Democratie is in Amstelveen blijkbaar een kwestie van tijd. En vooral een hinderlijke formaliteit, die nu eenmaal het recht van inwoners is, maar waar lokale politici natuurlijk niets mee hoeven te doen en daaraan doorgaans ook geen enkele daad verbinden.

Inspraak van burgers wordt daarom beperkt tot de reguliere vijf minuten in een raadscommissie. Dinsdagavond bleven er zelfs twee minuten van over, dat is nog dertig seconden langer dan de anderhalve minuut die de raadscommissie Ruimte, Wonen en Natuur (RWN) eerst per inspreker wilde. Het komt er op neer dat een ‘gewone’ burger geacht wordt sneller zijn  mening te kunnen formuleren dan het de lokale politici, die doorgaans fractie na fractie breedsprakig hetzelfde verhaal vertellen. De verkeerde mensen zitten dus in de gemeenteraad óf een burger kan zijn ei bij een raadscommissie niet echt kwijt, maar dat maakt geen verschil, want er wordt hooghartig toch aan voorbij gegaan.

Stoppen

“Ik kan net zo goed stoppen, want ga het niet redden”, verzuchtte de zoveelste inspreker dinsdag. nadat hij van voorzitter Martin Kortekaas eerst de melding had gekregen dat hij nog één minuut had en daarna de aansporing ‘af te ronden’, want de tijd was om. Hij raffelde nog snel een deel van zijn speech af, was daardoor slecht te verstaan, maar dat maakte ter vergadering niet uit want geen van de hotemetoten was van plan er op in te gaan.

Lachertje

Dinsdagavond waren er meer dan twintig insprekers, die nu eenmaal even moesten worden aangehoord, maar zo kort mogelijk. Het ging ging onder meer over het parkeerbeleid in Amstelveen. Net alsof participatie van burgers er toe doet. Die is in wezen een inbreuk op de democratie zoals de gemeenteraad zich die voorstelt. Inspreken bij commissies is een tot niets leidend lachertje. Je zou denken dat als zoveel mensen in de gemeente willen inspreken, een onderwerp leeft en de democratie functioneert. De realiteit is anders. Die wordt gedicteerd door de agenda en commissieleden willen natuurlijk niet nog  een tweede avond bijeen komen. Zodat men nog meer schijt aan de insprekende inwoner heeft dan gebruikelijk.

Voorzitter Martin Kortekaas van de commissie RWN is ook fractievoorzitter van GroenLinks, de partij die zegt graag naar burgers te luisteren. Dinsdagavond keek Kortekaas alleen op de onverbiddelijke klok. Of burgers in twee minuten al hun argumenten tegen een dreigend raadsbesluit op tafel konden leggen of niet. Alsof het dáárom gaat.

4 REACTIES

  1. Het was vrij pijnlijk om te horen hoe de insprekers met twee-minuten-betoogjes werden afgeraffeld. Een gevolg van het besluit van de raad om de totale inspreektijd te beperken tot maximaal een half uur per commissievergadering. Bij veel insprekers is er dus per persoon minder tijd. Dit om te voorkomen dat het nachtwerk wordt en om te voorkomen dat men -zeker als er veel insprekers zijn- steeds hetzelfde betoog moet aanhoren. Want op dit laatste komt het vaak neer als er veel insprekers zijn. En ja, dat is erg vermoeiend kan ik als regelmatig toehoorder bevestigen.

    Aan de andere kant, dit hoort er nou eenmaal bij. Dan duurt de vergadering maar wat langer met vijf minuten spreektijd of je vergadert op een ander moment verder. Daarbij, het komt niet zo vaak voor dat er zoveel insprekers zijn en verrassend kon je het gisteren ook niet noemen omdat de mededeling omtrent het betaald parkeren zeer recent uit de lucht kwam vallen. Misschien is het een idee dat de krokettenmotie ook op de commissievergadering van toepassing wordt verklaard. Dan is het allemaal beter behapbaar (pun intended) en de lokale democratie wordt er door gered.

  2. Participatie van burgers doet in Amstelveen inderdaad niet terzake en wordt door b&w, gemeenteraad en ambtenaren alleen maar beschouwd als irrelevant en lastig. Deze observatie van de officieuze en onmisbare (maar helaas Raatvriendelijke) kroniekschrijver Johan Bos is helemaal juist.

    Het recente mediadebat (‘Hoe houden we RTV-A in stand?’) zal daarin geen verandering brengen, want ook daarin kwam de burger niet in beeld.

    Waar kan je gele hesjes kopen?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.