Sinds oktober, toen de gemeente startte met het opbouwen van expertise over schuldhulpverlening aan ondernemers, hebben ruim tachtig van hen de weg daarheen gevonden. De gevolgen van de Coronacrisis had een motie van de gemeenteraad ook ondernemers schuldhulp te bieden tot gevolg. B&W verwachten de komende tijd meet schuldhulpbemiddeling.

De gemeente heeft speciaal vier medewerkers opgeleid om ondernemers met schulden te begeleiden en is hiermee voorloper in gemeenteland, door dit in eigen beheer (via Balans Schuldhulpverlening) uit te voeren.

Helft

De helft van de tachtig ondernemers die bij het expertiseloket aanklopten, is gestart met een schuldhulpverleningstraject. Een gedeelte bleek al geholpen met een eenmalig advies om hun financiële problemen op te lossen. Een aantal ondernemers gaf aan geen behoefte te hebben aan verdere ondersteuning. Soms sloten de wensen van de ondernemer niet aan bij wat er mogelijk is binnen de bestaande wetgeving. Soms ook was volgens de gemeente de onderneming niet levensvatbaar en wilde de eigenaar die toch voortzetten. Verschil van inzicht tussen overheid en ondernemer dus.

Training

Wethouder Marijn van Ballegooijen zegt het goed te vinden dat veel ondernemers met schulden de gemeente weten te vinden. “We blijven investeren in het ontwikkelen van de unit schuldhulpverlening voor ondernemers door doorlopende evaluatie van de processen en training van de medewerkers”, zegt hij.

Volgens hem is het opvallend dat veel ondernemers niet komen tot een aanvraag. “Wij willen graag meer inzicht krijgen in de beweegredenen van ondernemers om het traject niet voort te zetten. Dit gaan we doen door de software hier beter op in te richten. De komende periode verwachten wij meer schuldbemiddelingen doordat we meer ondernemers langer in het bestand hebben. We monitoren de resultaten hiervan zodat tijdig bijgestuurd kan worden.”

Uitvoering

Voor de uitvoering van schuldhulpverlening aan ondernemers is een specifieke werkwijze ontwikkeld. Ook zijn er afspraken gemaakt met bijvoorbeeld Humanitas thuisadministratie en verschillende boekhouders.

Inwoners en ondernemers van de gemeente Amstelveen kunnen zich voor schuldhulpverlening melden bij het Amstelveenloket. Tijdens een gesprek wordt de financiële situatie besproken met gespecialiseerde (schuld)hulpverleners en wordt er samen gezocht naar oplossingen en mogelijkheden om de problemen weg te nemen of te beperken. Uitgangspunt is volgens de gemeente dat dan samen wordt gekeken wat de mogelijkheden zijn voor het realiseren van een gezonde financiële basis. Afhankelijk van de situatie zijn verschillende oplossingen of combinaties van oplossingen denkbaar, zoals persoonlijk advies, schuldbemiddeling, saneringskrediet, onderzoek levensvatbaarheid van het bedrijf etc. Het advies en de steun van de gemeente zijn gratis.

Meer informatie op de website van de gemeente via

www.amstelveen.nl/ondernemen/product/producten-en-diensten-voor-ondernemers-in-amstelveen_schuldhulpverlening_schuldhulpverlening-voor-ondernemers

Contact met het Amstelveenloket via amstelveenloket@amstelveen.nl of via (020) 540 49 11.

Op de foto Marijn van Ballegooijen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.