Er is nu een concept Groenvisie opgesteld door de gemeente, waarover in vergaderingen van de Dorpsraad Nes aan de Amstel al geruime tijd werd gesproken. De gemeente zegt dat et gesprekken met inwoners zij geweest en met organisaties als de Groenraad.

De visie is volgens de gemeente nodig om ‘het groene karakter’ Amstelveen te behouden, kennelijk naast alle aanslagen die er op de ruimte worden gedaan, zoals woning- en kantorenbouw.

Grote waarde

De druk op de ruimte neemt toe, heeft de gemeente toe. De Groenvisie ligt nu ter inzage en er kan vier weken kan erop gereageerd worden. Volgens groenwethouder Floor Gordon is dat groen in de stad van onschatbare waarde en draagt het bij aan een gezonde leefomgeving. “Het is van grote betekenis voor biodiversiteit en bevordert schone lucht, fris water en een goede bodemkwaliteit. Groen draagt ook bij aan een aangenamer leefklimaat tijdens periodes van veel neerslag of langdurige droogte en extreme hitte.” Het biedt naar haar mening ook ruimte voor beweging en plekken voor ontspanning.

In balans

 Door toename van het aantal inwoners (het bestuur van Amstelveen wil dat de stad steeds groter wordt) neemt wel de woning- en kantorenbouw toe. De groenvisie schetst hoe onder die toenemende druk op de ruimte nog iets van de groene kwaliteit behouden blijft, onder die toenemende druk. De gemeente heeft namelijk ook met stadsvernieuwing, verstedelijking, aanleg van nieuwe wegen, de energietransitie en klimaatadaptatie te maken. ‘Met nieuwe beleidskaders wil de gemeente de kwaliteit van het groen en het water behouden en versterken’, zegt zij. Floor Gordon zegt dat daarbij nu zorgvuldige keuzes moeten worden gemaakt.. Het groen moet meegroeien met stedelijke ontwikkelingen en aansluiten bij de behoeftes van inwoners, vindt ze. De gemeente wil dus ‘in balans’ uitbreiden. Overigens wordt over ‘balans’ (ook ten zien van allerlei maatschappelijke voorzieningen) tegenwoordig veel gesproken door plaatselijke politici, vooral door wethouders. Ook Gordon haal dat woord weer van stal. “Een groene stad in balans, waarbij stad en natuur met elkaar verbonden zijn door groen en water, draagt bij aan het welzijn van mens en dier. Deze visie op groen draagt een belangrijke ambitie uit.”

Reageren

 Bewoners, ondernemers of andere belanghebbenden kunnen de concept groenvisie online raadplegen: Document amstelveen – Concept Groenvisie – iBabs Publieksportaal (bestuurlijkeinformatie.nl) raadplegen of een papieren versie opvragen. Reageren kan tot 18 april 2024 per mail aan fu-so@amstelveen.nl. Reacties kunnen leiden tot een aanpassing van de visie, zegt de gemeente. Overigens gebeurt dat zelden. De groenvisie met eventuele reacties en beantwoording behandelt de gemeenteraad naar verwachting voor de zomer.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.