Het hotel en restaurant ’t Jagershuis blijft bestaan. De Raad van State sprak uit dat het een rijksmonument blijft. Ontwikkelaar Breevast, die tegen een eerder dergeklijjk besluit van de Amsterdamse rechter bij de RvS in beroep was gegaan, verloor de zaak.

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap had eerder de monumentale status geschrapt, maar was daar door een proces van de Vereniging Historisch Amstelveen (VHA) op terug gekomen.

Aemstel Monuments

Daartegen verzette Breevast, via zijn dochtermaatschappij Aemstel Monuments BV zich bij de Raad van Staten. Die zaak liep al sinds 2017. “Dergelijke processen vergen wel weel tijd”, verzucht wethouder Herbert Raat van Erfgoed en Cultuur. Hij is evident blij met de uitspraak.

Breevast wilde op de locatie aan de Amstel eerst woningen en later een modern hotel in het hoge segment bouwen, maar is nu gedwongen het ‘Jagershuis’ in oude luister te herstellen. Overigens god ook een gemeentelijk Beschermd Dorpsgezicht ter plaatse. Als het proces anders was uitgepakt, was dat de laatste gemeentelijke strohalm, geeft wethouder Raat toe. Hij heeft overigens veel waardering voor VHA, die zijn tanden volop daarin zette.

Status

Volgens Breevast is ’t Jagershuis in de bestaande status niet rendabel en nieuwbouw noodzakelijk. Maar Raat zegt dat ’t Jagershuis aan de Amstel op een van de mooiste horecaplekken van Nederland ligt. “Een rijksmonument is de hoogste monumentale status. Ik vind dat monumenten een deel van de cultuurhistorische identiteit van een stad uitmaken.”

Hij verkondigt al enkele jaren dat er veel te veel is gesloopt is Amstelveen en doet er alles aan zoveel mogelijk monumentaals te behouden. Ten aanzien van ’t Jagershuis, dat steeds meer in verval raakte, kondigde hij vorige maand aan een gemeentelijke handhavingsprocedure te starten, wegens achterstallig onderhoud van het rijksmonument.

“Het Jagershuis staat in het collectieve geheugen gegrift van veel Amstelveners”, zeg hij. “Wij willen nu samen met Breevast zo snel mogelijk aan de slag gaan om het Jagershuis weer een horecafunctie te geven.” Volgens hem was waarnemend burgemeester Fred de Graaf, die in 2013 Jan van Zanen opvolgde toen die naar Utrecht vertrok, zo’n beetje de laatste hotelgast die er soms verbleef. “Hij vond het er geweldig.”

27 REACTIES

  1. ‘In oude luister hersteld.’.. Je kunt ook overdrijven. Zonde van alle tijd en geld die de wethouder aan die griebus heeft besteed.

    Als op die unieke plek een groter, fraai ontworpen nieuw gebouw met een horecafunctie was gekomen, hadden veel meer mensen kunnen genieten van die unieke plek in de bocht van de Amstel.

    Zoveelste gemiste kans dankzij een bestuurder wiens voorkeuren niet stroken met het algemeen belang van Amstelveen en haar inwoners.

    • Kennelijk dacht de Raad van State er ook zo over. Trouwens: VHA heeft zich ingespannen. Maar de Raad van State heeft niet bij u advies in gewonnen, wat natuurlijk zeer laakbaar is. U hebt tenslotte van alles verstand.

    • Ik snap dat u graag daar een Bankrastoren had gezien. Ik niet en velen met mij. Zo wil het nu wel eens gaan in een democratie, App.

  2. Ik heb toentertijd een aantal malen in dit (chique- en uiterst plezierige) restaurant gegeten.
    Ik zou niet anders willen dan dat dit in ere wordt hersteld. Maar ja, wie stapt er in hè?
    Van de culinaire (kwaliteits) strip aan die kant van de Amstel is sowieso niet veel meer over.

    • Iets hoeft toch niet superchique te zijn, als het maar commercieel haalbaar is zonder het karakter van het gebouw aan te tasten. Bij Loetje zit je meestal ook wel aardig, maar die haalt de omzet uit de hoeveelheid. Daar is toch ook niets mis mee? En er blijven in onze gemeente nog genoeg andere mogelijkheden over om op stand te eten.
      En die culinaire kwaliteitsstrip. In de loop der jaren zijn er in die hoek een stel verdwenen. Er is blijkbaar minder vraag naar of die is verschoven.

  3. Complimenten aan de bewoners van Buurt, de VHA en de pro deo advocaat Dirk Meerburg! Knap werk tegen een ontwikkelaar met veel geld en een zuidas advocaat van € 500 per uur!
    Eens met Ceebee, beste oplossing.
    En och App heeft bij de naam Raat vlekken voor de ogen die een zinvolle bijdrage belemmeren. Gezien zijn uitzicht op het stadsplein is architectuur geen belemmering geweest voor wonen daar!

  4. Eindelijk toch nog. Ik had er een zwaar hoofd in , dat dit unieke pand nog bewaard zou blijven. Alleen nu nog wie stapt er in, want Breevast heeft wel alle mogelijke moeite gedaan om de boel te laten verpauperen. Ik weet niet waar de rekening gelegd zal worden. Ook bij Breevast? Want die zal het zo vlug mogelijk willen lozen, dunkt me.
    Trouwens als ik de hr.Raat als eenvoudig burgertje een tip mag geven ; Waarom wordt niet in principe alle huizen en bedrijfspanden aan de Amstel tot een monument verklaard als zij karakteristiek zijn en als het dan niet mogelijk is zoals bij de Zwarte Kat er historiserende nieuwbouw worden neergezet, want die 3 architectonische gedrochten misstaan volledig in dat gebied. Deze 3 huizen zouden het wel doen in Westwijk maar niet daar.

