Er komt geen einde aan de talloze initiatieven om van Amstelveen een inclusieve stad te maken. Mede door de expats is het een internationale stad, maar volgens PvdA, GroenLinks en D66 hebben steeds meer mensen met een niet-westerse achtergrond minder kansen.

Dat bleek tijdens de discussie in de gemeenteraad vorige week woensdag toen de drie (met steun van Burgerbelangen Amstelveen) een motie indienden, waarin werd gevraagd om een quick scan over het gemeentelijke beleid over de diverse bevolkingssamenstelling.

Shelter City

De drie partijen zijn overigens bezig met het uitwerken van een voorstel om van Amstelveen een Shelter City te maken. Verdedigers van mensenrechten die in hun eigen land gevaar lopen krijgen daarmee tijdelijk bescherming en een veilige omgeving.

Overigens betreft diversiteit en discriminatie volgens de drie vooral ouderen, vrouwen, LHBTI-gemeenschap en mensen met een beperking. Een verklaring tegen antisemitisme werd niet getekend door GroenLinks en SP.

Gender neutraal 

De gemeente heeft volgens de drie partijen een voorbeeldfunctie als het gaat om anti-discriminatie, diversiteit en inclusie. De raad gaf via de motie B&W de opdracht een quick scan uit te voeren naar gemeentelijk beleid en de organisatie op het gebied van anti-discriminatie en inclusie waarbij het gaat om geslacht, leeftijd, etniciteit, seksuele geaardheid en genderidentiteit.

“Met deze quick scan willen we in beeld krijgen wat de blinde vlekken binnen de organisatie zijn zodat we die doeltreffend kunnen aanpakken”, zegt raadslid Ilika Polderman van GroenLinks.

‘Bepaalde groepen’

Marjon Oostveen van de PvdA vindt dat ook het bedrijfsleven niet achter kan blijven, maar steeds meer ondernemingen en instellingen zien volgens haar het belang van diversiteit ‘voor de eigen organisatie en voor de bredere samenleving’. Maar zij hebben naar haar mening moeite met het aantrekken en / of behouden van ‘bepaalde groepen’.

“Het stedelijk platform van de Sociaal- Economische Raad (SER) ondersteunt bedrijven, brengt hen bij elkaar en draagt bij aan meer diversiteit en een inclusief werkklimaat op de arbeidsmarkt. Een werkklimaat waar iedereen zich fijn en veilig voelt”, zegt ze.

Werk niet af

De raad heeft via een andere motie het college de opdracht gegeven te onderzoeken op welke wijze en in welk samenwerkingsverband Amstelveen kan aansluiten bij het stedelijk platform Diversiteit in Bedrijf.

Overigens is volgens D66-raadslid Robert Zuidbroek het college al druk doende op het gebied van diversiteit. “Met onze voorstellen willen we samen met het college blijven werken aan Amstelveen als inclusieve stad. Het werk is tenslotte nog lang niet af,” vindt hij. In de beoogde Shelter City krijgen verdedigers van mensenrechten die in hun eigen land gevaar lopen tijdelijk bescherming en een veilige omgeving.

12 REACTIES

 1. Inclusieve stad
  Minder kansen
  Quick scan gemeentelijke beleid over de diverse bevolkingssamenstelling
  Verdedigers van mensenrechten
  Shelter city

  Flikker toch op!
  Het gaat om ordinair poen verdienen. En dan wil je de beste en knapste mensen met het juiste baardje. Dat heet liberalisme.

  Wat een wanvertoning dit!

  • Dan heet eigenlijk liberalisme-op-de-korte-termijn, want ze willen niet erkennen dat het simpele werk ook moet gebeuren. Of men moet misschien in wat andere landen gaan kijken waar townships normaal zijn, maar of dat iets met liberalisme te maken heeft ,zullen we maar in het midden laten.

 2. Neoliberalisme, de hedendaagse versie van wat ooit begon al een respectabele politieke stroming, is per definitie eigenzuchtig en gericht op korte termijn. Dat is namelijk eigen aan het marktgerichte denken waaraan neoliberalen de maatschappij willen onderwerpen. De lange termijn is voor hen een zorg voor later en dus voor anderen

 3. Het is in een democratie helaas niet ongewoon dat mensen (een meerderheid, zelfs) tegen hun eigen belang stemmen. Populisme, retoriek en ten onrechte gewekte verwachtingen spelen een grote rol. En vergeet de commercie niet. Die wordt niet tot de politiek gerekend maar heeft wel een grote invloed op wat mensen denken en doen.

  De energie- en klimaatcrisis (die nog veel ernstiger wordt) laat zien dat mensen willens en wetens (nou ja) tegen hun eigen belangen op langere termijn handelen, daartoe aangespoord door politiek en commercie.

 4. Inclusiviteit zou zó normaal moeten zijn dat er geen apart beleid voor nodig is. Het gevaar daarvan is namelijk dat het leidt tot speciale behandelingen die exclusiverend kunnen werken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.