Vanaf donderdag 15 juli is een deel van de Dorpsstraat – tussen café het Wapen van Amstelveen en Museum Jan  – een voetgangers-verblijfgebied, waar fietsers en snorscooters ook zijn toegestaan.  Voor gemotoriseerd verkeer dat harder kan dan 25 kilometer per uur is dat deel van de Dorpsstraat verboden terrein.

Uitzonderingen zijn het laden en lossen en voertuigen van nood- en hulpdiensten.

BIZ

Tijdens een vergadering van de in een BIZ (Bedrijfsinvesteringszone) in het Oude Dorp vonden ondernemers overigens vorige week dat het gevaar vooral in scooters zit. Die racen door het voetgangersgebied, waardoor het alleen maart gevaarlijker is geworden, zei een van de ondernemers. Volgens hen zijn de meeste scooterberijders leerlingen van het Keizer Karel College (KKC) aan Elegast.

Hele Dorpsstraat 

Verkeerswethouder Rob Ellermeijer vond wel dat de ondernemers, van wie er 64 bij de BIZ zijn aangesloten, ‘een punt’ hebben. Maar door het heftige ongeval van zondagavond in de Dorpsstraat, waarbij een automobilist enorme schade aan de openbare buitenruimte veroorzaakte, besloten B&W de eerder afgekondigde maatregelen krachtens een verkeersbesluit, door te voeren.

Volgens Ellermeijer wordt de verkeersveiligheid nu vergroot. “Na de zomervakantie komen er speciale mechanische paaltjes die de Dorpsstraat vanaf het oude gemeentehuis tot Museum Jan en de Stationsstraat vanaf de museumspoorlijn tot de Dorpsstraat afsluiten voor doorgaand verkeer,” zegt Ellermeijer. In feite is heel de Dorpsstraat en de Stationsstraat dan dus afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. Alleen wie er woont of een bedrijf heeft, kan de paaltjes via een pasje bedienen, zogenaamd bestemmingsverkeer.

Waarschuwingen

Om te wennen aan de nieuwe situatie delen handhavers niet gelijk boetes uit, maar geven zij waarschuwingen aan gemotoriseerd verkeer dat ondanks het verbod toch gebruik maakt van de Dorpsstraat. Verkeer dat vanuit de Dorpsstraat en de Stationsstraat naar de Amsterdamseweg wil gaan, rijdt vanaf donderdag om via de Laan Nieuwer-Amstel.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.