Vooruitlopend op de introductie van de spreidingswet – door sommigen ook een dwangwet genoemd – hebben B en W al vast 360 asielzoekers opgevangen, terwijl er grote deining over was in de VVD. Daarvan de fractie in de Tweede Kamer tegen en de Eerste (tegen de motie van partijleider Dilan Yesilgöz) vóór de wet van staatssecretaris Eric van der Burg (ook VVD).

De fractie van Actief voor Amstelveen in de gemeenteraad is niet tevreden met de antwoorden die op haar eerder gestelde op haar schriftelijke vragen over de plaatselijke asielopvang.

Participatie

Fractievoorzitter Michel Becker vindt kennelijk dat B en W er omheen draaien. Hij zegt dat, behalve  Amstelveners die voor een woning eindeloos lang op de wachtlijst staan, ook in Joodse kring – bij een toenemend antisemitisme – de vrees toeneemt voor de overwegend islamitische asielzoekers. Daarom gaat Becker woensdag mondeling aanvullend de volgende vragen stellen.

Is het in een participatietraject niet wenselijk om, voordat er een onomkeerbare beslissing wordt genomen, eerst met bewoners en ondernemers in contact te treden en niet nadat de beslissing al is genomen. Wat is de reden van deze volgorde?

Joodse gemeenschap

Verder denkt hij dat met de Joodse gemeenschap eerder contact moest worden gezocht. De beslissing van de gemeente wil namelijk vóórdat het contact tot stand kwam, zegt Becker. En hij weten of B en W die mening delen.

“In de schriftelijke beantwoording geeft het college aan alert te zijn op de veiligheid van ondernemers en omwonende in het geplande gebied en indien nodig in actie te komen,” vindt Becker en hij is voornemens te vragen waarom nú niet een veiligheidsplan paraat is.

Nog meer asielzoekers?

Hij verwijst verder naar het feit dat de gemeenteraad vorig jaar op 22 februari 2023 – met alleen tegenstemmen van Actief voor Amstelveen, BVNL en 50PLUS – de kaders voor asielopvang vaststelde met een gelimiteerde opvang van 360 asielzoekers. “Nu de spreidingswet is aangenomen en er nog geen concrete maatregelen tegen nieuwe instroom zijn genomen, gaat het college dan buiten de afgesproken kaders treden en mogelijk méér asielzoekers in Amstelveen opvangen?” vraagt hij.

Voorts wil hij wel kwijt dat Amsterdam de buurgemeenten heeft voorgesteld zelf meer asielzoekers te op te vangen, overigens met royale financiële ondersteuning van het COA. Worden dan ook meer statushouders om Amstelveen opgenomen, wat extra druk op de lokale woningmarkt geeft, wil AVA weten van het college.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.