Terwijl in de gemeenteraad van Amstelveen nog geen enkele kritisch woord over die achtertuin klonk, richt klimaatactiviste Greta Thurnberg haar pijlen nu op Diemen. Het Zweedse energiebedrijf Vattenfall, voorheen Nuon, is van plan er een biomassacentrale te bouwen, waarvan Thunberg kennelijk de krankzinnigheid inziet.

Zij weet natuurlijk net als iedereen dat biomassa voor meer CO2 uitstoot zorgt dan elke gas- of kolencentrale. Thurnberg citeert op twitter uit een onderzoeksartikel in de Zweedse krant Dagens Nyheter.

200.000 ton

Jaarlijks worden meer dan 200.000 ton houten pellets verbrand daar in Diemen, zegt het artikel.  Volgens Vattenfall stimuleert men daardoor fossielvrije energie, maar dan neemt men aan dat bossen niet tot de fossielen behoren. Bovendien wordt de uitstoot van kooldioxide omvangrijker, klaagt Thurnberg. Hoewel wetenschappers daar allang achter zijn, is de stem van de tiener mogelijk belangrijker voor de klimaatfreaks.

Kritiek

Overigens klinkt, hoewel niet van politici in Amstelveen, alom forse kritiek op het plan voor de biomassacentrale in Diemen. De milieuactivisten Fenna Swart en Maarten Visschers schreven bijvoorbeeld in Trouw: “Tijdens de aanvraagprocedure voor de benodigde vergunningen is zowel het college van B&W als de gemeenteraad van Diemen misleid over de uitstoot van giftige stoffen. Het Naardermeer, Markermeer en IJsselmeer liggen allemaal onder de rook van de nieuwe centrale van Vattenfall die, op grond van de vergunning, grote hoeveelheden stikstof, zuren, zware metalen, dioxinen, furanen en kwik zal uitstoten. Dit is door Vattenfall niet gerapporteerd in de zogenaamde MER-beoordelingsnotitie 1 . Het Milieu-effectrapport zelf ontbreekt in de vergunningsprocedure, ten onrechte.”

Subsidie

Ook de gemeente Diemen wil nu de bouw van de centrale tegenhouden, zeggen Swart en Visschers. In Den Haag vroeg zij de plannen niet te laten uitvoeren en coalitiepartijen D66 en ChristenUnie toonden zich ook tegenstanders van subsidies voor nieuwe biomassacentrales, waarvan er honderden verrijzen in Nederland. Maar Vattenfall heeft kennelijk haast, want het bedrijf vreest nu de 400 miljoen subsidie mis te lopen als de regeling van het Rijk wordt ingetrokken.

10 REACTIES

  1. Vreemd dat de hr. Bos nu wel de uitspraken van “gehandicapte, spijbelende” puber nu wel serieus neemt. Overigens heeft ze i.d. wel gelijk en pleegt Vattenfall een aanslag op het milieu, alleen ze omkleden het met mooie woorden.
    Geen cent belasting dus daar naar toe.

    • Ik vind het droevig dat die tiener kennelijk meer invloed heeft dan wie ook, inclusief deskundigen. Maar wijsheid is niet belangrijk in deze wereld. Iedereen zou kunnen zien dat biomassa onzin is en schadelijk. Maar kennelijk moet de als mascotte gekozen spijbelende tiener het zeggen.

      • Zij had het enkel geciteerd en vervolgens getwitterd. En ja vele vreemde vogels hun uitspraken nemen vele mensen voor zonder meer waar aan. Zie je al bij ons in de politiek. Zelfs journalisten!

  2. Je hebt gelijk, Bennie Shuker. Of is het Shuqer, want zo schreef je het toch in het begin?

    In de titel heet Greta nog steeds Thurnberg, want de onverbeterlijke Johan Bos laat zich niet door feiten in de war brengen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.