Een zogenoemd Stimuleringsfonds van 7,5 ton stelt de gemeente beschikbaar om ondernemers na corona te helpen er weer bovenop te komen. Het plan voor het fonds lag er trouwens al geruime tijd. Over enkele weken verschijnt een digitaal formulier, waarmee ondernemers aanvragen kunnen indienen, die door een adviescommissie worden beoordeeld. Daarin zitten vertegenwoordigers van het bedrijfsleven, zegt de gemeente. Er wordt van het bedrijfsleven een bijdrage van minimaal 25% verwacht.

Het aanvraagformulier verschijnt op www.amstelveen.nl/ondernemen.

Geen omzet

De financiële gevolgen van de coronacrisis zijn groot voor bedrijven en ondernemers in bepaalde sectoren, zoals de horeca, reis- en evenementenbranche en detailhandel, redeneert de gemeente. Vandaar het fonds om de lokale economie te helpen.

Door de coronacrisis maakten veel Amstelveense bedrijven en ondernemers in bepaalde sectoren kosten, draaiden geen omzet en willen graag weer verder open, werkgelegenheid behouden en klaar staan voor klanten en gasten. Om  bedrijven en ondernemers de mogelijkheid te bieden weer te investeren, waar nu geen geld voor is, zeggen B en W.  Het fonds kwam er na overleg met branche- en ondernemersorganisaties.

Kickstart

Volgens wethouder Floor Gordon (Economische Zaken) is Amstelveen een van de eerste gemeenten in Nederland die op deze manier ondernemers steunen. “We willen bereiken dat we goede initiatieven van ondernemers een kickstart kunnen geven, zodat de Amstelveense economie er sneller bovenop komt. We hopen dat veel ondernemers zich melden en gebruik maken van deze unieke subsidie.”

De gemeente gebruikt volgens haar via de subsidie de creativiteit en het ondernemerschap van lokale ondernemers. “De subsidies komen ten goede aan door de coronacrisis getroffen lokale bedrijven om gezamenlijke initiatieven uit te voeren die de lokale economie versterken.”

De gemeente denkt onder meer aan materialen voor een gezamenlijk winterterras, het organiseren van een evenement of het verbeteren van de inrichting van een winkelstraat. Zij verwacht ook een bijdrage van de ondernemers. Bij het indienen van een initiatief is een cofinanciering van minimaal 25% verplicht.

Adviescommissie

De aanvragen worden, zoals gezegd, beoordeeld door een op te richten adviescommissie, waar vertegenwoordigers van het bedrijfsleven uit verschillende sectoren in benoemd worden. Daardoor worden volgens de gemeente initiatieven door de markt aangedragen en gedragen. Door het instellen van een adviescommissie ontstaat er ook een meer onafhankelijke toetsing, zegt de gemeente. De adviescommissie kan volgens haar ook meedenken met initiatieven die worden ingediend. De positief beoordeelde aanvragen worden voorzien van een advies van de ambtelijke organisatie. Vervolgens neemt het College een definitief besluit. Mochten ondernemers nu al vragen willen stellen of al vast een voorstel willen indienen dan kan dat via ondernemersloket@amstelveen.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.