Er moet Islamitisch onderwijs komen in Amstelveen. De gemeenteraad had, op voorstel van B&W, het verzoek afgewezen van de Stichting Islamitisch Onderwijs Noord-Holland (SIO) een basisschool op islamitische grondslag in het scholenplan op te nemen. Maar de Raad van State is het daar niet mee eens.
De stichting is dus in het gelijk gesteld. Het betekent dat als er voldoende leerlingen komen de gemeente voor huisvesting van de basisschool moet zorgen.
Belangstelling
Eerder al was het Ministerie van Onderwijs, waarbij de stichting tegen de afwijzing zogenaamd ‘administratief beroep’ aantekende, het ermee eens dat islamitisch basisonderwijs moet worden toegestaan. Tegen dat besluit van de minister ging de gemeente in beroep bin de RvS, maar die gaf haar geen gelijk.
“Wij betreuren deze uitspraak”, schrijven B&W aan de gemeenteraad. B&W vinden dat onvoldoende is aangetoond dat deze school levensvatbaar is. “Wij denken dat een rechtstreekse belangstellingsmeting meer recht zou doen aan de Amstelveens situatie. Omdat er geen beroep meer mogelijk is, berusten wij in het oordeel van de rechter”, schrijft het college van B&W verder.
Vijf jaar
Het zegt nu met SIO samen te werken om het verdere proces in goede banen te leiden. Verwacht wordt dat de gemeenteraad in november besluit van over het plan van scholen en het benodigde krediet om in de huisvesting te kunnen voorzien. “Vijf jaar na de ingang van de bekostiging dient stichting SIO de stichtingsnorm van 290 leerlingen te halen”, melden B&W.
SIO had aangevoerd dat er in Maastricht ook een islamitische basisschool kwam en Amstelveen met die stad vergelijkbaar is. De gemeente ontkende dat. Maar de RvS overwoog dat het aantal 0-15-jarigen met een niet westerse en islamitische achtergrond groter is dan in Maastricht, hoewel het totaalaantal inwoners maar driekwart van die stad bedraagt.
290 kinderen is een aardig aantal. Hoeveel heeft de Akker eigenlijk?
Overigens ben ik een voorstander van openbaar onderwijs, omdat daar alle bevolkingsgroepen bij elkaar komen. Iedereen zit al genoeg in zijn eigen bubble.