Namens het gemeentebestuur legde burgemeester Tjapko Poppens zondag een krans bij het spiegelmonument ‘Nooit meer Auschwitz’ in het Wertheimpark te Amsterdam. Daar werd de Nationale Holocaustherdenking gehouden.

Voor de tweede keer in de geschiedenis van de laatste tachtig jaar werden Joden op 7 oktober, nu door Hamas, op de smerigste manier van het leven beroofd, zei demissionair premier Mark Rutte.

Antisemitisme

En burgemeester Femke Halsema van Amsterdam constateerde dat onder invloed van de door Hamas begonnen strijd in het Midden-Oosten het antisemitisme weer snel toeneemt in haar stad. Zes miljoen werden in  vernietigingskampen als Auschwitz vermoord. Overigens ook 200.000 zigeuners. In Nederland waren er naar schatting 100.000 slachtoffers. De herdenking vindt altijd eind januari plaats, omdat op 27 januari 1945 het concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd. Uit Amstelveen kwamen bijna 170 inwoners niet terug van de concentratiekampen. Zij worden jaarlijks herdacht bij een monument aan de rand van de gouden hoek.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.