Bibliotheek Amstelland, met ook vestigingen in Amstelveen, is er kwaad over dat bibliotheken zijn uitgesloten van de versoepelingen in coronamaatregelen. Zij roept inwoners op van zich te laten horen en de petitie te tekenen via www.debibliotheekamstelland.nl/opendebieb.

Openbare bibliotheken moeten tot 9 juni wachten om open te mogen. Via de actie willen bibliotheken de petitie aanbieden aan het kabinet.

Grote behoefte

“Ik zie dat er zoveel minder geleend en dus gelezen wordt. Zeker voor de jeugd maak ik me daar echt zorgen om. Ze lopen een achterstand op die ze niet zomaar inhalen,” zegt directeur Daphne Janson van de Bibliotheek Amstelland. “We moeten gewoon zo snel mogelijk weer open.”

De bibliotheek werkt met een afhaalservice voor reserveringen en brengt deze aan huis voor minder mobiele mensen. “Maar dat is zó anders dan in de kasten neuzen. Hier krijg je leeshonger en inspiratie. Als ouder wil je prentenboeken doorbladeren met je kindje samen,” vindt Janson.

De werk- en studieplekken zijn al tijden dicht, terwijl dit volgens haar veilig georganiseerd kan worden, “Leerlingen zitten in hun eindexamentijd. Zij hebben een enorme behoefte aan een rustige werkplek. En zo zijn er veel meer mensen die ons om een andere reden missen. Geef ons weer de kans om van betekenis te zijn.”

Nieuwe mogelijkheden
Terwijl Bibliotheek Amstelland op goed nieuws uit Den Haag hoopt, onderzoekt ze welke mogelijkheden de versoepelingen van 19 mei wél bieden, zoals het geven van lessen en workshops voor de jeugd en het uitbreiden van activiteiten voor bepaalde groepen. Op dit moment is het mogelijk om titels te reserveren, boeken in te leveren en zijn er online activiteiten. De actuele informatie is te vinden op de website.

Intussen vraagt zij mensen zich aan te sluiten bij andere sympathisanten en een bericht op social media te sturen met hashtag #OpenDeBieb.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.