Het mag dan de Metropool Regio Amsterdam (MRA) heten, waartoe Amstelveen en tientallen andere gemeenten behoren, maar in feite is alles gericht op Amsterdam. En de hoofdstad verplaatst de eigen problemen handig naar andere gemeenten in de brede regio. Raadslid Paul Feenstra vond donderdag in de raadscommissie Ruimte, Wonen en Natuur (RWN) de brief uit Amstelveen over het ‘Verstedelingsconcept versie 2’ dan ook veel te tam.

Dat waren andere fracties met hem eens. B&W stelden voor een nieuwe brief te maken, hoewel die eigenlijk van de raad moet uitgaan. Maar er komt nu een concept van het college, dat naar alle fracties wordt gestuurd, zodat die in de gemeenteraad van 7 juli erover kunnen beslissen.

Bijval

“Tot op heden is de VVD kritisch en dat is met de nu voorliggende reactie op het verstedelijkingsconcept niet minder geworden”, zei Feenstra, die bijval kreeg van Jacqueline Solleveld (BBA), die de Amstelveense belangen in de regionale raad verdedigt.

De democratische legitimiteit in het regionale bestuur staat zwaar onder druk, zei wijlen raadslid Harry van den Bergh (PvdA) regelmatig. De VVD sluit zich daar min of meer bij aan. De fractie geeft wel toe dat regionale samenwerking nodig is, maar die moet niet er in ontaarden dat iedereen in de regio naar de pijpen van het Amsterdamse (linkse) bestuur danst, betoogde Feenstra.

Regie

“Amsterdam is bezig de regie over de MRA naar zich toe te trekken met overheveling van bevoegdheden en budget”, zei Feenstra. Volgens hem wordt het dossier Wonen als kernargument gebruikt, maar straks beslist de MRA als vierde bestuurslaag de angstvallig door Amstelveen groen gehouden Bovenkerkerpolder toch maar vol te bouwen. “Wij blijven onze vraagtekens hebben bij een heldere democratische legitimatie.”

Het draait volgens Feenstra niet om de regio, maar steeds meer om Amsterdam zélf. “Problemen waar Amsterdam mee te kampen heeft en niet in eigen huis kunnen worden opgelost, worden afgewenteld op de omliggende gemeenten”, zei hij. Feenstra noemde als voorbeeld de in Amstelveen toenemende parkeerdruk, doordat de hoofdstad duur betaald parkeren invoerde. Amsterdam ziet ook plek voor windmolens bij de gemeentegrenzen en wil de A10 afwaarderen, ten koste van de steeds drukker wordende A9, klaagde hij.

Democratie

Feenstra vond dat de hoofdstad bestuurlijke rechten heeft op eigen grondgebied, maar verzette zich tegen het spelen over de ‘band van de MRA’. Dat roept volgens hem de vraag naar de democratie in het samenwerkingsverband op. “Uitgangspunt is naar onze mening dat je op basis van overleg en afstemming tot consensus komt, maar dat je je zin niet in de MRA doordrukt.”

En dat bracht hem op de Amstelveense brief, die hij erg tam vond en waarin niet duidelijk het standpunt van de gemeenteraad werd benadrukt. “Windmolens in de Amstelscheg willen we niet, no way”, zei hij. “Een veel drukkere A9 willen we niet, dus geen afwaardering van de A10, no way. Het kan immers niet de bedoeling zijn dat problemen van Amsterdam naar de randgemeenten worden verplaatst. Kraakhelder en stellig, dat zou ons inziens nog helderder verwoord kunnen worden.”

8 REACTIES

  1. Achja. Amstelveen laat zich continu piepelen door Amsterdam. De tramlijn 5 en het schrappen van metro51 zijn het mooiste voorbeeld. Een ‘compacte’ overstap op station zuid. Jaja. En tram5 naar centraal station. Jaja. Amstelveen (vvd) keek er vooral als kleuter naar en deed weinig tot niks en liet alles gebeuren door Amsterdam die leidend is hier. En tram25 heeft nog steeds problemen want o wat was metro51 zo slecht riep de VVD. Nu is het muisstil uit die propagandahoek. En dan zegt paul feenstra nu dit. Sja. Zachte heelmeesters maken stinkende wonden.

    • In dit geval heeft u volkomen gelijk, maar het omgekeerde is bijvoorbeeld het geval wat betreft wonen. Hier is alleen plaats voor de beter gesitueerde en de rest kan 17 jaar wachten. Amsterdam probeert daar nog wel wat aan te doen. En het is toch ronduit vreemd dat voor uitkeringsgerechtigden, woonlasten, steun bedrijfsleven in elke gemeente vaak een stel wisselende regeltjes zijn.

