Aan de automatische gemeentelijke subsidie van € 1,2 miljoen aan het Cobra Museum komt per 1 januari 2024 een einde. Daarmee neemt het museum niet langer een uitzonderingspositie in ten opzichte van andere culturele instellingen.
Tot 1 juli 2020 zat de gemeente vast aan een in 2007 gesloten privaatrechtelijk contract. Sinds dat is afgelopen kreeg het museum een zogeheten ‘incidentele subsidie’. De gemeente is van plan het museum meer per project te steunen.
Coalitieakkoord
Op grond van het coalitieakkoord moeten alle culturele instellingen innovatiever en bedrijfsmatiger worden. Dat geldt óók voor het Cobra Museum. In een daaraan gerichte brief herinnert cultuurwethouder Herbert Raat er aan dat er met het museum een verbeterplan en verandering van koers werd afgesproken, om dichter bij het gemeentelijke beleid te komen, dat omschreven wordt als ‘de stad als podium.’
Het Cobra Museum zou een meerjarenplan voor de komende tien tot vijftien jaar indienen, maar dat is er nog steeds niet, meldt Raat. Namens B&W schrijft hij de gemeenteraad en stelt die een andere aanpak voor.
Coronacrisis
Intussen heeft het college er wel begrip voor dat de coronacrisis zand in het eten heeft gestrooid, maar dat geldt voor alle aanbieders in de culturele sector. In het voorstel aan de gemeenteraad staat dat het Cobra Museum de laatste jaren al in financieel zwaar weer verkeert. In de brief aan het museum schrijft hij letterlijk: “Hoewel uw organisatie al geruime tijd heeft kunnen werken aan en kunnen anticiperen op de gewijzigde koers van de gemeente, is het college zich ervan bewust dat (de impact van) de gezondheidscrisis sinds voorjaar 2020 veel aandacht vraagt en tot verdere onzekerheden heeft geleid voor het Cobra Museum.”
Last
Maar de wettelijke plicht bij het verbreken van de subsidierelatie ervoor te zorgen dat een culturele instelling maatregelen kan nemen om het einde daarvan financieel op te vangen, wil niet zeggen dat de het museum geen of weinig last ervan heeft, constateert Raat. Die heeft overigens in het verleden vaak laten blijken moeite te hebben met het klakkeloos subsidiëren van het Cobra Museum. Bij voorbaat verwijst hij al vast naar jurisprudentie.
Het doel van het college is “Ruimte creëren voor een andere, toekomstbestendiger koers van het Cobra Museum”, staat in het voorstel aan de gemeenteraad. Daar wordt ook verwezen naar het coalitieakkoord. “De gemeente wil de subsidies aan het Cobra museum…herijken: we gaan meer projectmatig subsidiëren en nieuwe initiatieven stimuleren.”
Lokale binding
In de door de gemeenteraad vastgestelde Cultuuragenda 2020-2024 staat dat er actualisering van het Cobra Museum moet plaatsvinden. Door de lokale binding ervan met zijn omgeving te vergroten, samenwerking met andere musea te onderzoeken (waardoor de positie van het Cobra Museum mogelijk wordt verstevigd), een helder verbeterplan te ontwikkelen aan de hand waarvan meer richting kan worden gegeven aan afspraken voor 2021 en verder en de ontwikkeling van een meerjarenplan van het Cobra Museum dat door de gemeente wordt beoordeeld.
AAC
De noodzaak van een verdergaande ontwikkeling van het Cobra Museum dan het museum tot op heden heeft laten zien, is in het overleg van de Amstelveense Adviesraad Cultuur op 19 februari onderstreept, meldt de gemeente. “Door de AAC is daarbij onder meer gesproken over intensievere samenwerkingen met andere musea, alsmede over een meer lokale focus en inbedding, met aandacht voor de diverse samenstelling van de inwoners van Amstelveen.”
De gemeenteraad besloot tot een flexibeler subsidiestelsel waar culturele instellingen minder structureel en meer projectmatig worden ondersteund. Dat geldt dus ook voor het Cobra Museum, waarbij de gemeente zich overigens ervan bewust is dat de nieuwe subsidierelatie mogelijk tot imagoschade voor Amstelveen kan leiden. “Daarentegen opent deze aanpak wellicht ook weer nieuw en beter perspectief voor het museum.”
En weer worden beloften gebroken! Na aanvankelijk ons verteld te hebben dat deze subsidie tot 2020 zou duren, gaat men tot 2024 gewoon door. Het geheel wordt wel verkocht met wat wollige uitspraken, als lokale verbinding vergroten en samenwerking met andere musea, maar wat dat nou echt inhoudt is iedereen nog onduidelijk.
Ik wijs u op de wettelijke plicht niet in één keer een gesubsidieerde instelling te laten vallen, maar die de kans te geven eigen mogelijkheden te zoeken. Bij voorbaat verwees Raat overigens al vast naar bestaande jurisprudentie en zei ook dat het voor het museum niet betekent dat het er geen enkele last van heeft….
Dus nog drie jaar kostbare instandhouding van een instelling waar Amstelveners niets aan hebben. Museum Cobra bewees dat kunst ook overschat kan worden. Een kostbare vergissing.