De Omgevingsdienst dwingt namens de gemeente alle bedrijven in Amstelveen aan de energielabel C plicht te voldoen.  Kantoorgebouwen die 100 vierkante meter of groter zijn moeten sinds 1 januari dat label hebben. Als dit nog niet het geval is, gaat de Omgevingsdienst handhaven.

De Omgevingsdienst ‘adviseert’ en ondersteunt verder inwoners en bedrijven op het gebied van milieu.

CO2

Wethouder Floor Gordon van o.a. Duurzaamheid zegt dat de eigenaren van kantoorpanden zijn veelvuldig zijn geïnformeerd door de gemeente over deze verplichting. “Met het energielabel willen we ervoor zorgen dat gebouweigenaren energiezuinige maatregelen nemen”, zegt ze. “Dat is belangrijk om CO2 te besparen en het zorgt voor lagere energielasten.”

Handhaven na 12 weken

Bedrijven krijgen binnen twaalf weken na de verzenddatum van een brief van de Omgevingsdienst de gelegenheid alsnog een energielabel C voor hun panden te scoren. Als dat wegens bouwkundige maatregelen niet binnen twaalf weken kan, krijgen de kans een verbeterplan aan te leveren. Mocht ook daarvan geen sprake zijn dan kan de Omgevingsdienst besluiten over te gaan tot bestuurlijke handhaving door het opleggen van een last onder dwangsom.

Uitzonderingen

De verplichting geldt in een aantal gevallen niet, bijvoorbeeld als de kantoorfuncties (exclusief nevenfuncties) minder dan de helft van de totale gebruiksoppervlakte van het gebouw zijn. Of als gaat om een kantoorgebouw dat nog ten hoogste twee jaar wordt gebruikt. Zie voor uitleg van de regelgeving: Energielabel C kantoren (rvo.nl).

Aanvragen

Pandeigenaren kunnen de labelstatus van hun gebouw controleren via de website EP-online.nl. Op de website van RVO (www.rvo.nl/energielabelc) staat alle informatie over het aanvragen of verlengen van het energielabel. Een label moet worden opgesteld door een erkend EPA-U adviseur.

Een verbeterplan (met planning) kan gestuurd worden naar het loket van de Omgevingsdienst (loket.odnzkg.nl).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.