      • De wachttijden voor een sociale huurwoning in Amsterdam en Amstelveen liggen niet zo gek ver uit elkaar als ik zo eens rondkijk op google. En mij lijkt dat je net zo ‘beter gesitueerd’ moet zijn om in Amsterdam fatsoenlijk te wonen.

  2. Behalve door Amsterdam laat Amstelveen zich ook piepelen door Rijkswaterstaat (A9) en Schiphol.

    Verkiezingen, gebrekkig dualisme, meegaande oppositie en gelijkgeschakelde pers heeben dit gemeentebestuur opgeleverd.

    Amstelveen Kan Beter. (De link werd verwijderd. Dat zegt genoeg ovrr het democratische gehalte van onze woonplaats.)

  3. Moet de hr. Bos eerst niet uitleggen waar de regioraad over gaat en hoe die vertegenwoordigd is vanuit de diverse gemeentes, want de kennis bij de gemiddelde burger lijkt mij hierover zeer gering.
    Ik denk ook dat wijlen de hr. Van der Bergh heel iets anders bedoelde met het democratische gehalte van deze raad dan dat de hr. Feenstra er mee bedoelt. Zo hebben de burgers nauwelijks invloed op de samenstelling van de regioraad. Dat gebeurt via een onderonsje van de diverse gemeenteraden die naar ratio van het aantal inwoners een vast aantal personen per gemeente mogen af vaardigen. En dan wint Amsterdam altijd, want die is de grootste.
    Tot op zekere hoogte kan ik me er wel in vinden dat Amsterdam bepaalde problemen over de schutting bij andere gemeenten gooit, maar omgekeerd gebeurt dit natuurlijk ook! Zo heeft Amstelveen de neiging om bepaalde sociale/maatschappelijke zaken af te wentelen op de grote broer.
    Concluderend; de regioraad is geen democratische instelling en zou eigenlijk gekozen moeten worden door alle burgers in zo’n regio. Misschien gelijk met de gemeenteraadsverkiezingen. Hieraan dient natuurlijk wel een campagne vooraf te gaan van wat er in zo’n raad gebeurt.

    • Harry van den Bergh dacht vooral in partijstructuren, ervan uitgaande dat kiezers daar achter stonden door hun keuze. Maar ook die partijen hadden geen invloed, omdat de regio vooral bestuurd werd door bestuurders (met Amsterdam in de hoofdrol). Gemeenteraden komen er nauwelijks aan te pas. Uw voorliefde voor Amsterdam is bekend, maar ik zou wel graag weten wat Amstelveen dan allemaal over de schutting bij de hoofdstad gooit. De regioraad kiezen in zo’n 32 gemeenten zit er niet in, al zou Amsterdam dan wel water bij de wijn moeten doen.

      • Ik dank u voor uw antwoord.
        Wat Amstelveen met liefde overlaat aan Amsterdam.
        – problemen met allerlei soorten daklozen.( illegalen, zwervers, junks , ook economische enz.) Gaat u maar in de Bijlmer wonen meneer/mevrouw, want wij kunnen niets voor u doen. Daar heeft binnen een overzichtelijke tijd een woonruimte. Ik kan er zo al zo 3 opnoemen, die jij ook kent, die dat is overkomen.
        – in de ruimste zin van het woord sociale problemen.
        – Amstelveen zadelt nu ook vele omringende gemeentes op met hun inwoners die geen hoge salarissen hebben, waarvoor zij weigeren te bouwen. Ik erken dat er overal gebrek aan woonruimte is, maar nergens is het in de regio zo extreem als hier.

        En waarom zou dat kiezen niet kunnen? ( afgezien van juridische problemen). Ik neem aan dat lokale kiezers toch een mening hebben over ov en wonen bijvoorbeeld? Een politieke keuze kan toch beleid sturen, anders kunnen we net zo goed alle verkiezingen afschaffen.

  4. Het was inderdaad Harry van den Bergh die jaren geleden al waarschuwde voor de democratische legitimiteit van de MRA. De boodschap van de VVD is feitelijk niet anders of misschien beter gezegd, een mogelijk gevolg van het ontbreken van die legitimiteit. Jammer alleen dat de VVD daar nu pas mee komt, terwijl ze destijds eigenlijk geen oor hadden voor het verhaal van Van den Bergh. Nou kan ik dat laatste ook wel een béétje begrijpen in alle eerlijkheid. Van den Bergh was wat breedsprakig zal ik maar zeggen. Na zijn soms lange inleidingen zag ik sommige raadsleden destijds wel eens bijna knikkebollen. Jammer dat daardoor zijn overigens volkomen terechte vaststelling haar doel gemist heeft.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.