wat doen, bijvoorbeeld geen konijnenvoer in het buitenhok laten staan ’s avonds en door niet voeren van eenden, want die gewoonten trekken plaagdieren aan.”

Tenslotte bezocht Gordon Het Koninklijk Nederlands Geleidehonden Fonds (KNGF) aan de Amsteldijk Noord. Dat is een Nederlandse stichting die honden opleidt tot blindengeleidehond voor blinden en zeer slechtzienden.

Geleidehonden

Ook leidt zij assistentie- en buddyhonden op. Inwoners kunnen vaak in Amstelveen begeleiders tegenkomen in de bebouwde kom of het Amsterdamse Bos. Die oefenen op allerlei plekken met de honden, ook in een theater of op een drukke markt. Kees Tinga (KNGF): “Amstelveen mag trots zijn. Wij krijgen gratis parkeervergunningen om te trainen, o.a. in het centrum en op de markt. Mede hierdoor kunnen we 140 getrainde honden afleveren overal in Nederland. Een mooie donatie.”

Op de foto vlnr: Gordon, dochter en moeder Plokhaar met poedel

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.