Mantelzorgers leveren samen een behoorlijke besparing op van de professionele zorg. In Amstelveen vertegenwoordigen zij een waarde van tussen de € 77 en 126 miljoen. De kosten voor de maatschappij zouden, als de zorg door professionals werd geleverd, tussen de 172 en 236 miljoen euro per jaar zijn.

Alleen al in de regio Amstelland en de Meerlanden (AM) is de waarde van de aan mantelzorg bestede uren minimaal € 272 miljoen. Maar op basis onderzoek wordt ook bedrag van € 477 miljoen genoemd. In elk geval loopt het per gemeente in de miljoenen.

€ 836 miljoen

Als alle mantelzorgers in de regio hun werk neerleggen zou dat volgens onderzoek van MantelzorgNL, uitgevoerd door bureau Ecorys, 610 tot 836 miljoen euro kosten.

In maart van dit jaar werden de maatschappelijke kosten en baten van de totale inzet van alle mantelzorgers in Nederland becijferd. In totaal besteden zo’n vijf miljoen mantelzorgers in Nederland ongeveer 1,5 miljard uur aan mantelzorg. Opgeteld met de kosten die mantelzorgers maken, zoals reiskosten, vertegenwoordigt dit een waarde van zo’n 22 miljard euro. Deze landelijke cijfers zijn nu vertaald naar alle afzonderlijke gemeenten. De cijfers per gemeente zijn te raadplegen op https://www.mantelzorg.nl/professionals/de-maatschappelijke-waarde-van-mantelzorg/

Cijfers in de regio

Tot de AM-regio behoren Aalsmeer, Amstelveen, Haarlemmermeer, Ouder-Amstel en Uithoorn. Zij maken gebruik van de diensten van regionale organisatie Mantelzorg & Meer. In deze vijf gemeenten zijn jaarlijks ongeveer 95.800 mantelzorgers actief, schat MantelzorgNL op basis van het onderzoek.

Mantelzorgers in de regio besteden ruim 28.9 miljoen uur aan hun zorgtaken. Behalve de € 272 tot € 477 miljoen, maken zij ongeveer 33.9 miljoen euro aan kosten om de benodigde hulp en ondersteuning te kunnen bieden. Daarbij kan worden gedacht aan bijvoorbeeld reiskosten.

In de papieren

Als mantelzorgers uit deze regio er massaal mee zouden stoppen en de zorg overgenomen moet worden door zorgprofessionals, loopt dat flink in de papieren. Ecorys schat die kosten dus tussen de 610 en 836 miljoen euro per jaar. Van het Rijk krijgt de regio bij benadering tweemiljoen euro voor het ondersteunen en waarderen van mantelzorgers. “Hiermee wordt inzichtelijk wat de verhouding is tussen de enorme waarde die mantelzorgers opleveren én het bedrag dat in mantelzorgers wordt geïnvesteerd”, zegt de (overigens ook volledig betaalde) organisatie Mantelzorg & Meer.

Gemeentelijke tekorten

Die zegt: “Gemeenten hebben de taak hun mantelzorgers te waarderen en ondersteunen. Bijvoorbeeld door vervangende zorg te regelen, zodat de mantelzorger even vrijaf heeft. Gemeenten krijgen daarvoor geld van het rijk, maar dat budget is niet geoormerkt waardoor zij de verdeling van de budgetten binnen de Wmo zelf bepalen.”

Volgens M&M wordt door gemeentelijke tekorten op het sociaal domein door steeds meer gemeenten op mantelzorgondersteuning bezuinigd. “Dat betekent dat er niet wordt uitgegeven wat er voor mantelzorg wordt ontvangen.”

Voorkom bezuinigingen

Lokale politieke partijen worden door Mantelzorg & Meer opgeroepen verdere bezuinigingen op mantelzorg te voorkomen of terug te draaien. De organisatie ziet daarin een item voor de gemeenteraadsverkiezingen en wil het inzicht bevorderen dat mantelzorgers niet alleen ‘gratis handjes’ zijn, maar dat overheden ook in mantelzorgers moeten investeren om ‘die onschatbare waarde overeind te houden’.

1 REACTIE

 1. Misschien een leuke motie.
  Wat ontvangt Amstelveen aan mantelzorgondersteuning?
  Blijft er iets van over van dit budget?
  Zo ja! Waaraan wordt dit besteedt?
  Zo nee! Waarom niet. Wat gebeurt met het overgebleven geld?

  Welke politieke partij(en) geeft/ geven antwoord ? Of is er een bepaalde verdeelsleutel in onze gemeente betreffende de WMO gelden?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.