  5. Ook broer Konijn trekt discussies graag in het persoonlijke vlak waar zij niet thuishoren en dus verpieteren tot wat wederzijds geschamper. Dat is ook precies de bedoeling want kritiek op het wanbeleid van de wethouder is zodoende kansloos. Daaraan dankt Amstelveen projecten die variëren van nutteloos (bunker) tot rampzalig (A9) en alles daartussen.

    Dat Herbert Raat geen bestuurlijke uitzondering is, bewijst inderdaad het mislukte aanzien van de zogenaamde Cultuurstrip. Tien jaar gemeentelijke plannen en toezeggingen werden nooit uitgevoerd, evenmin als de mooie plannen voor modernisering en optimalisering van het winkelcentrum Stadshart. Als de schouwburg dicht is (meestal, dus), blijft het ’s avonds een donker gat. Verlevendiging op z’n Amstelveens. Ook daarvoor is Raat verantwoordelijk.

    Het Jagershuis is een verzameling van onooglijke arbeidershuisjes plus wat neohistorische namaak, ongeschikt voor de publieke horecafunctie die die unieke locatie verdient.

    En wéér heeft een hobbylobby gewonnen.

    • Discussie is voor app alleen waar de VVD in het algemeen en een wethouder in het bijzonder van alles de schuld krijgt. Naar zijn persoonlijke oordeel althans en waar hij dan ook geregeld aan herinnert. Maar ja, democratie werkt nu eenmaal anders in de praktijk.

    • De hr App weet het beter dan;
      1. De VHA
      2. De omwonenden
      3. Zeer vele andere Amstelveners.
      4. Gemeente Amstelveen
      5. Rijksmonumenten.
      Voor de rest heeft hij 100% gelijk.
      En als er iets van gezegd wordt het tot geschamper betiteld.
      OK!

  6. In een democratie mag iedereen zijn meningen uiten. In deze rubriek moet men het echter eens zijn met wethouder Raat en zijn meelopers.

  7. Bij iedere kritiek op de wethouder reageert u als diens valse waakhond, nooit inhoudelijk maar steeds persoonsgericht. U verbiedt zelfs een link naar foto’s die Raats gebrekkige handhaving aantonen.

    Net als Frank Bikker vindt u dat ik mijn mening moet baseren op die van anderen.

    Het Jagershuis wordt ‘in oude luister hersteld’, net als de nazibunker, de Kwikfitgarage en het houten noodgebouwtje in de Randwijcklaan, het door een brede verkeersgoot definitief verwoeste centrum van Amstelveen, het onder Raats bezielende leiding en straffe hand ‘verlevendigde’ Stadsplein en het dankzij zijn superieure inzichten optimaal functionerende winkelcentrum Stadshart.

    De keizer draagt prachtige kleren. Kijk maar, iedereen zegt het.

  8. Ook op een balkon aan het stadsplein is exhibitionisme strafbaar! (Met of zonder camera)

    Misschien moet app advocaat Meerburg eens inschakelen. Misschien wint hij dan eens een procedure.

    • @Stalker, ik heb nog nooit een procedure verloren, zelfs twee bij de Hoge Raad niet. Mijn klacht bij het OM tegen dit weblog wegens smaad cq laster werd niet in behandeling genomen. Bij een evt herhaling van dat strafbare feit is de kans daarop een stuk kleiner.

    • Misdaad en onrecht moeten worden bestreden. U lijkt daar anders over te denken.

      De topic is succesvol ondergeschoffeld door allerlei persoonsgerichte flauwekul die nergens op slaat en veelal niet klopt.

      Groeten uit IJburg.

      • Persoonsgericht? Dat zegt iemand die van alles één wethouder de schuld geeft en dat steeds maar herhaalt. En iemand die eerlijk wil blijven wordt als ‘valse waakhond’ getypeerd. En het feit dat u daarin alleen staat, hindert u niet. Stompzinniger kan het nauwelijks.

  9. Ach wat geeft het! Laat App maar zitten kniezen op zijn balkonnetje aan het Stadsplein en af en toe fotootjes maken van scooters en rokende jeugd. Het Jagershuis blijft bestaan en dat is het belangrijkste.

      • Nee, App. De voorstanders van het behoud van het Jagershuis hebben gelijk gekregen en als je dan nog steeds blijft napruttelen, lok je dit soort reacties zelf uit. Dan moet jij met al je intelligentie toch wel weten.

  10. Voorstanders van het behoud van het Jagershuis hebben helaas hun zin gekregen; gelijk is iets anders.

    Hetzelfde gold voor de bunker, trambaan ipv fietsbaan, desastreuze verkeersgoot A9, noodgebouw Randwijcklaan 13, ongemakkelijke stenen banken bij de fontein, lelijk zwembadje in De Poel, locatie van het gemeentehuis, torpederen van de modernisering en optimaliseringen van het winkelcentrum Stadshart, níet verlevendigen van het Stadsplein, niet handhaven van scooter-, alcohol- en rookverbod, bodemloze put van Cobra, chaos in Stadshart door wildparkerende fietsen en scooters, zwerfvuil, racende auto’s en motorfietsen, en nog zo wat dingen.

  11. JB, uw artikel ging (weer) over wethouder Raat. Mijn reactie was on topic. Jullie reacties zijn zoals gewoonlijk tegen mij gericht.

    U verdraagt geen enkele kritiek op het functioneren van Herbert Raat als wethouder van Cultuur, Handhaving, A9 en Stadshart. Ik vind dat hij op al die gebieden faalt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.